Η ζώνη Σένγκεν σε κίνδυνο; Η Αυστρία δεν θα δεχτεί κανέναν πρόσφυγα στο έδαφος της
Πώς αντιδρούν οι γειτονικές χώρες της Γερμανίας στη συζήτηση για την επαναπροώθηση; Στη Βαρσοβία και την Πράγα, δεν έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μέχρι στιγμής. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ωστόσο, χαράσσει μια σκληρή γραμμή…
«Η Σένγκεν σε κίνδυνο», ήταν ο τίτλος της συντηρητικής τσεχικής εφημερίδας “Hospodářské noviny” μετά την έναρξη της συζήτησης για τις απορρίψεις στα σύνορα, η οποία απέκτησε δυναμική στη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Γερμανοί πολιτικοί με επιρροή θέλουν να εισαγάγουν ελέγχους σε όλα τα σύνορα».
Τα αιτήματα του προέδρου του CDU Φρίντριχ Μερτς προς την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο παρακολουθούνται στενά στις γειτονικές χώρες.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει προκαλέσει ακόμη μεγάλα πολιτικά κύματα.
Ειδικότερα, οι σημερινές κυβερνήσεις στη Βαρσοβία και την Πράγα ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες στο ότι δεν ενδιαφέρονται για οξείες διαμάχες με τη Γερμανία.
Η πλειονότητα των επαναπροωθήσεων μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών»
Στην Αυστρία, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ χαράζει προληπτικά μια σαφή διαχωριστική γραμμή και έχει δηλώσει ότι η Αυστρία δεν θα δεχθεί κανέναν επιστρεφόμενο.
Ο Κάρνερ δήλωσε τη Δευτέρα στη Βιέννη, όταν ρωτήθηκε από την F.A.Z.: «Η Αυστρία δεν θα δεχθεί κανέναν άνθρωπο που θα σταλεί πίσω από τη Γερμανία. Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών!»
Ο πολιτικός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ÖVP αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, είχε δώσει εντολή στον επικεφαλής της αυστριακής ομοσπονδιακής αστυνομίας «να μην προβεί σε καμία ενέργεια».
Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο δεν πρέπει να απορρίπτονται ανεπίσημα στα σύνορα.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα άλλο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο βάσει των κανόνων του «Δουβλίνου», θα πρέπει να κινηθεί επίσημη διαδικασία διαβούλευσης.
Μια μεταφορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο αφού το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δώσει τη συγκατάθεσή του.
Η επαναπροώθηση στο πλαίσιο των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα δεν επιτρέπεται από το δίκαιο της ΕΕ.
«Ως εκ τούτου, έδωσα εντολή στον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας να μην πραγματοποιήσει καμία μεταφορά», δήλωσε ο Κάρνερ όταν ρωτήθηκε από την F.A.Z.
Η κυβέρνηση στη Βιέννη, ιδίως το κόμμα ÖVP του καγκελάριου, έχει τους λόγους της για την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα αυτό.
Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν στις 29 Σεπτεμβρίου. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό το δεξιό FPÖ να προηγείται, αν και όχι πολύ μπροστά από το ÖVP.
Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων.
Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Christian Hafenecker έχει εκλάβει το αίτημα του CDU στη γειτονική χώρα ως επιβεβαίωση της δικής του θέσης.
Η «de facto απαγόρευση των απελάσεων» που απαιτεί ο Merz, συμπεριλαμβανομένων των απορρίψεων στα σύνορα, αντιστοιχεί στα δομικά στοιχεία που προβλέπει το FPÖ για μια «Αυστρία-φρούριο».
Η κυβέρνηση στη Βιέννη, που σχηματίζεται από το ÖVP και τους Πράσινους, είναι υπεύθυνη για τον αριθμό ρεκόρ των 112.000 αιτήσεων ασύλου το 2022.
Σημαντικά λιγότερες παράνομες διελεύσεις συνόρων από την Ουγγαρία
Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος. Αυτό ισχύει και για τον αριθμό των ατόμων που πέρασαν παράνομα τα σύνορα με την Αυστρία από την Ουγγαρία.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 1.000 «συλλήψεις» στο Burgenland, το οποίο συνορεύει με την Ουγγαρία, σε σύγκριση με πολύ περισσότερες από 10.000 τα προηγούμενα χρόνια (ο αριθμός των μη εντοπισμένων μεταναστών δεν περιλαμβάνεται φυσικά σε αυτά τα στοιχεία).
