Σχέδιο ανάπτυξης της πόλης: Έτσι θα είναι το Μόναχο το 2040!
Στα επόμενα 20 χρόνια, το Μόναχο θα αυξηθεί κατά ένα τέταρτο του εκατομμυρίου σε κατοίκους. Το δημαρχείο έχει πλέον καταρτίσει ένα σχέδιο για το πού θα πρέπει να γίνει η ανάπτυξη.
Το 2040 αναμένεται να ζουν στο Μόναχο 1,845 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τους στατιστικολόγους. Δηλαδή 254.500 περισσότεροι κάτοικοι από ό,τι σήμερα. Πώς θα είναι το Μόναχο τότε, όταν η πόλη θα έχει μεγαλώσει περίπου στο μέγεθος του Μπράουνσβαϊγκ; Πού θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα μετακινηθούν; Και κυρίως, πώς θα είναι δυνατόν να αποτραπεί η μετατροπή του Μονάχου σε μια γκρίζα έρημο από μπετόν και άσφαλτο;
Μόναχο το 2040
Η υπηρεσία πολεοδομίας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα με το νέο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, το οποίο μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση muenchen.de/step.
Με μια πρώτη ματιά, το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσίασαν την Παρασκευή ο δήμαρχος Dieter Reiter και η σύμβουλος πολεοδομίας Elisabeth Merk, φαίνεται πάνω απ’ όλα πολύχρωμο. Με μια δεύτερη ματιά, ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η ηγεσία της πόλης εστιάζει κυρίως στη βιωσιμότητα, την προστασία του κλίματος και τη διατήρηση της φύσης.
Η πόλη θέλει να εγκρίνει νέες περιοχές ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μόνο εάν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση του πρασίνου, ώστε η πόλη να μην θερμανθεί ακόμη περισσότερο. Επειδή το 2018, το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα, ήταν σχεδόν δύο βαθμούς θερμότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Για να διατηρηθεί το Μόναχο βιώσιμο και να αποτραπεί η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, η πόλη θέλει να επεκτείνει και να συνδέσει ανοιχτούς χώρους όπως τα πάρκα. Θα δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο από χιλιόμετρα πάρκων, περιέγραψε η Merk.
Η πόλη θέλει επίσης να ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Μέχρι το 2025, το 80 τοις εκατό της κυκλοφορίας θα πρέπει να μεταφέρεται με οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων, δημόσιες μεταφορές, με τα πόδια ή το ποδήλατο.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα καταργηθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας και οι χώροι στάθμευσης – για παράδειγμα στην παλιά πόλη. “Αν φυτευόταν ένα δέντρο σε κάθε δεύτερο από τους 2.200 επιφανειακούς χώρους στάθμευσης στην παλιά πόλη, θα κερδίζαμε πολλά”, δήλωσε η Μερκ.
Η κυκλοφορία των ποδηλάτων, με τη σειρά της, πρόκειται να ενισχυθεί – για παράδειγμα με έναν ποδηλατόδρομο ταχείας κυκλοφορίας από το Stachus προς το Garching και το Altstadtradlring. Και επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ της πόλης και της γύρω περιοχής, πρόκειται να κατασκευαστούν σύγχρονες εγκαταστάσεις στάθμευσης και μετακίνησης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.
Η πόλη θέλει επίσης να είναι πιο προσεκτική με τη γη. Η γη είναι ανεπαρκής. Στα περίχωρα της πόλης, υπάρχει χώρος μόνο για νέες περιοχές στα δυτικά, βορειοανατολικά και βόρεια του Μονάχου.
Οι μη ανεπτυγμένες εκτάσεις θα αξιοποιηθούν μόνο εάν παραχωρηθούν τουλάχιστον εν μέρει στην πόλη για την κατασκευή κατοικιών, την ανάπτυξη ή την αξιοποίηση χώρων πρασίνου. Ταυτόχρονα, η πόλη θέλει να απελευθερώσει πυκνοδομημένες περιοχές, για παράδειγμα εντός του Mittlerer Ring. Με κάθε ανασυγκρότηση, θα πρέπει επίσης να υπάρχουν πάντα σχέδια για πράσινους και ανοιχτούς χώρους.
Δέκα χρόνια πριν από αυτό, το σύνολο των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες τηλεθέρμανσης πρόκειται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τη γεωθερμία.
Σε βάθος έως και 3.000 μέτρων, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα νερού με θερμοκρασία περίπου 100 βαθμών, που το Μόναχο θέλει να αξιοποιήσει ακόμη καλύτερα.
Το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίσει σχετικά με τα σχέδια αυτά στις 7 Ιουλίου. Εάν συμφωνήσει, οι πολίτες του Μονάχου θα συμμετάσχουν από τον Νοέμβριο.
Με τα αποτελέσματα, η πόλη θέλει να δημιουργήσει μια “δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή” για τα επόμενα 20 χρόνια σε περίπου ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Reiter. Στη συνέχεια, κάθε πολίτης, αλλά και κάθε επενδυτής, θα πρέπει να είναι σε θέση να δει πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη στη γειτονιά του.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.