Εμβολιασμός Covid: Από πότε και για πόσο καιρό προστατεύει;
Πολλοί περιμένουν εδώ και καιρό να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Αλλά από πότε προστατεύει ο εμβολιασμός και πόσο κρατά η δράση του;
Η εκστρατεία εμβολιασμού Covid-19 βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μερικώς ή πλήρως είναι επί του παρόντος 38%.
Προκύπτει το ερώτημα του πότε αρχίζει πραγματικά η προστασία μέσω του εμβολιασμού και πόσο διαρκεί.
Τα άτομα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα 14 ημέρες μετά τη χορήγηση όλων των απαραίτητων δόσεων εμβολίου, δηλαδή την 15η ημέρα.
Για τα εμβόλια των Biontech/Pfizer, Moderna και Astrazeneca αυτή είναι η δεύτερη δόση, για το εμβόλιο από την Johnson & Johnson αρκεί η πρώτη δόση.
Στις δοκιμές για την έγκριση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητά τους ελέγχθηκε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Με τα εμβόλια mRNA των Biontech/Pfizer και Moderna, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 95% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid-19 από εκείνους που έλαβαν Placebo.
Στο Biontech, τα περιστατικά ασθένειας στις δύο ομάδες μετρήθηκαν και συγκρίθηκαν επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού, στο Moderna ήταν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.
Το εμβόλιο Astrazeneca ελέγχθηκε 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Για τους εμβολιασμένους ανθρώπους, η πιθανότητα να νοσήσουν με Covid-19 ήταν 80% χαμηλότερη και 95% χαμηλότερη από εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας αυτού.
Η επίδραση του εμβολίου Johnson & Johnson μετρήθηκε 14 ημέρες μετά τη δόση του εμβολίου και έδειξε ότι τα εμβολιασμένα άτομα είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19.
Αυτό σημαίνει: Ο εμβολιασμός δεν ξεκινά ξαφνικά την 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, εάν θεωρείται ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Η περίοδος των δύο εβδομάδων μπορεί, ωστόσο, να αιτιολογηθεί με τα δεδομένα από τις μελέτες έγκρισης και μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για τον καθορισμό ενός χρονικού σημείου από την στιγμή που επιτυγχάνεται η επιθυμητή προστασία μέσω εμβολιασμού.
Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ακόμη και μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού. Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, από έγγραφα του FDA των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτά, το εμβόλιο της Moderna είναι ήδη 50,8% αποτελεσματικό 14 ημέρες μετά τη δόση και το εμβόλιο Biontech / Pfizer μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης ήταν περίπου 52,4%.
Ένας εμβολιασμός παρέχει μεγάλα ποσοστά προστασίας από το να νοσήσει κανείς με Covid-19.
Ακόμα και εκείνοι που έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αναρρώσει έχουν κάποια προστασία. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα εξοικειώθηκε με τον κορωνοϊό και δημιούργησε άμυνα εναντίον του.
Για όσους έχουν αναρρώσει, η προστασία δεν είναι τόσο υψηλή όσο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.
Επομένως, όσοι έχουν αναρρώσει πρέπει να εμβολιαστούν μία φορά για να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατευτούν από την επανεμφάνισή του.
Τα αντισώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Υπάρχουν διαφορετικά αποτελεσματικά αντισώματα.
Δρουν επίσης σε διαφορετικά σημεία, για παράδειγμα στα αιμοφόρα αγγεία ή στους βλεννογόνους.
Οι τιμές των αντισωμάτων είναι υψηλότερες λίγο μετά τον εμβολιασμό ή την ασθένεια και στη συνέχεια μειώνονται ξανά με την πάροδο του χρόνου.
Δεν είναι ωστόσο ακόμα σαφές με ποια ταχύτητα θα συμβεί αυτό.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021 με στοιχεία από τη Ρηνανία έδειξε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων φαίνεται να μειώνεται σχετικά γρήγορα μετά την ασθένεια.
Ωστόσο, μια μελέτη από τον Μάιο του 2021 με άτομα από το πρώην hotspot του Ischgl, έδειξε ότι τα αντισώματα υπάρχουν αρκετά περισσότερο από το αναμενόμενο.
Οι τιμές των αντισωμάτων δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί οριστικά εάν και πόσο καλά προστατεύεται κάποιος από τη μόλυνση.
Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός
Το για πόσο λειτουργεί η προστασία μέσω του εμβολιασμού δεν μπορεί να καθοριστεί με βεβαιότητα σήμερα, αλλά μόνο παρατηρώντας νέες μολύνσεις.
Οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί πιθανώς αργά ή γρήγορα θα είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της προστασίας.
Το πόσο συχνά αυτό θα είναι απαραίτητο και αν αυτό επηρεάζει μόνο ορισμένες ομάδες κινδύνου δεν μπορεί να ειπωθεί σήμερα.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Thomas Mertens, είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο:
“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι όλοι θα πρέπει να ανανεώσουν την προστασία εμβολιασμού τους την επόμενη χρονιά”.
Ο Mertens επεσήμανε ότι ο κατασκευαστής λέει ότι εργάζονται ήδη τροποποιημένα εμβόλια που λέγεται ότι είναι αποτελεσματικά έναντι σχετικών επί του παρόντος γνωστών μεταλλάξεων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Stiko, είναι επίσης πιθανό ότι η προστασία του εμβολιασμού σε μεμονωμένες ομάδες έχει ήδη εξασθενίσει ή είναι γενικά πολύ αδύναμη.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει μεμονωμένες ηλικιακές ομάδες ή άτομα με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα.
Σε ασθενείς των οποίων η ανοσολογική άμυνα ελέγχεται από φάρμακα, θα μπορούσε να είναι σύντομα απαραίτητη και μια τρίτη δόση, σύμφωνα με τον Mertens.
Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποτελούν μερικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, για παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας.
Αυτές μπορούν εν μέρει να ξεφύγουν από την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που αντιμετώπισε τον ιό κατά τον εμβολιασμό ή την ασθένεια.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι πλέον εντελώς αναποτελεσματικά.
Είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι μιας λοίμωξης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι μιας σοβαρής ασθένειας.
Επιπλέον, τα πρόσφατα αναπτυγμένα εμβόλια mRNA μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες μεταλλάξεις.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