Τα Γερμανικά έθιμα VS Ελληνικά έθιμα
Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι δύο χώρες πλούσιες σε έθιμα και παραδόσεις.
Κάποια είναι κοινά, κάποια γιορτάζονται εντελώς διαφορετικά και κάποια γιορτάζονται μόνο σε μία από τις δύο χώρες.
Στο παρακάτω κείμενο θα δούμε μαζί 10 γερμανικά και ελληνικά έθιμα και πώς τα συναντάμε στη Γερμανία και στην Ελλάδα αντίστοιχα.
1. Πρώτη μέρα στο σχολείο
Γερμανία: Από τον 19ο κιόλας αιώνα καθιερώθηκε στη Γερμανία το Schultüte, ένα χάρτινο χωνί γεμάτο λιχουδιές, παιχνιδάκια και μικρά χρήσιμα σχολικά αντικείμενα, που κουβαλάνε όλα τα πρωτάκια την πρώτη μέρα στο σχολείο μαζί τους.
Αυτό το έθιμο είχε και έχει ως σκοπό να κάνει την πρώτη μέρα στο σχολείο πιο ευχάριστη για τα παιδάκια μια και αποτελεί πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή τους.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς γίνεται ο καθιερωμένος Αγιασμός. Ο Ιερέας έρχεται στο σχολείο και ευλογεί τους μαθητές.
Αυτό που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα είναι τη στιγμή που ο Ιερέας θα τους ράνει με τα κλωνάρια βασιλικού και με τον Αγιασμό.
2. Πυροτεχνήματα
Γερμανία: Ολόκληρος ο κόσμος γιορτάζει τον ερχομό του καινούριου χρόνου με πυροτεχνήματα αλλά στη Γερμανία αυτό είναι μία πραγματικά πολύ σοβαρή υπόθεση.
Την 31η Δεκεμβρίου, μερικές φορές ακόμα και λίγες μέρες πριν, το 90% του πληθυσμού από 5 έως 95 ετών, μετατρέπονται σε αυτοσχέδιους πυροτεχνουργούς και ξεκινάνε πρωί και βράδυ να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Ειδικά όταν το ρολόι σημάνει 12 τα μεσάνυχτα για την αλλαγή του χρόνου ο ουρανός αστράφτει από τα τόσα βεγγαλικά που μοιάζει με μέρα.
Ελλάδα: Τα πυροτεχνήματα είναι εξίσου αγαπητά και στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο από την Πρωτοχρονιά αυτό το συνηθίζουμε τις ημέρες του Πάσχα.
Είναι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα να πετάνε βεγγαλικά κατά την περιφορά του Επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, και ακόμα πιο συνηθισμένο να γίνεται αυτό τη βραδιά της Ανάστασης μετατρέποντας το προαύλιο της Εκκλησίας σε ένα φαντασμαγορικό ναρκοπέδιο.
3. Γενέθλια – Ονομαστική γιορτή
Γερμανία: Τα γενέθλια είναι για όλους μία πολύ σημαντική γιορτή στη Γερμανία. Αν λάβει κανείς υπόψιν μάλιστα ότι οι Γερμανοί δε γιορτάζουν την ονομαστική τους Γιορτή, όπως εμείς οι Έλληνες, η μέρα των γενεθλίων είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα. Προσοχή όμως!
Το να ευχηθείς σε κάποιον Γερμανό «χρόνια πολλά» για τα γενέθλιά του, πριν να έχει έρθει η ημέρα των γενεθλίων του θεωρείται μεγάλη ατυχία γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγετε.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες είτε είναι προεόρτια είτε μεθεόρτια.
Τα γενέθλια τείνει να είναι μία ημέρα που μόνο οι κοντινοί άνθρωποί μας τη γνωρίζουν σε αντίθεση με την ονομαστική μας γιορτή, που είναι κάτι πολύ πιο διαδεδομένο από τη στιγμή που μπορεί να το γνωρίζει ο καθένας, αν φυσικά δεν έχουμε κάποιο υποκοριστικό που αποκρύπτει το βαπτιστικό μας όνομα.
4. Πρωτομαγιά
Γερμανία: Η Πρωτομαγιά στη Γερμανία γιορτάζεται φυσικά και σαν εργατική Πρωτομαγιά και μάλιστα σε κάποιες πόλεις, όπως στο Βερολίνο, εκδηλώνεται ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ με μεγάλες σκηνές και δωρεάν συναυλίες.
