Γερμανία: Η κυβέρνηση γνώριζε για την καταστροφική πλημμύρα!
Για “μνημειώδη αποτυχία” κάνει λόγο η συνδημιουργός του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες στην εφημερίδα “The Times” του Λονδίνου. Η έκταση των ισχυρών βροχοπτώσεων θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί σύμφωνα με τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Σοβαρές κατηγορίες κατά του γερμανικού ελέγχου καταστροφών!
Η Βρετανίδα ειδικός σε θέματα πλημμυρών Hannah Cloke, καθηγήτρια υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών για τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών.
Η συνδημιουργός του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες “Efas” δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα “The Times” ότι το σύστημα είχε σημάνει συναγερμό στις 10 Ιουλίου – τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των πλημμυρών – και έστειλε “προειδοποιήσεις στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και του Βελγίου”.
Τις ημέρες που ακολούθησαν στάλθηκαν στις γερμανικές αρχές λεπτομερή διαγράμματα που προέβλεπαν με ακρίβεια το πού τα νερά της πλημμύρας θα ήταν πιο επικίνδυνα.
Τίτλοι των Times: “Η Γερμανία γνώριζε ότι θα ερχόταν η πλημμύρα, αλλά οι προειδοποιήσεις δεν έπιασαν τόπο”
Η Cloke δήλωσε: “Οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν προειδοποιηθεί. Ο κόσμος θα έπρεπε να είχε καταλάβει τις προειδοποιήσεις. Δεν ωφελεί να έχουμε τεράστια υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί, αν οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν σε μια πλημμύρα”.
“Το γεγονός ότι οι άνθρωποι και οι περιοχές που βρίσκονταν σε κίνδυνο δεν εκκενώθηκαν ή δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις, υποδηλώνει ότι κάτι πήγε στραβά”. Πρόκειται για μια “μνημειώδη συστημική αποτυχία”.
Η Cloke δήλωσε επίσης στο ZDF ότι τα δεδομένα είχαν διαβιβαστεί στη Γερμανία, “αλλά στη συνέχεια κάπου έσπασε αυτή η αλυσίδα προειδοποιήσεων, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να μην φτάσουν στους ανθρώπους”.
Ωστόσο, η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), η οποία είχε λάβει τα δεδομένα του “Efas” και τις συνοδευτικές προειδοποιήσεις, δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τη μη προειδοποίηση του πληθυσμού. Ένας εκπρόσωπος της DWD δήλωσε επίσης στο ZDF: “Κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει”.
Αναφερόμενη στους επιμέρους δήμους, είπε ότι μία ημέρα πριν από την καταστροφή, είχαν εκδοθεί “προειδοποιήσεις για ποσά βροχόπτωσης έως και 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο”. Κριτικά, η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις που διαβίβασε η DWD “δεν είχαν κοινοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης”.
Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Η έκταση των ισχυρών βροχοπτώσεων ήταν προβλέψιμη
“Εμείς ως μετεωρολόγοι δεν εκπλαγήκαμε”, δήλωσε επίσης ο Andreas Friedrich, προγνώστης ανεμοστρόβιλων και εκπρόσωπος Τύπου της αρχής.
Η αρχή είχε πολύ καλές προβλέψεις από τα μοντέλα και είχε ήδη εκδώσει μια πρώτη πρόγνωση καταιγίδας το πρωί της Δευτέρας. “Την Τρίτη, μετά την επιβεβαίωση από τα μοντέλα, εκδώσαμε στη συνέχεια μια προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα – ακριβώς για τις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά”, δήλωσε ο Friedrich στο RedaktionsNetzwerk Deutschland.
Στη συνέχεια, η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία διαβιβάζει τις προειδοποιήσεις κακοκαιρίας στα κέντρα ελέγχου καταστροφών των πληγέντων δήμων.
“Εκεί αποφασίζεται αν θα γίνει εκκένωση, για παράδειγμα”. Οι στάθμες των ποταμών υπολογίζονται επίσης από τα κέντρα αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση τα δεδομένα της DWD.
Ο πρώην πρόεδρος της πυροσβεστικής επικρίνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Ο Hartmut Ziebs, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από το 2016 έως το 2019, κατηγορεί επίσης αυστηρά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε εμπλέξει αρκετά τον πληθυσμό στην εθνική προστασία από καταστροφές, επειδή δεν ήθελε να “φορτώσει” τον κόσμο με αυτό.
Σε μια ανοιχτή επιστολή που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας BILD, αναφέρεται: “Για χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξήγαγε ασκήσεις υπό τον τίτλο Lükex. Το αδιανόητο παίχτηκε και αναλύθηκε. Συντάχθηκαν κατάλογοι αιτημάτων.
Συνέπειες; Σχεδόν μηδέν! Δεν μπορεί να συμβεί, δεν επιτρέπεται να συμβεί, δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε στον πληθυσμό, κοστίζει πολλά χρήματα, ο κατάλογος των λόγων απόρριψης είναι σχεδόν ανεξάντλητος”.
Ο Ziebs διαμαρτύρεται επίσης ότι οι πολυάριθμες προειδοποιήσεις για την πλημμύρα την Τετάρτη δεν είχαν καμία συνέπεια. Ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής γράφει: “Πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για δράση: Τι πρέπει να κάνω αν συμβεί το κακό. Αλλά αυτό περιλαμβάνει επίσης ότι οι άνθρωποι είναι τουλάχιστον στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για τη σωστή συμπεριφορά”.
Η απαίτηση του Ziebs προς τους πολιτικούς: “Η προστασία των ανθρώπων πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο. Δεν υπάρχει χώρος για δικαιοδοτικές διαμάχες, συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και προσωπικές έχθρες”.
Τέσσερις ημέρες μετά τις καταστροφικές καταιγίδες στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 150.
Μόνο στην περιοχή Ahrweiler, τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 670 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ήταν 46 μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυροσβεστών.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.