Οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να γονατίσουν τη γερμανική οικονομία;
Η οικονομία αποδυναμώνεται, χωρίς να διαφαίνεται βελτίωση. Είναι η πράσινη βιομηχανική πολιτική που παρασύρει τη Γερμανία στην κρίση;
Το 2023, ο Όλαφ Σολτς (SPD) ανακοίνωσε: «Η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει μια τέτοια πολιτική: «Λόγω των υψηλών επενδύσεων στην προστασία του κλίματος, η Γερμανία θα είναι σε θέση να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετό καιρό ακόμη, όπως συνέβη για τελευταία φορά στις δεκαετίες του 1950 και του 1960».
Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» βλέπει προφανώς διαφορετικά τα πράγματα, γράφοντας για την κατάσταση στην Ευρώπη υπό τον τίτλο «Οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να γονατίσουν τη γερμανική οικονομία»: «Όπως τόσο συχνά στο παρελθόν, η βιομηχανική στρατηγική ήταν συνταγή καταστροφής».
Η εφημερίδα απαριθμεί παραδείγματα σπατάλης χρημάτων σε «επική κλίμακα»
- Κυβερνήσεις είχαν προωθήσει νέες τεχνολογίες από νωρίς, πριν αυτές αποδειχθούν στην αγορά.
- Οι επιδοτήσεις ενθάρρυναν τους πελάτες να επιλέξουν προϊόντα όπως οι αντλίες θερμότητας ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρά τον σκεπτικισμό.
- Επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων πήγαν σε εταιρείες που πληρούσαν τα κλιματικά κριτήρια – αντί σε εταιρείες που μπορούσαν να προσφέρουν το καλύτερο προϊόν στη χαμηλότερη τιμή.
«Τώρα αποδεικνύεται ότι οι πράσινες θέσεις εργασίας εξαφανίζονται όλο και πιο γρήγορα – και οι επενδύσεις για τη δημιουργία τους θα έχουν πάει χαμένες», καταλήγει η Telegraph.
Όλο και περισσότερες εταιρείες που είχαν επενδύσει στον πράσινο μετασχηματισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Υπάρχουν όμως και θετικά νέα. Στις ΗΠΑ, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) προβλέπει 369 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν στην ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Jack Conness, μόνο μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν επενδυθεί περισσότερα από 110 δισ. δολάρια ΗΠΑ στη βιώσιμη βιομηχανία και είχαν δημιουργηθεί 90.400 νέες θέσεις εργασίας.
Ο οικονομολόγος υπερασπίζεται τη βιομηχανική πολιτική
Ο Sebastian Dullien (διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου IMK) υπερασπίζεται κατ’ αρχήν τη βιομηχανική πολιτική σε συνέντευξή του στη BILD: «Δεν πρέπει να πετάτε την πετσέτα με το πρώτο σημάδι προβλήματος. Οι πρώτες προσπάθειες της Νότιας Κορέας να κατασκευάσει σύγχρονα εμπορικά πλοία ήταν μια καταστροφή. Σήμερα, η χώρα είναι ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς στη ναυπηγική βιομηχανία».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!
- Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;
- Μελέτη δείχνει ότι όσοι ασχολούνται με αυτά τα χόμπι είναι πιο ευτυχισμένοι
- Πότε είναι η ημερολογιακή και μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου 2024;
- Το όριο ταχύτητας οδηγεί σε περισσότερα δυστυχήματα; Στη σύγκριση Ελλάδα-Γερμανία