Την παραμονή όμως της Πρωτομαγιάς, δηλαδή το βράδυ της 30ης Απριλίου στη Γερμανία έχουμε το «χορό προς το Μάιο», δηλαδή τα πάρτι που γίνονται κάθε χρόνο, μία τελετουργία, που έχει τις ρίζες της στη βραδιά των μαγισσών, που γινόταν τους περασμένους αιώνες.
Τα περισσότερα clubs και bars προσφέρουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς ειδικά πάρτι και πολλοί μάλιστα το γιορτάζουν ανάβοντας φωτιά σε πάρκα.
Ελλάδα: Την Πρωτομαγιά, και στην Ελλάδα, όπως και σχεδόν σε όλον τον κόσμο άλλωστε, γιορτάζουμε την εργατική Πρωτομαγιά αλλά αυτό που είναι πιο διαδεδομένο ίσως είναι η γιορτή των λουλουδιών.
Τη μέρα εκείνη, καιρού επιτρέποντος, οι Έλληνες ξεχυνόμαστε στα λιβάδια και στα βουνά, ή στις υπαίθριες εκθέσεις λουλουδιών, προκειμένου να μαζέψουμε ή να αγοράσουμε λουλούδια και να φτιάξουμε το Μαγιάτικο στεφάνι έξω από την πόρτα μας.
5. Μεγάλη Παρασκευή
Γερμανία: Κάποιες μέρες του χρόνου το να χορεύει κανείς θεωρείται απαγορευτικό και μάλιστα η απαγόρευση αυτή ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Τα clubs παραμένουν κλειστά, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή και μάλιστα αυστηρά κλειστά ανάμεσα στις 4 και 7 το απόγευμα. Τα καταστήματα επίσης παραμένουν κλειστά ως ένδειξη πένθους για τη μέρα αυτή.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα, τα καταστήματα τη Μεγάλη Παρασκευή συνήθως ανοίγουν μετά την ώρα της Αποκαθήλωσης από τον Τίμιο Σταυρό, δηλαδή μετά τις 12 ή 13.
Ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει μία σχετική απαγόρευση για μουσική και χορό, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή επίσης σε ένδειξη Πένθους.
6. Πάσχα – Νονοί
Γερμανία: Το Πάσχα στη Γερμανία δε γιορτάζεται τόσο ξεχωριστά όσο στην Ελλάδα.
Οι νονοί δεν πηγαίνουν κάποιο συγκεκριμένο δώρο στα βαφτιστήρια τους, το πολύ πολύ να πάνε κάποιο σοκολατένιο λαγουδάκι ή σοκολατένιο αυγό κι αυτό χωρίς να είναι δεσμευτικό.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα οι νονοί και τα βαφτιστήρια το Πάσχα έχουν την τιμητική τους.
Οι νονοί επισκέπτονται συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα τα βαφτιστήρια τους και τους πηγαίνουν παραδοσιακά την πασχαλινή λαμπάδα που τα παιδάκια θα ανάψουν με το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα τσουρέκι και ένα σοκολατένιο αυγό.
7. Η γιορτή του Αγίου Νικολάου – 6 Δεκεμβρίου
Γερμανία: Η 6η Δεκεμβρίου, η ημέρα δηλαδή του Αγίου Νικολάου, είναι πολύ ξεχωριστή στη Γερμανία. Το προηγούμενο βράδυ τα παιδάκια βγάζουν τα παντοφλάκια τους ή τα παπουτσάκια τους έξω από το δωμάτιό τους και το πρωί μόλις ξυπνήσουν βλέπουν τι τους έφερε ο Άγιος Νικόλαος το βράδυ που κοιμόντουσαν.
Αυτά που συνήθως «φέρνει» ο Άγιος, είναι μία σοκολάτα, ξηροί καρποί, ένα μανταρίνι και ίσως ένα μικρό παιχνιδάκι ή ένα μικρό χαρτζηλίκι.
Το έθιμο αυτό με τα μικρά δωράκια δε συνηθίζεται μόνο στα παιδάκια αλλά και στους μεγάλους, που δωρίζουν στους αγαπημένους τους κάτι μικρό και συμβολικό, περίπου τα ίδια όπως στα παιδάκια.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα την ημέρα του Αγίου Νικολάου, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου, οι μόνοι που θα πάρουν δώρα είναι όποιοι γιορτάζουν, δηλαδή ο Νίκος και η Νικολέττα.
