Αγγλία-Γερμανία: «Ξυπνά» μνήμες στον τόπο του…εγκλήματος (Vid)
Η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου του Euro 2020 ήταν αμφίρροπή. Η εξέλιξη των αγώνων της Γαλλίας με την Πορτογαλία και της Γερμανίας με την Ουγγαρία ήταν τέτοια, ώστε οκτώ φορές τα ζευγάρια των «16» διαφοροποιήθηκαν έως ότου η μπίλια κάτσει στο μεγάλο ζευγάρι.
Αγγλία εναντίον Γερμανίας στο Γουέμπλεϊ, λοιπόν, εκεί όπου «γεννήθηκε» η κόντρα των δύο υπερδυνάμεων και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι ποδοσφαιρικών ιστοριών που έχουν μείνει αξέχαστες.
Με αφορμή τη σημερινή (29/06) αναμέτρηση το SDNA θυμάται μερικές από τις τιτανομαχίες των δύο ομάδων που έχουν μείνει αξέχαστες. Με την ελπίδα, φυσικά, να προστεθεί μία ακόμα στη μακρά παράδοση…
1966: Το «φάντασμα» και ο Μπαχράμοφ
30 Ιουλίου 1966. Το Γουέμπλεϊ έχουν κατακλύσει 98.000 θεατές και στις τηλεοράσεις τους έχουν «καρφωθεί περισσότερο από 400 εκατομμύρια. Στον τελικό του Μουντιάλ κοντράρονται η Αγγλία με τη Δυτική Γερμανία.
Το 2-2 στέλνει τις δύο ομάδες στην παράταση και το 101′ μένει στην ιστορία ως το λεπτό που πάρθηκε η πλέον λανθασμένη διαιτητική απόφαση στην ιστορία του θεσμού.
Ο Χαρστ σκοράρει για τα «Λιοντάρια», ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ είχε αμφιβολίες, αλλά του τις… έλυσε ο Αζέρος επόπτης Τόφικ Μπαχράμοφ.
Γκολ είδε και οι Γερμανοί είδαν στον ίδιο προκατάληψη λόγω του αποκλεισμού της Σοβιετικής Ένωσης στα ημιτελικά. Η μπάλα είχε χτυπήσει στο δοκάρι και απομακρύνθηκε, όμως είχε περάσει τη γραμμή;
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συμπέρανε ότι γκολ δεν υπήρχε και ο Μπαχράμοφ στην αυτοβιογραφία του χρόνια αργότερα εξήγησε: Θεώρησε ότι η μπάλα δεν είχε προσκρούσει στο δοκάρι, αλλά αναπήδησε μέσα στο δίχτυ!
38 χρόνια μετά από εκείνον τον τελικό αντιπροσωπεία Άγγλων οπαδών τον συνάντησαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, φορώντας μπλουζάκια με το όνομά του στην πλάτη. Σύμφωνα δε, με τον αστικό μύθο όταν ρωτήθηκε για εκείνη την απόφαση που πήρε, απάντησε: «Στάλινγκραντ». Ο Χαρστ στο φινάλε «έγραψε» το 4-2 και ενώ είχαν ήδη μπει οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν…
1970: Η ειρωνεία και η εκδίκηση
Στις 14 Ιουνίου 1970 οι δύο ομάδες συναντώνται ξανά. Αυτή τη φορά στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ στο Μεξικό. Ο Πιέρ Μπονέτι αντικαθιστά στην εστία των Άγγλων τον Γκόρντον Μπανκς. Το κενό του δεύτερου ως το 68′ δεν φαίνεται και τα Λιοντάρια προηγούνται 2-0. Οι Μπεκενμπάουερ, Ζέελερ, όμως στέλνουν το ματς στην παράταση.
Η ειρωνεία; Ο ήρωας του ’66, Χαρστ βλέπει να του ακυρώνεται γκολ και στην παράταση ο Γκερντ Μίλερ εκμεταλλεύεται το λάθος του Μπονέτι και χαρίζει την πρόκριση στους Γερμανούς. Ο αποκλεισμός της Αγγλίας είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού το εργατικό κόμμα έχασε τις εκλογές και θεώρησε υπεύθυνα τα «Λιοντάρια».
1972: Η αρχή της «αυτοκρατορίας»
Κομβική χρονιά για την αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία μεταξύ των δύο ομάδων ήταν το 1972. Τότε, για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η Δυτική Γερμανία νικά 3-1 στο Γουέμπλεϊ τον μεγάλο της αντίπαλο με γκολ των Χένες, Νέτσερ, Μίλερ. Έως και ο Πάουλ Μπράιτνερ που ήταν χαμηλών τόνων είχε δηλώσει τότε: «Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα παραπάνω από αυτή τη νίκη».
Ο επαναληπτικός στο Βερολίνο ήταν τυπική διαδικασία (0-0) και έστρωσε το χαλί στα «Πάντσερ» για τη μετέπειτα κατάκτηση του τίτλου. Τα οποία μέσα σε δύο χρόνια με οδηγούς τους Μπεκενμπάουερ, Μίλερ παρέσυραν τα πάντα στον διάβα τους και κατακτούσαν τρία διαδοχικά πρωταθλήματα Ευρώπης. Η Αγγλία είχε… παραμερίσει.
