Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα απαντά στη Γερμανία και ενισχύει τα σύνορα της
Οι γερμανικοί συνοριακοί έλεγχοι δέχονται επικρίσεις στην Ελλάδα. Σε απάντηση, η χώρα θέλει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Τουρκία. Υπάρχουν φόβοι για ένα φαινόμενο ντόμινο από το βορρά στο νότο.
Ησυχία επικρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Έβρου, στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει μετά την απόφαση της Γερμανίας για την επέκταση των συνοριακών ελέγχων.
Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στον φράχτη, ανακοινώνοντας αυστηρότερους ελέγχους, παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος λίγοι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Εκατομμύρια μυρμήγκια εξαπλώνονται και προκαλούν προβλήματα: Τρώνε και καλώδια
- Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τη νεολαία της – Φεύγουν στο εξωτερικό μετανάστες
- Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα εισάγει χαράτσι για τους τουρίστες
- Ατύχημα με 3 τραυματίες στο Μόναχο: Σύγκρουση τραμ με αυτοκίνητο
- Οδηγός ταξί πέφτει πάνω σε καντίνα στο Μόναχο: Υπάλληλος πεθαίνει στο νοσοκομείο
- Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ανακοινώνει μεγάλες αλλαγές για το κρατίδιο
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», ενώ τόνισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. «Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, και ο φράχτης συνεχίζει να χτίζεται», δήλωσε, ανακοινώνοντας επίσης την πρόσληψη 150 επιπλέον συνοριοφυλάκων για τον έλεγχο των υπόλοιπων περασμάτων.
Φόβος για φαινόμενο ντόμινο από τον βορρά προς τον νότο
Παρά τα αυξημένα μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας, αναγνωρίζει τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» από τον βορρά προς τον νότο. Ο φόβος είναι ότι αν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους, η Ελλάδα, ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος λόγω των εξελίξεων.
«Η Ελλάδα κάνει ήδη περισσότερα από αρκετά»
Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ήδη κάνει σημαντικές προσπάθειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με τη δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής σε νησιά, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεγόμενα «Κέντρα Κλειστής Ελεγχόμενης Πρόσβασης» προορίζονται για ταχείες διαδικασίες ασύλου, ώστε οι μετανάστες να επιστρέφονται σε ασφαλείς τρίτες χώρες ή να διανέμονται σε άλλα κράτη μέλη. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ ενδέχεται να μην είναι επαρκή για την ολοκλήρωση των έργων αυτών τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για οικονομική στήριξη από την ΕΕ για την κατασκευή του συνοριακού φράχτη με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους, ύψους πέντε μέτρων, με δικούς της πόρους, με την ΕΕ να μην έχει αντιταχθεί.
Παρότι παραμένουν περίπου 100 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωση του έργου, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει χωρίς εξωτερική βοήθεια αν χρειαστεί, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τη σημασία της δίκαιης κατανομής του βάρους.
Η στάση της Γερμανίας
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η επικέντρωση της ελληνικής κυβέρνησης στα επιτεύγματά της στη μεταναστευτική πολιτική αντικατοπτρίζει και την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ανησυχεί επειδή έχει «χρησιμοποιήσει τη Γερμανία ως ρυθμιστική ζώνη» για τους πρόσφυγες, καθώς πολλοί από αυτούς, αφού λάβουν άσυλο στην Ελλάδα, συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, περίπου 7.000 άτομα που είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα ζήτησαν εκ νέου άσυλο στη Γερμανία. Οι επαναπροωθήσεις αυτών των ατόμων έχουν ανασταλεί, καθώς τα γερμανικά δικαστήρια έχουν κρίνει τις συνθήκες στην Ελλάδα απάνθρωπες.
Παρά τις δυσκολίες, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι επαναπροωθήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται σε ατομικό επίπεδο, εκφράζοντας φόβους ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί.
Ο κ. Παπαγιαννάκης τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις δικές της αδυναμίες στην κοινωνική πολιτική και αντίθετα ρίχνει την ευθύνη στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική της τελευταίας προσελκύει τους μετανάστες.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, ώστε οι μετανάστες να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στον «τελικό προορισμό» τους, που είναι άλλες χώρες της ΕΕ.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Εστιατόριο στη Γερμανία προσφέρει μπόνους 2000 ευρώ για τους νέους υπαλλήλους
- Smart City Index 2024: Ποια Γερμανική πόλη αναδεικνύεται νικητής;
- Αλλαγές τον Οκτώβριο του 2024: Απαγόρευση ορισμένων ελαστικών και περισσότερα χρήματα
- Οι φοιτητές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε αυτήν την πόλη
- Mieterverein: Πώς θα σας βοηθήσει να μειώσετε το ενοίκιό σας στη Γερμανία;
- Απίστευτο καιρικό φαινόμενο: Θα έχει έως και 30 βαθμούς τον Οκτώβριο – ή θα χιονίσει;
- Σύμφωνα με μελέτη: Τα 3 χειρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται όλα στη Γερμανία