Γερμανία: Πρόστιμο στους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί;
Από την Κυριακή, υφίσταται η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία. Όποιος δεν έχει αναρρώσει ούτε έχει εμβολιαστεί πρέπει να έχει αρνητικό τεστ. Διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο.
Πόσο υψηλό είναι το πρόστιμο; Και τι συμβαίνει αν το τεστ είναι θετικό; Οι πιο σημαντικές πληροφορίες.
Πολλοί ταξιδιώτες από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στη Γερμανία χωρίς τεστ – οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη τελειώσει εκεί.
Οι οικογένειες της Βαυαρίας με παιδιά σχολικής ηλικίας, από την άλλη πλευρά, έχουν πληγεί σκληρά από την πρόσφατα εισαχθείσα γενική υποχρέωση να κάνουν ένα τεστ – ήρθε ακριβώς στην ώρα της έναρξης των διακοπών στο κρατίδιο της Βαυαρίας: από την Κυριακή, όλοι όσοι εισέρχονται και δεν έχουν αναρρώσει από νόσηση με τον κορωνοϊό ούτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως, πρέπει να έχουν μαζί τους ένα αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κατά τη διέλευση των συνόρων προς Γερμανία.
Επομένως, όσοι δεν έχουν αναρρώσει ούτε έχουν εμβολιαστεί πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ στη χώρα διακοπών με δικά τους έξοδα.
Σύμφωνα με τη νέα Ομοσπονδιακή Διάταξη, όποιος δεν μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικό εμβολιασμού του σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο, διαπράττει διοικητική παράβαση και θα πρέπει να αναμένει πρόστιμο.
Τι συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Και τι θα πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες εάν το τεστ είναι θετικό πριν επιστρέψουν στην Γερμανία;
Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις.
Μπορώ να εισέλθω στη Γερμανία με θετικό τεστ;
Για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς, ο κανόνας που ισχύει εδώ και πολύ καιρό είναι ο εξής: όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο μόνο με αρνητικό τεστ ή με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης.
Όποιος ταξιδεύει από περιοχή υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προσκομίσει αρνητικό τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης για ταξίδι με τρένο ή λεωφορείο, προκειμένου να του επιτραπεί να ταξιδέψει.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ενημερώνει: “Ελλείψει αρνητικού αποτελέσματος τεστ, απαγορεύεται κάθε αεροπορική μεταφορά και κάθε μεταφορά από περιοχή υψηλού κινδύνου ή περιοχή μετάλλαξης του ιού”.
Για τους ταξιδιώτες με αυτοκίνητο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη – και οι σχετικές πληροφορίες είναι μερικές φορές διφορούμενες. “Εάν ένα άτομο έχει εξεταστεί θετικά στον κορωνοϊό στο εξωτερικό, εφαρμόζεται πρώτα ο νόμος του κράτους στο οποίο διενεργήθηκε το θετικό τεστ”, αναφέρει εκπρόσωπος του βαυαρικού Υπουργείου Υγείας. “Κατά κανόνα, είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν υποχρεώσεις καραντίνας – συγκρίσιμες με τους κανονισμούς στη Γερμανία”.
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αν επιτρέπεται η είσοδος ενός ταξιδιώτη στη Γερμανία.
Οι πληροφορίες που παρέχει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας στο διαδίκτυο έχουν παρόμοια διατύπωση: “Ένα θετικό αποτέλεσμα του τεστ πριν από το ταξίδι σημαίνει ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς καραντίνας και προστασίας από λοιμώξεις που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να απομονωθείτε αμέσως και να επικοινωνήσετε με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές”. Το κόστος της απομόνωσης ή της καραντίνας βαρύνει συνήθως το ίδιο το άτομο.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: “Η άδεια εισόδου από τους συνοριακούς υπαλλήλους επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος τεστ, απόδειξης εμβολιασμού ή απόδειξης ανάρρωσης”.
Αυτό δίνει την εντύπωση ότι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γερμανία. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε: “Δεν υπάρχει γενική απαγόρευση εισόδου για άτομα που έχουν εξεταστεί θετικά – το διάταγμα εισόδου ορίζει μόνο τους τρόπους εισόδου.
Ωστόσο, τα στοιχεία των ατόμων που εισέρχονται με θετικό αποτέλεσμα τεστ θα καταγράφονται σε κάθε συνοριακό έλεγχο και θα διαβιβάζονται στην αρμόδια υγειονομική αρχή”.
Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα με θετικό τεστ πριν και μετά την επιστροφή τους στο σπίτι;
Για όλους όσοι έχουν βρεθεί θετικοί σε τεστ στο εξωτερικό, το βαυαρικό Υπουργείο Υγείας συνιστά επειγόντως “να επικοινωνήσουν τόσο με τις αρμόδιες αρχές στο εξωτερικό όσο και με την αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή στον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να διευκρινιστεί η περαιτέρω διαδικασία”.
