Ρύπανση και κλιματική αλλαγή: Η υδροδότηση της Ευρώπης σε κίνδυνο
Τα νερά της Ευρώπης είναι μολυσμένα από χημικές ουσίες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή προκαλούν επίσης σημαντικές ζημιές. Τώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Ανησυχήστε για τους υδάτινους πόρους μας!
Μόνο το ένα τρίτο περίπου των επιφανειακών υδάτων (37%), όπως τα ποτάμια και οι λίμνες, αξιολογούνται ως «καλά» ή καλύτερα όσον αφορά την οικολογική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά τη χημική ρύπανση. Μόνο το 29% των επιφανειακών υδάτων λαμβάνει «καλή» αξιολόγηση.
Τα ευρωπαϊκά υπόγεια ύδατα (η πηγή του μεγαλύτερου μέρους του πόσιμου νερού της ηπείρου) τα καταφέρνουν καλύτερα: το 77% έχει «καλή» χημική κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι τα υπόγεια ύδατα εξακολουθούν να είναι απαλλαγμένα από υπερβολική ρύπανση από χημικές ενώσεις (π.χ. από τη γεωργία) και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες όπως τα «αιώνια χημικά» (PFAS) ή τα μικροπλαστικά.
Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ από το 2015 έως το 2021. Συνολικά, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος ανέλυσε δεδομένα για 120.000 επιφανειακά ύδατα και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτινων πόρων σε 19 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία.
Τα επιφανειακά ύδατα ρυπαίνονται ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση (όπως η καύση άνθρακα και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων) και τη γεωργία. Ο ΕΟΠ συμβουλεύει «όλο και πιο βιώσιμες οικολογικές» πρακτικές και καλεί για αλλαγή των διατροφικών και διατροφικών μας συνηθειών.
«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων σωμάτων μας», λέει ο Ylä-Mononen. Πρέπει να διασφαλιστεί «ότι αυτοί οι ζωτικοί πόροι είναι ανθεκτικοί και ασφαλείς για τις μελλοντικές γενιές».
Τα ύδατα κινδυνεύουν επίσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων ξηρασιών και πλημμυρών, καθώς και η υπερεκμετάλλευση των πόρων γλυκού νερού ασκούν πίεση στις λίμνες, τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης «όπως ποτέ άλλοτε», σύμφωνα με τον ΕΟΠ.
Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης νερού και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;
- Σάλος σε εγκαίνια: Ιδιοκτήτρια από την Αλβανία δεν επιτρέπει άνδρες στο κατάστημά της