Προσπάθειες εξαπάτησης: Τι πρέπει να προσέχετε στις εκπτώσεις των σούπερ μάρκετ
Η Aldi Süd υπέστη πρόσφατα μια ήττα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν επιτρέπεται να παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τις υποτιθέμενες εκπτώσεις.
Το υπόβαθρο της απόφασης είναι μια καταγγελία του Κέντρου Συμβουλών Καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν πολυάριθμα παράπονα πελατών για δυσνόητες πληροφορίες στα διαφημιστικά φυλλάδια των σούπερ μάρκετ, λέει η Heike Silber, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και διατροφής στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών.
Η ίδια αναμένει ότι η απόφαση θα παρέχει στο μέλλον σημαντικά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια για τους καταναλωτές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι μια αναγραφόμενη έκπτωση πρέπει να αναφέρεται στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών.
Αυτό είχε διατυπωθεί προηγουμένως μάλλον ασαφώς.
Προσπάθειες εξαπάτησης από πολυάριθμους λιανοπωλητές
Σύμφωνα με την Heike Silber, παλαιότερα πολλά σούπερ μάρκετ διαφήμιζαν τακτικά εκπτώσεις, αλλά προηγουμένως είχαν αυξήσει την τιμή για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να διαφημίσουν με μεγάλα λόγια υποτιθέμενες ευκαιρίες στους πελάτες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Aldi Süd είχε μιλήσει για «highlight τιμής» 1,49 ευρώ για έναν ανανά και είχε υποδείξει διαγραμμένη τιμή 1,69 ευρώ.
Ωστόσο, τα ψιλά γράμματα έδειχναν τιμή 1,39 ευρώ ως τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών – δηλαδή φθηνότερη από την υποτιθέμενη μεγάλη προσφορά.
Εκτός από την Aldi Süd, το κέντρο συμβουλών καταναλωτών διεξάγει επί του παρόντος περαιτέρω διαδικασίες για παρόμοιες υποθέσεις κατά της Edeka, της Lidl και της Netto, μεταξύ άλλων.
Συμβουλή για τους καταναλωτές: Προσέξτε τα ψιλά γράμματα
«Οι πελάτες θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στις πληροφορίες στα φυλλάδια, αλλά και στο διαδίκτυο ή στις εφαρμογές των σούπερ μάρκετ», συμβουλεύει η Heike Silber από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών για σύγκριση είτε αναφέρεται απευθείας κάτω από την προσφορά είτε σημειώνεται με αστερίσκο σε άλλο σημείο του φυλλαδίου.
Εάν η τιμή είναι η ίδια ή ακόμη και χαμηλότερη από τη διαφημιζόμενη προσφορά, οι καταναλωτές μπορούν να υποθέσουν ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης θέλησαν να παραπλανήσουν τους δυνητικούς πελάτες με μια σύντομη αύξηση της τιμής.
Πριν από δύο χρόνια, το Κοινοβούλιο της ΕΕ όρισε σε οδηγία ότι οι λιανοπωλητές πρέπει να αναγράφουν τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κανονισμός για την αναγραφή των τιμών περιείχε νομικά κενά ή απλώς διατύπωνε συστάσεις, τις οποίες, κατά την άποψη του κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης καταναλωτών, πολλοί λιανοπωλητές ερμήνευσαν προς όφελός τους.
Απόφαση-ορόσημο για περισσότερη διαφάνεια
«Χάρη σε αυτή την απόφαση-ορόσημο του ΔΕΚ, υποθέτουμε ότι οι λιανοπωλητές θα επισημαίνουν πλέον τις προσφορές με μεγαλύτερη σαφήνεια και ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να βασίζονται καλύτερα στο γεγονός ότι πράγματι εξοικονομούν χρήματα», ελπίζει η Silber.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Μετακόμιση σπιτιού στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω άδεια από την εργασία μου;
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Γερμανοί ειδικοί συνιστούν: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα
- Στη Γερμανία η πόλη με τις περισσότερες γέφυρες στην Ευρώπη – Ποια είναι;
- Διακοπές Χριστουγέννων 24/25: Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία στη NRW
- Χριστουγεννιάτικη αγορά Ντίσελντορφ 2024: Ώρες λειτουργίας, τοποθεσίες και άλλα