Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα επιτυγχάνει ρεκόρ πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Ακόμα και μια κυβερνητική υπηρεσία δεν παίρνει κάθε μέρα ένα τέτοιο πιστωτικό σημείωμα: την περασμένη Παρασκευή, 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ πιστώθηκαν στον λογαριασμό της ελληνικής αρχής αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ…
Τόσα είναι τα ποσά που καταβάλλει η εταιρεία κατασκευαστικών και ενεργειακών συμμετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μίσθωση της εκμετάλλευσης του περιφερειακού δακτυλίου της Αττικής Οδού στην Αθήνα.
Τα διόδια μεταβιβάστηκαν στον νέο φορέα τα μεσάνυχτα της Κυριακής- η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 25 ετών. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπέγραψε έτσι το μεγαλύτερο έργο στην 13χρονη ιστορία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ταυτόχρονα, το 2024 θα είναι η πιο κερδοφόρα χρονιά ιδιωτικοποιήσεων μέχρι σήμερα. Μέχρι το τέλος του έτους, 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βρίσκονται στα ταμεία. Αυτό θα είναι υπερτετραπλάσιο από το προηγούμενο έτος ρεκόρ, το 2017.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων που έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της δεκαετίας του 2010, σε αντάλλαγμα για τα δάνεια βοήθειας από τους εταίρους της στο ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα έσοδα διοχετεύονται στη μείωση του χρέους.
Τα έσοδα από την παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων αντιστοιχούν μόνο σε κάτι λιγότερο από το 1% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η ιδιωτικοποίηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. «Το μήνυμα είναι: Η Ελλάδα αλλάζει», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Η συμφωνία μίσθωσης εξασφαλίζει επίσης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών εισφορά ύψους 7,5% επί των εσόδων από τα διόδια ετησίως.
Καλά νέα για τους αυτοκινητιστές: τα διόδια των αυτοκινήτων στον αστικό αυτοκινητόδρομο μειώθηκαν από 2,80 σε 2,50 ευρώ κατά την έναρξη της νέας παραχώρησης το βράδυ της Κυριακής και από 11,30 σε δέκα ευρώ για τα φορτηγά.
Για τον νέο παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επιχείρηση θα πρέπει να εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο. Τα ιδιωτικά αεροδρόμια επωφελούνται από την τουριστική έκρηξη. Η Αττική Οδός, η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990, θεωρείται χρυσωρυχείο.
Περίπου 270.000 οχήματα χρησιμοποιούν σήμερα τον αυτοκινητόδρομο καθημερινά. Διατρέχει από την Ελευσίνα στα δυτικά της πρωτεύουσας μέσω των βόρειων προαστίων μέχρι το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Η Αττική Οδός, μήκους 70 χιλιομέτρων, συνδέει επίσης τους δύο σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, οι οποίοι ξεκινούν από την Αθήνα και καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη στα βόρεια και στη χερσόνησο της Πελοποννήσου στα νοτιοδυτικά. Πέρυσι, η Αττική Οδός ανέφερε έσοδα από διόδια ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, τα 109,7 εκατομμύρια παρέμειναν στα ταμεία της ως κέρδη προ φόρων – μια εντυπωσιακή μικτή απόδοση 51%. Ο όγκος της κυκλοφορίας αυξήθηκε κατά 9,5% το 2023 και κατά επιπλέον 5% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.
Το μεγαλύτερο έργο ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν η ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης εκμετάλλευσης για 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2017. Η Fraport Greece ανέλαβε τη σύμβαση μετά από διαγωνισμό ύψους 2,15 δισ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση διέθεσε στο χρηματιστήριο το 30% των μετοχών της εταιρείας αεροδρομίων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Το κρατικό ταμείο περιουσίας και επενδύσεων HCAP συγκέντρωσε έτσι 785 εκατομμύρια ευρώ.
Το κράτος εισέπραξε επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ για την παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου για άλλα 20 χρόνια μέχρι το 2046. Το αεροδρόμιο επωφελείται από την τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα. Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 13,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Για το 2023, η εταιρεία του αεροδρομίου ανέφερε έσοδα 603,7 εκατ. ευρώ και κέρδη (EBITDA) 367,2 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω σχέδια ιδιωτικοποίησης βρίσκονται στα σκαριά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Πελοποννήσου, μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους τουρίστες. Σχεδιάζεται επίσης η ιδιωτικοποίηση 22 μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο εγγύς μέλλον από την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, ενός αυτοκινητόδρομου που εκτείνεται από τα τουρκικά σύνορα μέσω της βόρειας Ελλάδας έως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Αδριατική.
Αρχικός στόχος: 50 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε πέντε χρόνια Αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και λιμάνια, ακίνητα και μαρίνες, ακίνητα, σιδηροδρομικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εταιρείες λαχείων και τραπεζικές συμμετοχές: Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει πάνω από 60 έργα ιδιωτικοποιήσεων από το 2011.
Όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, η τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα υπολόγιζε τα δυνητικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μέχρι το 2016 είχαν συγκεντρωθεί μόνο 3,42 δισ. ευρώ. Κατά την εποχή της κρίσης, οι επενδυτές έκαναν μεγάλο άνοιγμα στη χώρα, η οποία απειλούνταν με χρεοκοπία.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας αυξάνεται σήμερα σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ. Τέσσερις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν και πάλι κατηγοριοποιήσει την πρώην υποψήφια για χρεοκοπία χώρα ως αξιόλογη για επενδύσεις. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όταν το ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών ΤΧΣ πούλησε το 10% των μετοχών του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, η τοποθέτηση υπερκαλύφθηκε δώδεκα φορές.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 690 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά διοχετεύονται επίσης στη μείωση του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θέλει να μειώσει τον δείκτη χρέους της χώρας του, ο οποίος έφτασε στο 207% του ΑΕΠ που αποτελεί ρεκόρ το έτος κορωνίδα 2020, στο 138% μέχρι το 2027.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα παραχωρήσει τον ρόλο της χώρας με τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ΕΕ στην Ιταλία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;
- Πώς το φορολογικό σύστημα εντοπίζει απατεώνες στις φορολογικές δηλώσεις του 2024;
- Είδηση ΣΟΚ: Η ασφάλιση περίθαλψης στη Γερμανία απειλείται με πτώχευση