Από το μεταναστευτικό κύμα του 2015, δεν είναι μόνο η Γερμανία που πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, επικαλούμενη μια δήθεν προσωρινή έκτακτη κατάσταση (που παρατείνεται κάθε έξι μήνες), αλλά και η Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η Αυστρία διενεργεί πλέον ελέγχους και στα σύνορά της με την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
Από τότε που η ομοσπονδιακή αστυνομία άρχισε να ελέγχει και πάλι τα ανατολικά σύνορα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι πρόσφυγες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα στέλνονται επίσης τακτικά πίσω στην Πολωνία, εκτός εάν ζητούν ρητά άσυλο στη Γερμανία.
Κατά κανόνα, αυτό γίνεται φιλικά μεταξύ των δύο χωρών.
Το καλοκαίρι προκλήθηκε αναστάτωση όταν η αστυνομία του Βρανδεμβούργου απλώς οδήγησε μια αφγανική οικογένεια, η οποία είχε ήδη πολωνικά έγγραφα ασύλου, πίσω στα σύνορα και την άφησε στη γειτονική χώρα.
Η Πολωνία εφαρμόζει περιοριστική προστασία των συνόρων
Η υπόθεση απασχόλησε πολύ τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα και επειδή η προηγούμενη δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση PiS θα μετέτρεπε αμέσως την υπόθεση σε σκάνδαλο.
Η νέα φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, η οποία έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία, απέφυγε να το πράξει.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ έκανε απλώς λόγο για ένα «απαράδεκτο περιστατικό» και έβαλε να ξεκαθαριστεί το θέμα μεταξύ των υπουργείων και της συνοριακής αστυνομίας.
Η ίδια η Πολωνία δεν φημίζεται για το γεγονός ότι επιτρέπει στους πρόσφυγες να περάσουν στη Γερμανία χωρίς άλλη καθυστέρηση, το αντίθετο μάλιστα.
Η χώρα εφαρμόζει περιοριστική προστασία των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.
Από τότε που η Ρωσία και η Λευκορωσία άρχισαν να οδηγούν σκόπιμα τους πρόσφυγες προς τα σύνορα της ΕΕ πριν από τρία χρόνια, η Πολωνία έχει υψώσει εκατοντάδες χιλιόμετρα φράχτη και -όπως και η Λιθουανία, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα- γυρίζει τους πρόσφυγες πίσω.
Αυτές οι λεγόμενες απωθήσεις δεν άλλαξαν με την αλλαγή της κυβέρνησης στον Ντόναλντ Τουσκ, το αντίθετο μάλιστα: ο επικεφαλής της κυβέρνησης έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Πολωνία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί από τον υβριδικό πόλεμο του Πούτιν που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τα πολωνικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμη τιμωρήσει την πρακτική της επαναπροώθησης, η οποία είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το δίκαιο της ΕΕ.
Και η Πολωνία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η σκληρή προσέγγισή της αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει τη Γερμανία, την οποία οι περισσότεροι πρόσφυγες εξακολουθούν να αναφέρουν ως χώρα προορισμού τους.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μισθολογικό χάσμα-χάος στη Γερμανία: Πόσα κερδίζουν οι Γερμανοί και πόσα οι ξένοι;
- Τρελό κυβερνητικό σχέδιο: Κόβονται ασφαλιστικές παροχές υγείας σε όσους δεν ψηφίζουν;
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- Γερμανίδα αεροσυνοδός: Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπλουζάκι στο αεροπλάνο προς Ελλάδα;
- Μεγάλη αλλαγή του καιρού: Σοκαρισμένος μετεωρολόγος – «Θα ήταν καταστροφή»
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;
- Όσοι παραλείπουν ραντεβού στον γιατρό θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ πρόστιμο;
- SOS: Η BMW ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα – Ποια μοντέλα επηρεάζονται;