Γερμανία: Είναι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ καρκινογόνα;
Σε ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο και σε συνομιλίες γονέων, υποστηρίζεται ότι οι ράβδοι που χρησιμοποιούνται στα τεστ αντιγόνου είναι καρκινογόνες.
Αυτό δεν ισχύει, ακόμη και αν μια καρκινογόνος ουσία χρησιμοποιείται συχνά για την απολύμανση στην παραγωγή.
Από την έναρξη των υποχρεωτικών τεστ στα βαυαρικά σχολεία, οι φήμες σχετικά με τους αυτοδιαγνωστικά τεστ εξαπλώθηκαν στις συνομιλίες των γονέων.
“Προειδοποίηση – καρκινογόνο δηλητήριο στις ράβδους των τεστ”, προειδοποιεί ένας χρήστης του Facebook του οποίου η ανάρτηση έχει εν τω μεταξύ διαγραφεί, αλλά η οποία εξακολουθεί να κοινοποιείται εκατοντάδες φορές ως στιγμιότυπο οθόνης.
Ένας Βρετανός χρήστης είχε προηγουμένως ισχυριστεί το ίδιο σε ένα βίντεο που προβλήθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές.
Το κλιπ για τα καρκινογόνα τεστ παρέχεται από το Facebook με αναφορά σε “εν μέρει λανθασμένες πληροφορίες”.
Η χημική ουσία για την οποία ανησυχούν οι χρήστες ονομάζεται αιθυλενοξείδιο ή EO για συντομία.
Ο άνδρας στο βίντεο κρατά το φυλλάδιο ενός τεστ αντιγόνου στην κάμερα και λέει, “Διαβάστε αυτό: Αποστειρωμένο με αιθυλενοξείδιο.” Ανακάλυψε μέσω του ιστότοπου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ ότι το ΕΟ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Η φήμη για καρκινογόνα τεστ βασίζεται σε μια πλάνη
Και τα δύο είναι αλήθεια – αλλά το συμπέρασμα από αυτό είναι λάθος. Είναι αλήθεια ότι οι ράβδοι των τεστ αντιγόνου συχνά αποστειρώνονται με αιθυλενοξείδιο.
Το αιθυλενοξείδιο βρίσκεται επίσης στη συσκευασία της ταινίας των τεστ σε αυτά τουλάχιστον που πωλούνται στη Γερμανία.
Και είναι επίσης αλήθεια ότι το αιθυλενοξείδιο μπορεί να είναι καρκινογόνο, όπως επιβεβαιώνουν οι τοξικολόγοι και οι χημικοί στο #fact fox.
Η γερμανική ασφάλιση ατυχημάτων κατατάσσει το οξείδιο του αιθυλενίου στο σύστημα πληροφοριών επικίνδυνων ουσιών ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο και οξεία τοξικό.
Το λάθος συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ότι η ράβδος “επικαλύπτεται” με αιθυλενοξείδιο όταν το πιέζετε στη μύτη σας.
Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ο συγγραφέας του βίντεο για τα καρκινογόνα τεστ και καταλήγει ψευδώς: “Σας παρακαλώ, μην κάνετε τεστ στα παιδιά σας, μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο του μαστού.”
Στην πραγματικότητα, το αιθυλενοξείδιο απομακρύνεται και πάλι μετά την αποστείρωση.
Πώς να αφαιρέσετε το αιθυλενοξείδιο από τις ράβδους
Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: Οι ταινίες μέτρησης τοποθετούνται σε έναν θάλαμο. Ο αέρας στη συνέχεια απορροφάται και προστίθεται είτε καθαρό αιθυλενοξείδιο ή ένα μείγμα με διοξείδιο του άνθρακα στον θάλαμο.
Αυτό σκοτώνει τυχόν βακτήρια, ιούς και μύκητες που μπορεί να υπάρχουν και αποστειροποιεί τις ράβδους. Το αέριο δεν είναι μόνο τοξικό για τους ανθρώπους, αλλά και για τους μικροοργανισμούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι κατάλληλο για την αποστείρωση ιατρικών συσκευών και τη θανάτωση αυτών των οργανισμών, λέει ο Andreas Battenberg, χημικός και εκπρόσωπος του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Ο αποφασιστικός παράγοντας είναι ότι το αιθυλενοξείδιο απορροφάται και πάλι, έτσι ώστε να δημιουργείται κενό.