Το αργότερο μετά την επιστροφή στη Βαυαρία, ισχύει κατά κανόνα η υποχρέωση καραντίνας, ενώ επιπλέον πρέπει “να επικοινωνήσει αμέσως με την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία και να την ενημερώσει για το θετικό αποτέλεσμα του τεστ”.
Σύμφωνα με τον Matthias Knott, εκπρόσωπο του αρχηγείου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο Μόναχο, δεν συμβαίνει συχνά να συναντήσουν οι αστυνομικοί κάποιον που βρέθηκε θετικός κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, αλλά έχει συμβεί. Σύμφωνα με τον Knott, σε τέτοιες περιπτώσεις οι αξιωματικοί διευκρινίζουν όλα τα περαιτέρω μέτρα με την αρμόδια υγειονομική αρχή.
“Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία επικοινωνεί συνήθως επί τόπου με την αρμόδια υπηρεσία δημόσιας υγείας και συμφωνεί για την περαιτέρω διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται φυσικά για αυτό στο σημείο του ελέγχου”, εξηγεί εκπρόσωπος του υπουργείου. Είναι σημαντικό όσοι έχουν βρεθεί θετικοί να αποφεύγουν κάθε επαφή με άλλους “και να συμμορφώνονται με το καθήκον τους να απομονώνονται αμέσως”.
Τι θα συμβεί αν εισέλθω στη χώρα χωρίς τεστ;
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν ελέγχους από την Κυριακή. “Η βαυαρική αστυνομία συνόρων, σε στενή συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ελέγχει τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων για να εξακριβώσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς”, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann κατά την έναρξη των ελέγχων. Η βαυαρική αστυνομία υποστηρίζει επίσης τους αξιωματικούς στα σύνορα.
Σύμφωνα με το βαυαρικό διάταγμα, όποιος εντοπίζεται χωρίς αποτέλεσμα τεστ πρέπει να υποβάλεται σε τεστ άμεσα. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή το αργότερο εντός 24 ωρών.
Επιπλέον, ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση – επειδή όποιος δεν μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε από τις τρεις πιθανές μορφές απόδειξης (εμβολιασμένος, αναρρωμένος ή εξετασμένος) ενεργεί παράνομα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Knott, σε μια τέτοια περίπτωση οι αστυνομικοί καταγράφουν τα στοιχεία του ταξιδιώτη και τα διαβιβάζουν στην αρμόδια υγειονομική αρχή για ενδεχόμενη διαδικασία διοικητικής παράβασης.
Πόσο υψηλό μπορεί να είναι το πρόστιμο;
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, όποιος δεν μπορεί να προσκομίσει αποδείξεις κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου διαπράττει διοικητική παράβαση, “η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως και 25.000 ευρώ”.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, αυτό είναι μόνο το μέγιστο ποσό για τα πρόστιμα – δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή προσανατολισμού για την πρακτική αυτή στον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις.
Η απόφαση για το ύψος του προστίμου λαμβάνεται τελικά από τον αντίστοιχο δήμο: η αντίστοιχη περιφερειακή διοικητική αρχή είναι αρμόδια για τη “διεξαγωγή της διαδικασίας διοικητικής παράβασης και τον καθορισμό του συγκεκριμένου ποσού του προστίμου”, αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η “ομοιόμορφη επιβολή” σε ολόκληρη την Βαυαρία, το υπουργείο θα εκδώσει κατάλογο προστίμων που θα χρησιμεύσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις περιφερειακές διοικητικές αρχές.
Αντιμετωπίζουν επίσης πρόστιμο όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα τεστ;
Κοιτάζοντας τη διατύπωση των νέων κανονισμών εισόδου, η απάντηση φαίνεται να είναι ναι: Ναι, ακόμη και όσοι έχουν θετικό τεστ θα πρέπει να αναμένουν πιθανό πρόστιμο κατά την είσοδο. Σύμφωνα με τον κανονισμό, απαιτείται είτε απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης – είτε “απόδειξη της απουσίας μόλυνσης από τον κορωνοϊό”. Όποιος δεν προσκομίζει οποιαδήποτε από αυτές τις αποδείξεις “σωστά”, “πλήρως” ή “εγκαίρως” ενεργεί κατά παράβαση των κανονισμών.
Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας Knott τονίζει ότι έχει διαφορά αν κάποιος δεν προσκομίζει καμία απόδειξη ή αν παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα τεστ. Στόχος του νέου κανονισμού είναι η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών λοιμώξεων. Όποιος έχει υποβληθεί σε τεστ δρα σωστά.
Όσοι, για παράδειγμα, κάνουν τεστ στο δρόμο προς Γερμανία από την Αυστρία πριν από τα σύνορα θα πρέπει να μπουν κάπου σε καραντίνα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.
Τελικά, ωστόσο, η απόφαση για την επιβολή προστίμου δεν λαμβάνεται από τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους, αλλά από την αντίστοιχη περιφερειακή διοικητική αρχή. Και η αρμόδια υγειονομική αρχή ενημερώνεται πάντα από τους υπαλλήλους για την είσοδο με θετικό τεστ.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.