1990: «Στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»
4 Ιουλίου 1990. Οι δύο «μονομάχοι» κοντράρονται στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όποιος επικρατούσε θα βρισκόνταν με το ενάμιση πόδι στον θρόνο.
Μπρέμε και Λίνεκερ οι σκόρερ στην κανονική διάρκεια, παράταση γκολ και διαδικασία πέναλτι. Μία διαδικασία – εφιάλτης για τους Άγγλους, καθώς οι Πιρς, Γουάντλ αστόχησαν από την άσπρη βούλα και η «Νάσιοναλμανσαφτ» έπαιρνε την πρόκριση με 4-3.
Τότε ήταν που ο Λίνεκερ είπε για πρώτη φορά τη φράση: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που διαρκεί 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Τα Πάντσερ είχαν προκριθςί στον τρίτο διαδοχικό τελικό μετά το ’82 και το ’86, «κόβωντας» τα πόδια των Άγγλων.
1996: «Μαχαιριά» στο Γουέμπλεϊ
26 Ιουνίου 1996, ημιτελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Αγγλία διοργανώτρια και η ευκαιρία να βάλει ξανά το στέμμα τεράστια. Ο Σίρερ ανοίγει γρήγορα το σκορ, αλλά και πάλι τα «Πάντσερ» βρίσκουν τον δρόμο προς το 1-1 με τον Κουντς.
Ακολούθησε παράταση, εκεί όπου οι Γκασκόιν, Άντερτον έχασαν μεγάλες ευκαιρίες – ο δεύτερος είχε δοκάρι – και ο Κουντς ακυρωθέν τέρμα. Ο εφιάλτης για τους γηπεδούχους ζωντάνευε.
Από πέντε εύστοχες εκτελέσεις είχαν οι δύο ομάδες, όταν ο Σάουθγκεϊτ αστόχησε και ο Αντρέας Μέλερ έστειλε τη Γερμανία στον τελικό με 6-5. Ό,τι δεν είχε καταφέρει, μάλιστα, 30 χρόνια πριν, το έπραξε λίγες ημέρες αργότερα, ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης. Και μέσα στο σπίτι των «Λιονταριών».
2000: «Η μάχη των δεινοσαύρων»
Περίμενε 34 χρόνια η Αγγλία για να πανηγυρίσει νίκη σε μεγάλη διοργάνωση απέναντι στους Γερμανούς. Το έπραξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσαν Ολλανδία και Βέλγιο.
Ο Σίρερ διαμόρφωσε το 1-0 στο Σαρλερουά, αλλά τι να το κάνεις… Πορτογαλία και Ρουμανία πήραν την πρόκριση από τον όμιλο. Η «L’ Equipe» χαρακτήρισε τότε το μεταξύ τους παιχνίδι ως τη «μάχη των δεινοσαύρων», θέλοντας να αναδείξει πόσο ξεπερασμένες ήταν αμφότερες.
2001: Τα «Λιοντάρια» βρυχήθηκαν
Για τα προκριματικά του Μουντιάλ οι δύο αντίπαλοι πέφτουν στο ίδιο γκρουπ. Μαζί τους και η Ελλάδα. Το Γουέμπλεϊ πριν γκρεμιστεί για ανακατασκευή φιλοξενεί Αγγλία και Γερμανία για τελευταία φορά.
Το αποτέλεσμα; Νίκη των φιλοξενούμενων με 1-0 χάρη σε εκτέλεση φάουλ του Ντίτμαρ Χάμαν. Παραίτηση του Κίγκαν από τον πάγκο και αναμονή για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου.
1η Σεπτεμβρίου 2001 έρχεται η «εκδίκηση» των Άγγλων. Με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον στο τιμόνι περνούν με το επιβλητικό 5-1 από το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Ο Μάικλ Όουεν κάνει χατ τρικ και οι Τζέραρντ, Χέσκι ολοκληρώνουν τον θρίαμβο παρότι η Αγγλία είχε βρεθεί πίσω στο σκορ. «Βατερλό», παραδέχτηκε τότε ο Ρουμενίγκε.
2010: This is karma
Το 1966 η Αγγλία βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου με αμφισβητούμενο τέρμα και 44 χρόνια μετά το «κάρμα» λειτούργησε. Τα «Λιοντάρια» ήταν αυτά που βρέθηκαν στη θέση της Γερμανίας στους «16» του Μουντιάλ της Αφρικής.
Τα «Πάντσερ» προηγούνται 2-1, ο Φρανκ Λάμπαρντ εξαπολύει «κεραυνό, η μπάλα προσκρούει στο οριζόντιο δοκάρι, περνά εμφανώς τη γραμμή και ο Νόιερ παίζοντας πανέξυπνα συνεχίζει τη φάση. Το τέρμα δεν μέτρησε ποτέ και η ιστορία πιθανόν να είχε αλλάξει αν υπήρχε τότε στη ζωή μας το VAR…
https://youtu.be/3fM1uGQDG3w
Πηγή: SDNA.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.