Τα πιθανά υπολείμματα απομακρύνονται με καθαρισμό με άζωτο. Εάν ο κατασκευαστής το κάνει σωστά, το αιθυλενοξείδιο εξαφανίζεται ξανά μετά.
Γιατί χρησιμοποιείται ένα δηλητηριώδες αέριο για αποστείρωση;
Το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται για αποστείρωση στον ιατρικό τομέα εδώ και δεκαετίες, επίσης για ράβδους όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε τεστ κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, περίπου το 50 τοις εκατό όλων των ιατρικών προϊόντων – συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών ράβδων, για παράδειγμα καθετήρων και επιδέσμων – κατασκευάζονται αποστειρωμένα με αιθυλενοξείδιο.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, δεν καταγράφονται συγκρίσιμα στοιχεία για τη Γερμανία.
Υπάρχει επίσης μια κοινή μέθοδος αποστείρωσης χωρίς επιβλαβείς ουσίες: Εάν τα προϊόντα θερμανθούν σε πάνω από 100 βαθμούς, οι μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται επίσης.
Αλλά αυτό δεν είναι κατάλληλο για όλα τα υλικά – προϊόντα κατασκευασμένα από πλαστικό, όπως ιατρικοί σωλήνες, για παράδειγμα, παραμορφώνονται ή λιώνουν.
“Γι’ αυτό χρειάζεστε μια τόσο κρύα διαδικασία”, λέει ο Battenberg.
Το πλεονέκτημα του αιθυλενοξείδιου είναι ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι σωστά αποστειρωμένες ράβδοι είναι ακίνδυνες σύμφωνα με τον ειδικό
Είναι συνήθης διαδικασία να αποστειρώνονται τα βαμβακερά επιχρίσματα των γρήγορων τεστ με τον αιθυλενοξείδιο, λέει ο κ. Andreas Battenberg, χημικός και εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου του Μονάχου.
“Από την άποψή μου, είναι εντελώς ακίνδυνο”. Τα προϊόντα που αποστειρώνονται με αιθυλενοξείδιο είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τους τοξικολόγους και τους χημικούς, δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις όπου το αιθυλενοξείδιο προκάλεσε ποτέ ζημιά.
Είναι πιθανά υπολείμματα αιθυλενοξειδίου;
Παρά το ξέβγαλμα, είναι γενικά πιθανό να υπάρχουν υπολείμματα αιθυλενοξείδιου, λέει ο Battenberg.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν διεθνώς ομοιόμορφες οριακές τιμές για την έκθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο αιθυλενοξείδιο.
Ορίζει ότι ένας ενήλικας μπορεί να έρθει σε καθημερινή επαφή με το πολύ τέσσερα χιλιοστόγραμμα αιθυλενοξείδιου μέσω πιθανών υπολειμμάτων.
Αυτή η οριακή τιμή πρέπει επίσης να τηρείται με τις ταινίες μέτρησης – επίσης με σκοπό το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε πολλά τεστ την ημέρα.
Το πρότυπο ορίζει: Ακόμη και με πέντε εφαρμογές την ημέρα, η υπολειμματική περιεκτικότητα σε αιθυλενοξείδιο πρέπει να είναι κάτω από 4 χιλιοστόγραμμα.
Ένας εκπρόσωπος του TÜV Süd γράφει: “Ως αέριο, το οξείδιο του αιθυλενίου εξατμίζεται τόσο γρήγορα που δεν μπορούν να παραμείνουν υπολείμματα άνω των τεσσάρων χιλιοστογραμμαρίων στις ράβδους που να είναι επικίνδυνα σε οποιαδήποτε μορφή.”
Τα κατάλοιπα δεν ανιχνεύονται πλέον μετά από τρεις εβδομάδες
Σε γενικές γραμμές, ακόμη και οι σκεπτικιστές θεωρούν την έκθεση των δοκιμαστικών ράβδων στο αιθυλενοξείδιο ως πολύ απίθανη – όπως συμβαίνει με τον λοιμωξιολόγο κ. Christian Ruef, ο οποίος έχει επικρίνει τη χρήση του αιθυλενοξείδιου στον ιατρικό τομέα στο παρελθόν.
