Το όριο ταχύτητας οδηγεί σε περισσότερα δυστυχήματα; Στη σύγκριση Ελλάδα-Γερμανία
Υπάρχει ένα γράφημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι σε αυτοκινητόδρομους σε χώρες με όρια ταχύτητας από ό,τι στη Γερμανία. Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο.
Στο X, πρώην Twitter, εμφανίζεται σήμερα ένα γραφικό, το οποίο συγκρίνει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το όριο ταχύτητας.
Το υποτιθέμενο αποτέλεσμα: στις χώρες σύγκρισης Πολωνία, Ελλάδα, Βέλγιο και Αυστρία, αναλογικά περισσότεροι άνθρωποι φέρονται να πεθαίνουν στην κυκλοφορία παρά τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από ό,τι στη Γερμανία – μια χώρα χωρίς καθολικό όριο ταχύτητας. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό για διάφορους λόγους.
Το γράφημα σχολιάστηκε από αρκετούς χρήστες ως απάντηση σε μια ανάρτηση της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe (DUH).
Στην αρχική ανάρτηση, η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τον ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών Volker Wissing (FDP) να εισαγάγει όριο ταχύτητας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τα θανατηφόρα ατυχήματα στους αυτοκινητόδρομους.
Το γραφικό, το οποίο οι χρήστες τοποθέτησαν κάτω από το αίτημα με τις λέξεις «Τι ανοησία», δεν είναι καινούργιο.
Το γραφικό εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια, το «Correctiv» αναφέρθηκε σε αυτό – και ο ψευδής ισχυρισμός ότι οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι είναι οι ασφαλέστεροι στον κόσμο ήταν επίσης θέμα στο ARD-faktenfinder.
Τα στοιχεία είναι σωστά – αλλά σε λάθος πλαίσιο
Κατά συνέπεια, τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για το γράφημα δεν είναι πλέον επίκαιρα.
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας δείχνει ότι αυτό το γράφημα δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του CSU στο Facebook τον Φεβρουάριο του 2020, για παράδειγμα.
Το γράφημα αναφέρει ότι στη Γερμανία υπάρχουν 3,8 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν 3,4 το 2023.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), συνολικά 2.839 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Γερμανίας το 2023, αριθμός που είναι σύμφωνος με το ποσοστό της ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό.
Τα στοιχεία για τις άλλες χώρες που αναφέρονται στο διάγραμμα είναι επίσης ξεπερασμένα.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν ούτως ή άλλως αποκλειστικά τους θανάτους στους αυτοκινητόδρομους, όπως υποδηλώνει η σύνδεση με την αναφορά στο όριο ταχύτητας στις αντίστοιχες χώρες.
Σύμφωνα με την Destatis, 302 από τους 2.839 θανάτους από τροχαία ατυχήματα στη Γερμανία σημειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομους.
Αυτό σημαίνει ότι 902 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κυκλοφορία σε κατοικημένες περιοχές και 1.635 σε δρόμους εκτός κατοικημένων περιοχών χωρίς αυτοκινητόδρομο.
Αν αναμίξετε αυτά τα στοιχεία, δεν μπορείτε πλέον να τα συσχετίσετε με το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους.
Επιπλέον, δεν είναι όλα τα τμήματα αυτοκινητοδρόμων στη Γερμανία χωρίς όριο ταχύτητας. Δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στο 70% περίπου των αυτοκινητοδρόμων και γενικό όριο ταχύτητας σε ένα καλό 23%.
Στο υπόλοιπο σχεδόν επτά τοις εκατό, υπάρχει ένα ευέλικτο όριο ταχύτητας, για παράδειγμα σε ορισμένες συνθήκες κυκλοφορίας πχ. καιρικές συνθήκες.
Επιλεκτική επιλογή χωρών για σύγκριση
Οι χώρες με τις οποίες συγκρίνονται οι θάνατοι από τροχαία της Γερμανίας στο γράφημα είναι επίσης πολύ επιλεκτικές και δίνουν την εντύπωση ότι η Γερμανία έχει τους λιγότερους θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Παρόλο που η Γερμανία, με 3,4 οδικούς θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 4,6, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων γειτονικών χωρών όπως η Ελβετία (2,2) και η Δανία (2,7), είναι ακόμη καλύτερες από αυτή την άποψη.
