Γερμανία-εμβολιασμός: Τι επιτρέπεται να κάνει ο εργοδότης;
Στις ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες απαιτούν ήδη από τους υπαλλήλους τους να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού. Στη Γερμανία, οι εργοδότες συνήθως δεν έχουν τόσο εκτεταμένα δικαιώματα – τι γίνεται όμως με την ερώτηση σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού των εργαζομένων τους;
Εμβολιασμένοι, αναρρωμένοι ή αρνητικοί σε τεστ: Ο κανόνας 3G πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί σε πολλές δραστηριότητες. Όσοι δεν έχουν αναρρώσει ή δεν έχουν εμβολιαστεί, θα χρειάζονται αρνητικό τεστ.
Ποια είναι η κατάσταση στο χώρο εργασίας; Οι εργοδότες σπάνια επιτρέπεται να ρωτούν αν οι υπάλληλοί τους έχουν εμβολιαστεί.
Οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες
Σε γενικές γραμμές, ο κανονισμός για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (Arbeitsschutzverordnung) ορίζει τι επιτρέπεται να υποχρεώνουν οι επιχειρήσεις τους υπαλλήλους τους να κάνουν και τι πρέπει να κάνουν οι ίδιες.
Για να διασφαλιστεί ότι μια εταιρεία δεν θα γίνει εστία μόλυνσης, η κυβέρνηση πρόσφατα αυστηροποίησε την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια για την περίοδο της πανδημίας.
Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας – όλων των εργαζομένων, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Πρέπει, για παράδειγμα, να καταρτίσει μέτρα υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει απολυμαντικά, κανόνες απόστασης, προστασία μέσω μάσκας και τακτικά τεστ.
Ο εργοδότης πρέπει να τηρεί τους συγκεκριμένους κανονισμούς, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς. Ωστόσο, πρέπει να τηρείται η εργατική νομοθεσία.
Και η απαίτηση από τους εργαζόμενους να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εμβολιασμού τους θα παραβίαζε τα προσωπικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο σύνταμγα, σύμφωνα με τους δικηγόρους εργασίας.
Εξαίρεση: επαγγέλματα υγείας
Τα επαγγέλματα υγείας αποτελούν ωστόσο εξαίρεση. Μόνο οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι μπορούν να αναλάβουν μία θέση εργασίας. Ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να ζητηθεί η κατάσταση εμβολιασμού τους.
Σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους θα πρέπει στη συνέχεια να προσφερθεί άλλη θέση εργασίας, σύμφωνα με το τμήμα νομικής προστασίας της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB).
Από την άλλη πλευρά, το διάταγμα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία προβλέπει εξαιρέσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους και αναρρωμένους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ο εργοδότης υποχρεούται να προσφέρει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα.
Κανένα γενικό όφελος για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους
Εάν ο εργοδότης περιορίζει την επαφή μεταξύ των εργαζομένων, τότε οι εμβολιασμένοι και οι αναρρωμένοι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς αυτούς – εάν εξυπηρετούν την προστασία όλων.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας το επισημαίνει αυτό ρητά. Οι εργοδότες μπορούν να χορηγούν ορισμένα πλεονεκτήματα βάσει του κανονισμού 3G – για παράδειγμα, μπορούν να ανοίξουν την καντίνα μόνο σε αυτή την ομάδα ατόμων.
Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο εάν η καντίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από το προσωπικό της εταιρείας. Ωστόσο, οι επαγγελματικοί ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι τα περιορισμένα δικαιώματα πρόσβασης ή τα προνόμια 3G θα μπορούσαν να διαταράξουν την ειρήνη στον χώρο εργασίας.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.