Έλλειψη δωρεών οργάνων στη Γερμανία: Μέχρι και οκτώ χρόνια αναμονή για ένα νεφρό
Η ανάγκη για δωρητές οργάνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη παραμένει εξαιρετικά υψηλή, καθώς ο αριθμός των δωρητών δεν επαρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις…
Σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων (DSO), 946 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής, εκ των οποίων οι 735 χρειάζονται επειγόντως ένα νεφρό.
Παρά τη μεγάλη ζήτηση, μόνο 83 δωρητές οργάνων καταγράφηκαν στη νοτιοδυτική Γερμανία έως τα τέλη Αυγούστου του 2023, σε σύγκριση με τους 99 δωρητές την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.
Προβληματισμός για τη χαμηλή συμμετοχή παρά την υποστήριξη της δωρεάς οργάνων
Παρά την ευρεία υποστήριξη των πολιτών για τη δωρεά οργάνων, με το 73% των Γερμανών να έχει θετική στάση, σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλός εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
«Ο αριθμός των δωρητών οργάνων είναι ντροπιαστικά χαμηλός και δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά εδώ και χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Μάνε Λούτσα (Πράσινοι).
Καθημερινά, τρεις άνθρωποι στη Γερμανία πεθαίνουν περιμένοντας για ένα όργανο δωρητή.
Πρόταση αλλαγής του συστήματος δωρεάς: Από την «καταγραφή» στην «εξαίρεση»
Επί του παρόντος, οι πολίτες στη Γερμανία πρέπει να δηλώσουν γραπτώς τη βούλησή τους να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.
Διαφορετικά, η απόφαση επαφίεται στους συγγενείς, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν.
Η κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης προωθεί μια αλλαγή στη νομοθεσία ώστε οι πολίτες να θεωρούνται αυτόματα δωρητές οργάνων, εκτός εάν δηλώσουν ρητά την αντίθεσή τους.
Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «λύση της αντίρρησης», έχει ήδη κατατεθεί στην Bundestag μέσω του Bundesrat.
Δυσκολία εφαρμογής της λύσης της αντίρρησης
Παρόλο που η λύση της αντίρρησης εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η DSO παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.
«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η αλλαγή κανονισμών δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση των δωρεών οργάνων, αλλά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας κουλτούρας όπου η δωρεά θεωρείται αυτονόητη», δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος.
Η Γερμανία δέχεται περισσότερα όργανα από το εξωτερικό απ’ ό,τι προσφέρει
Ο υπουργός Λούτσα αναφέρθηκε στην εξάρτηση της Γερμανίας από τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Eurotransplant, τονίζοντας ότι η Γερμανία επωφελείται από τη μεγαλύτερη προθυμία δωρεάς που επικρατεί σε άλλα κράτη-μέλη.
Το 2023, για παράδειγμα, 58 από τα 393 μεταμοσχευμένα όργανα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη προήλθαν από το εξωτερικό.
Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για δήλωση της βούλησης δωρεάς
Από τον Μάρτιο, οι πολίτες στη Γερμανία μπορούν να καταχωρούν τη βούλησή τους για δωρεά οργάνων μέσω της διαδικτυακής πύλης www.organspende-register.de.
Από την ηλικία των 16 ετών, οι πολίτες μπορούν να εγγράφονται και να δηλώνουν αν επιθυμούν ή όχι να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.
Η εγγραφή είναι εθελοντική, δωρεάν και μπορεί να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, οι παραδοσιακές δηλώσεις μέσω έντυπης κάρτας δωρητή εξακολουθούν να ισχύουν.
Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μέρος ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2020 με στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη δωρεά οργάνων και να αυξήσει τον αριθμό των δωρητών στη Γερμανία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στο διαμέρισμά μου στη Γερμανία;
- Ανησυχητική μελέτη: Η Γερμανία σπαταλά την εργασία 5 εκατομμυρίων εργαζομένων
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Νέα υποχρέωση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα το 2025
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;