Απειλητικές για τη ζωή καταιγίδες πλησιάζουν: Πώς να προφυλαχθείτε σωστά;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις καταιγίδες. Αλλά ποιες συμβουλές έχουν οι ειδικοί για όποιον βρεθεί αντιμέτωπος με κεραυνούς και αστραπές;
Ο Αύγουστος ξεκίνησε με καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ήδη βρέξει, βροντάει και αστράφτει.
Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς: Ένας 18χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα στο ψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το Zugspitze.
Ένα 14χρονο κορίτσι που είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα δέντρο με την οικογένειά του στο Delmenhorst κοντά στη Βρέμη και τραυματίστηκε από κεραυνό πέθανε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Ένα 15χρονο αγόρι από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη πέθανε χθες από κεραυνός. Οι ειδικοί εξηγούν πόσοι άνθρωποι χτυπιούνται από κεραυνό, ποιες είναι οι συνέπειες γι’ αυτούς – και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό;
Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές στη Γερμανία σχετικά με τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών που προκαλούνται από κεραυνούς.
Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής (VDE) συλλέγει και αναλύει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με ατυχήματα από κεραυνούς και παίρνει συνεντεύξεις από επιζώντα θύματα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ένωσης, κάθε χρόνο στη Γερμανία σημειώνονται περίπου επτά θάνατοι και 120 τραυματισμοί από κεραυνούς.
«Από τους ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από κεραυνό, το 30% πεθαίνει», λέει ο Thomas Raphael, ειδικός σε θέματα αντικεραυνικής προστασίας στον VDE.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, περίπου 52 άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο, ενώ συχνά υποφέρουν από τις συνέπειες ενός κεραυνικού πλήγματος για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται;
Εάν προβλέπονται καταιγίδες, δεν πρέπει να προγραμματίζονται δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αυτή την περίοδο, συμβουλεύει ο Raphael.
«Αν γνωρίζω ότι είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες το απόγευμα, πρέπει να ξέρω πού μπορώ να βρω καταφύγιο», λέει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός.
«Τα κλειστά κτίρια από πέτρα προσφέρουν την καλύτερη προστασία», τονίζει ο ερευνητής κεραυνών Ullrich Finke από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών του Ανόβερου.
Είναι επίσης σχετικά ασφαλές το εσωτερικό των αυτοκινήτων, αλλά τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά.
Το μεταλλικό αμάξωμα χρησιμεύει ως προστασία και εμποδίζει τον ηλεκτρισμό να διεισδύσει στο εσωτερικό.
Τα ανοιχτά αυτοκίνητα προσφέρουν προστασία μόνο εάν ένα μεταλλικό στρώμα είναι ενσωματωμένο στη μαλακή οροφή.
Το καταφύγιο πρέπει να αναζητηθεί πριν από την προσέγγιση της καταιγίδας, λέει ο Raphael.
«Γνωρίζουμε από τις αναλύσεις μας ότι υπάρχουν πάντα περιπτώσεις στις οποίες ακόμη και το πρώτο χτύπημα κεραυνού προκαλεί ζημιές».
Αν με αιφνιδιάσει μια καταιγίδα έξω, ποια μέρη πρέπει να αποφύγω;
«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγετε τα δέντρα κατά τη διάρκεια καταιγίδων», λέει ο ειδικός σε θέματα κεραυνών Raphael.
Αυτό ισχύει για όλα τα είδη δέντρων. Οι κεραυνοί συχνά χτυπούν στο υψηλότερο σημείο.
Ο κεραυνός μπορεί να πηδήξει από τα δέντρα ή τους ξύλινους στύλους στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, ακόμη και σε απόσταση αρκετών μέτρων.
Ο Finke συμβουλεύει επίσης να μην στέκεστε κάτω από έναν τοίχο σπιτιού, καθώς αυτό έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα δέντρο.
Το νερό και τα μεταλλικά αντικείμενα ή οι μεταλλικοί στύλοι πρέπει επίσης να αποφεύγονται με κάθε κόστος, καθώς αγωγιμοποιούν καλά τον ηλεκτρισμό.
Οι ποδηλάτες πρέπει να κατεβαίνουν και να αφήνουν το ποδήλατό τους σε απόσταση δέκα μέτρων.