Με ποσοστό έντεκα τοις εκατό, το ποσοστό των οδικών θανάτων σε αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι εννέα τοις εκατό.
Ενώ το ποσοστό στο Βέλγιο είναι ακόμη υψηλότερο σε αυτή την περίπτωση, 16%, η Πολωνία (3%), η Αυστρία (8%) και η Ελλάδα (6%) είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά χαμηλότερα.
Πόσοι θάνατοι ανά χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου;
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Wulf-Holger Arndt, επικεφαλής του τμήματος «Κινητικότητα και χώρος» στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (TU Berlin), η αναλογία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα προς τον αριθμό των κατοίκων δεν έχει νόημα ως μέτρο.
Αντίθετα, ο αριθμός των διανυθέντων χιλιομέτρων είναι μια χρήσιμη βάση για τη σύγκριση των θανάτων σε αυτοκινητόδρομους.
Εξάλλου, τα δίκτυα κυκλοφορίας στις διάφορες χώρες είναι πολύ διαφορετικά, οπότε είναι επίσης δυνατό να υπολογιστεί πόσο έντονα χρησιμοποιούνται οι αυτοκινητόδρομοι σε κάθε χώρα.
Τα στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Αυτοκινητοδρόμων για το έτος 2020 δείχνουν ότι η Γερμανία κατατάσσεται στην πρώτη μεσαία θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1,48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανά δισεκατομμύριο οχηματοχιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο.
Στην Αυστρία, ο αριθμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος και ανέρχεται σε 1,28 άτομα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Δανία (0,91) και στην Ολλανδία (0,90).
Στη Γαλλία (1,56) και την Ιταλία (3,18), ωστόσο, ο αριθμός είναι υψηλότερος. Για πολλές χώρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Η αναλογία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, στη Γερμανία το 2022 έχασαν τη ζωή τους 23,8 άνθρωποι ανά 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου.
Αυτό τοποθετεί τη Γερμανία στη μέση του ευρωπαϊκού πεδίου.
Από τις συγκριτικές χώρες που φαίνονται στο διάγραμμα, η Ελλάδα και η Αυστρία τα πάνε καλύτερα με 17,2, η Πολωνία σημαντικά χειρότερα με 35,5 θανάτους από τροχαία.
Σε αρκετές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Νορβηγία, οι θάνατοι από τροχαία είναι ακόμη λιγότεροι από δέκα ανά 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου.
Το όριο ταχύτητας ένας παράγοντας μεταξύ πολλών
Συνολικά, τα διάφορα στοιχεία δείχνουν ότι το όριο ταχύτητας από μόνο του δεν είναι ο μόνος δείκτης που οδηγεί σε περισσότερους ή λιγότερους θανάτους σε αυτοκινητόδρομους σε άλλες χώρες σε σχέση με τη Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, ο ερευνητής κυκλοφορίας Michael Schreckenberg από το Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen βλέπει μια σχέση μεταξύ των ορίων ταχύτητας και των θανάτων από τροχαία: Άλλοι παράγοντες, λέει, είναι η κατάσταση των δρόμων και η πυκνότητα της κυκλοφορίας.
Ο Wulf-Holger Arndt από το TU Berlin λέει επίσης ότι υπάρχει μια γενική συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας και του αριθμού και της σοβαρότητας των τροχαίων.
Για παράδειγμα, το όριο ταχύτητας είναι μια -αλλά όχι η μόνη- αιτία για λιγότερα σοβαρά ατυχήματα.
«Αυτό έχει να κάνει με την απόσταση πέδησης, η οποία αυξάνεται τετραγωνικά με την ταχύτητα, και με τη δύναμη πρόσκρουσης, η οποία εξαρτάται από τη μάζα (του οχήματος) και την επιτάχυνση».
Σύμφωνα με την Destatis, η υπερβολική ταχύτητα είναι μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους.
Αντίστοιχα, 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία με υπερβολική ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομους το 2023, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 43% του συνόλου των θανάτων σε ατυχήματα σε αυτοκινητόδρομους.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Λάβατε επιστροφή φόρου από την εφορία; Δώστε μεγάλη προσοχή στα ψιλά γράμματα
- Η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου αυξάνεται: Τι εναλλακτικές προτείνουν οι Γερμανοί;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποιεί για δημοφιλές ποτό: Κίνδυνος καρκίνου
- Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!
- Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;