Γερμανία: Δεν θα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες σε όσους επιστρέφουν
Η κυβέρνηση συζήτησε σχετικά με την αυστηροποίηση των κανονισμών επιστροφής στη Γερμανία για τους ταξιδιώτες – αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να αναμένουν αυστηρότερους κανονισμούς προς το παρόν.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων, όπως πληροφορήθηκε η Deutsche Presse-Agentur στο Βερολίνο. Κατά συνέπεια, οι ισχύοντες κανονισμοί εισόδου δεν θα αλλάξουν βραχυπρόθεσμα.
Αρκετοί πρωθυπουργοί είχαν απαιτήσει αυστηρότερους κανονισμούς προκειμένου να αποτραπεί μια νέα αυστηροποίηση της κατάστασης προς καταπολέμηση της πανδημίας. Ο πλήρης εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος κατά της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν ανοιχτή σε συγκεκριμένες προτάσεις για έναν βελτιωμένο κανονισμό εισόδου. Μόνο το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είχε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, από την εμφάνιση 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε 7 ημέρες σε μια περιοχή, θα πρέπει να επανέλθει η πενθήμερη καραντίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, κανένα άλλο κρατίδιο δεν ακολούθησε την πρόταση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε καμία πρόταση κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο δήμαρχος του Αμβούργου, Peter Tschentscher, είχε επικρίνει στην εφημερίδα Welt πριν από τη συνάντηση ότι ένα τεστ αντιγόνου αρκεί επί του παρόντος για την αποφυγή της καραντίνας κατά την είσοδο στη χώρα από περιοχές κινδύνου.
Εκτός από τις περιοχές κινδύνου και τις περιοχές υψηλής επίπτωσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει επίσης διάκριση μεταξύ περιοχών με παραλλαγές του ιού.
Αυτές περιλαμβάνουν σήμερα τη Μεγάλη Βρετανία και την Ινδία, και από αύριο την Πορτογαλία και τη Ρωσία (ο πλήρης κατάλογος μπορεί να βρεθεί εδώ).
Επί του παρόντος, δεν απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή από περιοχές κινδύνου με αρνητικό τεστ. Μετά την παραμονή σε περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, η εξέταση μπορεί να γίνει το νωρίτερο πέντε ημέρες μετά την είσοδο. Μετά την παραμονή σε περιοχές με μεταλλάξεις του ιού, η καραντίνα διαρκεί 14 ημέρες και ο πρόωρος τερματισμός της καραντίνας δεν είναι δυνατός.
Το θέμα των αυστηρότερων ελέγχων δεν έχει βγει από την ημερήσια διάταξη – ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα σχετικά με αυτό. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder δήλωσε ότι πρέπει να καθοριστεί το πώς θα ελεγχθούν και οι υφιστάμενες υποχρεώσεις τεστ.
Τουλάχιστον για τα ταξίδια μετ’ επιστροφής με αεροπλάνο, τρένο και λεωφορείο, ο κίνδυνος εισαγόμενων λοιμώξεων πρέπει να ελαχιστοποιείται με αρνητικά τεστ πριν από την είσοδο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εξετάσει πώς θα καταστήσει εφικτό τον τυχαίο έλεγχο των ταξιδιωτών στα σύνορα. Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Michael Müller, είχε δηλώσει ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που εφαρμόζει σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν είναι επαρκείς.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει το νέο κλείσιμο των συνόρων με ευρωπαίους γείτονες, όπως η Γαλλία, σε περίπτωση όξυνσης της πανδημίας.
Αυτά τα μέτρα στο πρώτο κύμα ήταν “κάτι πολύ σκληρό”, δήλωσε η πολιτικός κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.