Το μόνο ξεχωριστό τη μέρα εκείνη είναι ότι γιορτάζουν οι ναυτικοί μας, μια και ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των ναυτικών.
8. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Γερμανία: Το βράδυ της Παραμονής στη Γερμανία δεν ανταλλάζουν δώρα, γιατί τα έχουν ήδη ανταλλάξει τα Χριστούγεννα. Οπότε τη μέρα εκείνη γιορτάζουν απλώς τον ερχομό του καινούριου χρόνου.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα η πρώτη Ιανουαρίου είναι η γιορτή του Αγίου Βασιλείου και ο Άγιος Βασίλης έρχεται πάντα το βράδυ της παραμονής, όταν όλα τα παιδάκια έχουν κοιμηθεί, και τους φέρνει τα δώρα τους.
Δεν ξεχνάει φυσικά να αφήσει και δωράκια κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τους ενήλικες.
9. Γέννηση μωρού
Γερμανία: Στη Γερμανία με τη γέννηση ενός μωρού συνηθίζεται να φυτεύεται την ίδια μέρα ένα δέντρο. Αν γεννηθεί κορίτσι φυτεύουν μία αχλαδιά και αν γεννηθεί αγόρι μία μηλιά.
Το δέντρο αυτό το αγοράζουν είτε οι ίδιοι οι γονείς είτε οι μέλλοντες νονοί και το φυτεύει ο πατέρας του μωρού.
Σαν λίπασμα συνηθίζεται να φυτεύουν μαζί με το δέντρο τον πλακούντα γιατί θεωρείται ιδιαίτερα δυναμωτικό και ότι θα βοηθήσει το δέντρο να δυναμώσει και να παραμείνει υγιές.
Ελλάδα: Στην Ελλάδα η γέννηση ενός μωρού σημαίνει και την έναρξη της περιόδου των Σαράντα ημερών, που η λεχώνα και το μωρό δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι.
Οι επισκέψεις που δέχονται τις μέρες εκείνες είναι περιορισμένες και γίνονται συνήθως πριν τη Δύση του Ηλίου.
Οι παππούδες και οι μέλλοντες νονοί, «χρυσώνουν» συνήθως το μωρό, δηλαδή δωρίζουν στο μωρό ένα κόσμημα χρυσό, ή τα παλιότερα χρόνια μια χρυσή λίρα.
Όταν περάσουν οι σαράντα μέρες (συνήθως μία δύο μέρες πριν «σαραντίσει» η γυναίκα) οι γονείς και το μωρό πηγαίνουν στην εκκλησία που ακολουθείται μία μικρή τελετουργία, όπου ο Ιερέας δίνει στη μητέρα και στο μωρό ευχές.
10. Γάμος
Γερμανία: Λίγες μέρες πριν τη μέρα του γάμου, φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού συγκεντρώνονται σε ένα μέρος όπου φέρνουν πιάτα από το σπίτι τους για να τα σπάσουν.
Ο ήχος που κάνουν τα πιάτα όταν σπάνε λένε ότι φέρνουν τύχη στο ζευγάρι. Δεν επιτρέπεται όμως να σπάσουν γυαλί, γιατί θεωρείται πως φέρνει γρουσουζιά, παρά μόνο πιάτα ή σκεύη γενικά από πορσελάνη. Τη μέρα αυτή την ονομάζουν «Polterabend».
Ελλάδα: Στην Ελλάδα οι γάμοι γίνονται παραδοσιακά την Κυριακή. Την Πέμπτη πριν τη μέρα του γάμου, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι που θα μείνει το ζευγάρι και οι ανύπαντρες κοπέλες στρώνουν το κρεβάτι των μελλονύμφων με τα πιο όμορφα σεντόνια και καλύματα.
Όταν το κρεβάτι στρωθεί συγκεντρώνονται όλοι και ρίχνουν χρήματα σαν δώρο για το ζευγάρι. Συνηθίζεται επίσης αν υπάρχουν παιδάκια στο χώρο οι κουμπάροι να σπρώξουν ένα παιδάκι για να πέσει πάνω στο κρεβάτι και μάλιστα λέγεται ότι ανάλογα με το αν πέσει αγόρι ή κορίτσι αυτό θα είναι και το φύλο του πρώτου μωρού που θα γεννήσει το ζευγάρι.
Από τη μέρα εκείνη η παράδοση λέει πως ο γαμπρός και η νύφη αποχωρίζονται προσωρινά για να ξανασυναντηθούν στην εκκλησία την ώρα του γάμου.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