Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;
Παρόλο που η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει επιβραδυνθεί, το βούτυρο, τα φρούτα και το ψωμί εξακολουθούν να κοστίζουν σχεδόν το ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, οι συνήγοροι των καταναλωτών δεν θεωρούν δικαιολογημένες όλες τις αυξήσεις των τιμών…
Δώδεκα ευρώ για να αγοράσετε τέσσερα νεκταρίνια, δύο τσαμπιά ντομάτες και δύο λεμόνια στην εβδομαδιαία αγορά του Bornheim – αυτός ο λογαριασμός έκανε πρόσφατα αυτή τη γυναίκα από τη Φρανκφούρτη, η οποία δεν ψωνίζει για μια πολυμελή οικογένεια και επομένως δεν χρειάζεται να κοιτάξει τόσο προσεκτικά την τιμή, να σκεφτεί.
Δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα στο σούπερ μάρκετ. Η Rewe χρεώνει λίγο κάτω από 3,50 ευρώ για ένα κιλό βιολογικά μήλα, ενώ η Tegut χρεώνει λίγο κάτω από πέντε ευρώ.
Είναι τα φρούτα πλέον ένα αγαθό πολυτελείας; Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν αυτή την εντύπωση.
Το γεγονός είναι ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα.
Τα τρόφιμα στην Έσση κόστισαν 1,0% περισσότερο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι – μια μικρότερη αύξηση από ό,τι για τις τιμές καταναλωτή στην Έσση συνολικά (1,8%), όπως σημειώνει η κρατική στατιστική υπηρεσία στο Βισμπάντεν.
Πριν από ένα χρόνο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 10,4 τοις εκατό, με συνολικό πληθωρισμό 6,1 τοις εκατό.
Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων για τις τιμές στην Έσση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα είναι σήμερα σημαντικά ακριβότερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, κατά ένα καλό 30 τοις εκατό, όπως καθιστούν σαφή τα στοιχεία από το Βισμπάντεν.
Η αρχή συλλέγει τακτικά τις τιμές για εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες από ένα καθορισμένο καλάθι αγαθών και τις χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι χυμοί και ο καφές σημαντικά ακριβότεροι από το 2020
Μια ματιά στις επιμέρους ομάδες προϊόντων δείχνει ότι το ελαιόλαδο κοστίζει σήμερα διπλάσια σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι τιμές των βρώσιμων λιπών στο σύνολό τους, των πατατών, των μπισκότων, των χυμών φρούτων, του καφέ και του κακάο έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά.
Τα αγγούρια, από την άλλη πλευρά, έχουν γίνει φθηνότερα. Στο τέλος της ημέρας, το ερώτημα του πόσο ακριβή έχει γίνει η ζωή είναι πάντα υποκειμενικό, ανάλογα με το τι αγοράζει ο καταναλωτής και από ποιον προμηθευτή.
Αν πάτε στο discounter, πρέπει γενικά να πληρώσετε λιγότερα για τα φρούτα και τα λαχανικά απ’ ό,τι στο σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των τιμών των τροφίμων: Υπάρχει το αυξημένο κόστος της ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο έχει επίσης καταστήσει ακριβότερα τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.
Υπάρχει η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία καθιστά την εργασία πιο ακριβή.
Και υπάρχει και η κλιματική αλλαγή, με τις μακρές περιόδους ξηρασίας στις νότιες χώρες να αναφέρονται ως ο λόγος για τον οποίο το ελαιόλαδο θα μπορούσε σύντομα να γίνει σπάνιο, επειδή οι σοδειές είναι αδύναμες ή αποτυγχάνουν εντελώς.
Στη Γερμανία, η βροχή και αργότερα ο παγετός κατέστρεψαν τη συγκομιδή για πολλούς καλλιεργητές φρούτων.
Εμπόδια στην προμήθεια αναμένονται επίσης για τα μήλα προς το φθινόπωρο. Αν υπάρχουν λιγότερα φρούτα, οι τιμές θα αυξηθούν. Έτσι λειτουργεί η αγορά.
Ωστόσο, οι συνήγοροι των καταναλωτών δεν θεωρούν δικαιολογημένες όλες τις αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια.
«Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βασίζονται αποκλειστικά στο υψηλότερο κόστος παραγωγής», αναφέρει σε ανάλυση το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
«Ορισμένες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων δεν φαίνεται να δικαιολογούνται», αναφέρει. Ως «κρυφές αυξήσεις τιμών» αναφέρονται οι χαμηλότερες ποσότητες πλήρωσης και οι αλλαγμένες συνταγές.
Η Ομοσπονδιακή Ένωση Κέντρων Καταναλωτών καλεί τους πολιτικούς και το Γραφείο Καρτέλ να εξετάσουν κριτικά τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές τροφίμων.
Θα πρέπει να ελέγξουν αν οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την τρέχουσα κατάσταση για να βελτιώσουν τα δικά τους κέρδη.
Η ένωση υποθέτει ότι οι τιμές των ετών πριν από την κορόνα δεν θα επιτευχθούν πλέον στο μέλλον.
Οι καταναλωτές θα πρέπει επομένως να αναμένουν ότι «θα ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τρόφιμα στο μέλλον», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα εξαρτώνται από τη στήριξη.
Τα αιτήματα των καταναλωτικών κέντρων περιλαμβάνουν την προσαρμογή του εισοδήματος των πολιτών και την κατάργηση του ΦΠΑ στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Σε διακοπές στην Ελλάδα: Πατέρας τρελαίνεται με τον λογαριασμό – Πόσα τον χρέωσαν;
- Απόδραση 4 ατόμων από ψυχιατρική κλινική: Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας
- Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά: Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανασφαλείς
- Η Γερμανική Αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε γυναίκα σε σούπερ μάρκετ με κόσμο
- Ληστεία και σκηνές τρόμου για οικογένεια Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα (Video)
- Λάβατε επιστροφή φόρου από την εφορία; Δώστε μεγάλη προσοχή στα ψιλά γράμματα
- Η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου αυξάνεται: Τι εναλλακτικές προτείνουν οι Γερμανοί;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποιεί για δημοφιλές ποτό: Κίνδυνος καρκίνου