Μπορώ να αναζητήσω καταφύγιο σε μια ξύλινη καλύβα ή σε μία στάση λεωφορείου;
«Οι καλύβες είναι ακατάλληλες, επειδή το ρεύμα περνάει μέσα από αυτές και στο έδαφος», λέει ο Berthold Schalke, ο οποίος αντιμετωπίζει ασθενείς μετά από κεραυνούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρέγκενσμπουργκ.
Το 2013, τέσσερις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε ένα γήπεδο γκολφ που είχαν αναζητήσει καταφύγιο από καταιγίδα σε μια ξύλινη καλύβα, επειδή ο κεραυνός πήδηξε από τους τοίχους της καλύβας σε αυτές.
Η Schalke γνωρίζει επίσης για θύματα κεραυνού που κάθονταν σε στάσεις λεωφορείων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο κεραυνός χτύπησε ένα δέντρο πίσω από τη στάση λεωφορείου και έφτασε στο άτομο μέσω του εδάφους.
Κατά την πεζοπορία στα βουνά, για παράδειγμα, οι μεταλλικές σκάλες ή τα κάγκελα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα ηλεκτροπληξία.
Τι πρέπει να κάνω εάν δεν μπορώ πλέον να φτάσω σε ένα σταθερό κτίριο;
Συνιστάται να αναζητήσετε ένα κοίλωμα σε ένα ανοιχτό χωράφι και να σκύψετε με τα πόδια σας κλειστά. Εάν υπάρχει κοντινό κεραυνικό πλήγμα, το ρεύμα θα εξαπλωθεί στο έδαφος.
Αν σταθείτε με τα πόδια σας τεντωμένα, μπορεί να αναπτυχθεί μια βηματική τάση μεταξύ των ποδιών σας – το ρεύμα διαρρέει το σώμα σας.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η ζώνη κινδύνου είναι μεγαλύτερη από δέκα μέτρα γύρω από το σημείο του πλήγματος και είναι ακόμη μεγαλύτερη σε βραχώδεις περιοχές.
Οι βράχοι δεν πρέπει να αγγίζονται όταν σκύβετε.
Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να σκύβουν σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων ο ένας από τον άλλο και να μην αγγίζουν ο ένας τον άλλο – με άλλα λόγια, τα παιδιά δεν πρέπει να κρατιούνται από το χέρι.
Ποιες επακόλουθες ζημιές είναι πιθανές μετά από ατυχήματα με κεραυνούς;
Σύμφωνα με την Schalke, οι νευροψυχολογικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν γνωστικές διαταραχές.
Οι ασθενείς συχνά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκεντρώνονται καλά και έχουν προβλήματα μνήμης.
Οι λεπτές νευρικές ίνες στο σώμα, μέσα από τις οποίες διήλθε το ρεύμα, υπέστησαν μη αναστρέψιμη βλάβη.
Μια συνέπεια είναι η απώλεια της αίσθησης του πόνου και της θερμοκρασίας.
«Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους μετά από ένα κεραυνό», λέει η γιατρός.
Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς δυσκολεύονται να αποδείξουν στην ασφαλιστική τους εταιρεία ότι οι ασθένειές τους είναι πράγματι άμεσο αποτέλεσμα του ατυχήματος από κεραυνό.
Εάν το ρεύμα διαπεράσει τη γη, δεν υπάρχουν σημάδια στο δέρμα.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Προσοχή: Αυτά τα αναμνηστικά προκαλούν προβλήματα κατά την είσοδο στη Γερμανία
- Πόσα πρέπει να βγάζετε για να αγοράσετε σπίτι ενός εκατομμυρίου ευρώ;
- Η πόλη της Γερμανίας που προσφέρει σπίτια με ενοίκιο μόλις 0,88 ευρώ τον χρόνο!
- Γερμανός Τουρίστας πλήρωσε μία περιουσία για 2 καφέδες στην Ελλάδα
- Μήπως έχετε αυτό το γερμανικό 2 ευρώ στο πορτοφόλι σας; Αξίζει πολλά χρήματα
- Η Ikea φέρνει την επανάσταση στη Γερμανία με τα νέα έπιπλα turbo!
- Μεγάλη έρευνα: Σε ποιους τομείς έρχονται μεγάλες απολύσεις και που ζητάνε άτομα;