Στο πρακτορείο ειδήσεων AFP δήλωσε ότι οι δοκιμαστικές ράβδοι δεν χρησιμοποιούνται για αρκετές εβδομάδες μετά την παραγωγή λόγω αποθήκευσης και μεταφοράς, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τη στιγμή της χρήσης τους δεν υπάρχουν πλέον υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου στις ράβδους.
Μια μελέτη του 2017 σε συγκρίσιμα επιχρίσματα βαμβακιού για τη λήψη δειγμάτων DNA έδειξε επίσης ότι δεν ήταν ανιχνεύσιμα άλλα υπολείμματα τρεις εβδομάδες μετά την αποστείρωση με αιθυλενοξείδιο.
Δεδομένου ότι το αιθυλενοξείδιο είναι αέριο, εξατμίζεται μέσω της συσκευασίας.
Πώς ελέγχονται οι οριακές τιμές;
Ο ίδιος ο κατασκευαστής ελέγχει εάν τηρούνται οι οριακές τιμές και ο απαραίτητος χρόνος κατά τη διάρκεια της αποστείρωσης και πρέπει να το καταγράψει. Και μπορεί να εξετάσει και να πιστοποιήσει το προϊόν του το TÜV ή η DEKRA.
Σε αντίθεση με τα τεστ PCR, που πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν περνούν επί του παρόντος από τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης.
Εδώ ελέγχεται εάν το ιατροτεχνολογικό προϊόν συμμορφώνεται με τις ισχύουσες οδηγίες πριν μπορέσει να πωληθεί στη Γερμανία.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν επί του παρόντος στην αγορά μέσω ταχείας έγκρισης.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM), εάν δεν μπορεί να περιμένει μια τακτική διαδικασία για λόγους προστασίας της υγείας, για παράδειγμα στην περίπτωση οξείας έλλειψης εφοδιασμού, οι κατασκευαστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή ειδική άδεια.
Το BfArM έχει εγκρίνει 46 τέτοια αυτοδιαγνωστικά τεστ (από τις 22 Απριλίου).
Σύμφωνα με το BfArM, για να μπει στη λίστα, ένας κατασκευαστής πρέπει να αποδείξει ότι το προϊόν του είναι ασφαλές. Και ότι πληροί τις τεχνικές και ιατρικές απαιτήσεις.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης προδιαγραφές για αποστείρωση σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Η αρχή περιγράφει τον ισχυρισμό ότι τα βαμβακερά επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται στα τεστ είναι επιβλαβή για την υγεία ως παραπληροφόρηση.
Το αν ένα τεστ δεν έχει ελεγχθεί μόνο από τον κατασκευαστή αλλά και από ανεξάρτητο σώμα όπως το TÜV μπορεί να βρεθεί στη συσκευασία ή στις πληροφορίες του κατασκευαστή.
Προσοχή: Ορισμένοι πάροχοι διαφημίζουν σκόπιμα εσφαλμένα ότι έχουν υποβληθεί σε έλεγχο του TÜV – παρόλο που δεν ισχύει.
Το TÜV συλλέγει αυτούς τους παρόχους σε μία μαύρη λίστα (π.χ. TÜV Rheinland ή TÜV Süd).
Συμπέρασμα
Το εξαιρετικά τοξικό αέριο αιθυλενοξείδιο χρησιμοποιείται ως στάνταρ για την αποστείρωση ιατρικών συσκευών – συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών ράβδων αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Πριν συσκευαστούν και πωληθούν τα επιχρίσματα, το αέριο απορροφάται πάλι και ξεπλένεται.
Επομένως, η ράβδος δεν επικαλύπτεται με αιθυλενοξείδιο όταν εισάγεται στη μύτη.
Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε τέτοιου είδους επιχρίσματα βαμβακιού υπερβαίνει τις διεθνώς καθορισμένες οριακές τιμές και δεν κάνει τα τεστ καρκινογόνα.
Πιθανά κατάλοιπα αιθυλενοξείδιου στις ράβδους εξατμίζονται, σύμφωνα με μελέτη και ειδικούς.
Λόγω της ταχείας έγκρισης των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη Γερμανία, οι ίδιοι οι κατασκευαστές ελέγχουν εάν τηρούνται οι οριακές τιμές ή αναθέτουν σε οργανισμούς όπως το TÜV και την Dekra να το πράξουν.
Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι οριακές τιμές στο τεστ που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να επιλέξετε μια επωνυμία που έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους φορείς.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