Πώς η κυβέρνηση χάνει πολλά δισεκατομμύρια σε φόρους από την Temu;
Τι κάνει ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ως ανώτατη αρχή επί των τελωνείων, για να ελέγξει την πλημμυρίδα των εμπορευμάτων από την Κίνα; Πολύ λίγα, λέει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Meister – και ζητά να ληφθούν μέτρα κατά των εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών κάνει προφανώς πολύ λίγα για να σταματήσει τα εκατομμύρια τελωνειακά και φορολογικά δόλια φορτία από την Κίνα.
Αυτό προκύπτει από διάφορες επιστολές του υπουργείου προς τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Michael Meister (CDU), οι οποίες τέθηκαν στη διάθεση της WirtschaftsWoche.
Δεν πρόκειται για μια μικρή υπόθεση. Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες φορτία φτάνουν στη Γερμανία από την Κίνα, τα οποία πωλούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Temu και η Shein.
Τυχαίοι έλεγχοι έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι υποτιμημένες.
Ο στόχος της λεγόμενης υποτιμολόγησης είναι η αποφυγή του κανονικού ΦΠΑ εισαγωγής 19 τοις εκατό και των τελωνειακών δασμών.
Ίσως ακόμη χειρότερα, ένα μεγάλο μέρος των αγαθών που προσφέρονται σε φθηνές κινεζικές πλατφόρμες όπως η Temu δεν πληρούν τα γερμανικά πρότυπα ασφαλείας και μερικές φορές κατασκευάζονται ειδικά για εξαγωγή – επειδή τα «κινεζικά σκουπίδια» (απόσπασμα από τον βουλευτή του SPD Jens Zimmermann) δεν επιτρέπεται να πωλούνται στην ίδια την Κίνα.
Σε όλες τις περιπτώσεις καλούνται οι τελωνειακές αρχές. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά τους είναι να ελέγχουν ότι οι εισαγωγές αφενός δηλώνονται σωστά και καταβάλλονται οι δασμοί/φόροι και αφετέρου ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τους καταναλωτές.
40.000 τελωνειακοί υπάλληλοι, αλλά μόνο μερικοί από αυτούς κάνουν ελέγχους
Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι εργάζονται στα γερμανικά τελωνεία. Αλλά μόνο ορισμένοι από αυτούς είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των αποστολών εισέρχεται στη χώρα μέσω ξένων αεροδρομίων, ιδίως μέσω της Λιέγης, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα γερμανοβελγικά σύνορα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, τα χέρια των γερμανικών τελωνείων είναι δεμένα εδώ. Μόλις τα εμπορεύματα εισέλθουν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν.
«Διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ»
Η Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να το αφήσει αυτό να περάσει έτσι. Ο βουλευτής του CDU Meister, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά επίσης ταχεία δράση ενόψει των υφιστάμενων δημοσιονομικών ελλείψεων.
Σύμφωνα με τον Μάιστερ, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει «να αναλάβει ταχεία και στοχευμένη δράση κατά της πιθανολογούμενης φοροδιαφυγής από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές».
Μόνο το 2023, περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια είδη εισήχθησαν στην ΕΕ από την Κίνα που έπεσαν κάτω από το αφορολόγητο όριο των 150 ευρώ.
Φέτος, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί απότομα. Εάν έως και το 65% αυτών των εισαγωγών είναι πράγματι υποδηλωμένες, λέει ο Meister, «η ζημία θα ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ» λόγω μη καταβληθέντων δασμών και φόρων επί των εισαγωγών και πωλήσεων.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να πάρουν το χρόνο τους – μέχρι το 2036
Λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική αύξηση της ροής εμπορευμάτων μέσω της Temu ή της Shein (που ειδικεύεται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα) από πέρυσι, η τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί.
Ωστόσο, οι μύλοι των Βρυξελλών αλέθουν εξαιρετικά αργά σε αυτή την περίπτωση.
Η Επιτροπή της ΕΕ σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση για το 2028, ενώ ορισμένα μέρη της δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν από το 2036.
Και το Βερολίνο; Προχωράει με ατμό; Όχι.
Το αρμόδιο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κινητήρια δύναμη πίσω από τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού δικαίου της ΕΕ.
Όταν ρωτήθηκε από τον Meister, η υφυπουργός Οικονομικών Katja Hessel επισήμανε ότι η τελωνειακή μεταρρύθμιση είναι ένα ολοκληρωμένο και πολύπλοκο ρυθμιστικό πακέτο.
Λόγω της προσπάθειας που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, οι «μεταβατικές περίοδοι που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής είναι ήδη πολύ στενές σε ορισμένες περιπτώσεις και ενδέχεται να μην επαρκούν», έγραψε η Hessel στον προκάτοχό της Meister.
Η παραλυτική σχολαστικότητα της πολιτικής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δραματικές εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο.
Οι τοπικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές και οι εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας καλούν εδώ και μήνες το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, η τελευταία κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών είναι επίσης απρόθυμο να συζητήσει τη μείωση του τελωνειακού ορίου των 150 ευρώ.
Ιστορικό: Οι αποστολές αγαθών μέσω κινεζικών διαδικτυακών πυλών συχνά παρακάμπτουν αυτό το όριο με τη διάσπαση των παραγγελιών.
Ο υφυπουργός Hessel έγραψε στον Meister ότι εάν μειωθεί το όριο της τελωνειακής αξίας, «το κόστος της επιβολής πρόσθετων δασμών και τα οφέλη πρέπει να είναι ανάλογα».
Σε λάθος μέρος; Τελωνειακοί υπάλληλοι φρουρούν το υπουργείο του Λίντνερ
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Meister ασκεί κριτική και για κάτι άλλο: από την άνοιξη, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Lindner έχει περίπου 80 τελωνειακούς υπαλλήλους να προστατεύουν το κτίριο στην Wilhelmstrasse του Βερολίνου αντί για μια υπηρεσία ασφαλείας όπως πριν.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αξιωματικοί αποσπώνται στο Βερολίνο για τρεις μήνες κάθε φορά.
Προς το παρόν, προέρχονται «από τους τομείς του οικονομικού ελέγχου της παράνομης εργασίας, των επιθεωρήσεων, των τελωνειακών ερευνών, του εκτελωνισμού και των κεντρικών υπηρεσιών».
Σύμφωνα με μια ακόμη επιστολή προς τον κ. Meister, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν μειονεκτήματα για τις «κεντρικές υπηρεσίες» ως αποτέλεσμα των αποσπάσεων.
Ο πολιτικός του CDU και πρώην υφυπουργός Οικονομικών αντιτείνει: «Δεν βγαίνει άκρη ότι ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών από τη μία αποσύρει τελωνειακούς υπαλλήλους από τον εκτελωνισμό και τις τελωνειακές έρευνες για να φυλάξει το BMF, ενώ από την άλλη το γραφείο του δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει παρά να περιμένει την τελωνειακή μεταρρύθμιση της ΕΕ».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Προσοχή: Αυτά τα αναμνηστικά προκαλούν προβλήματα κατά την είσοδο στη Γερμανία
- Πόσα πρέπει να βγάζετε για να αγοράσετε σπίτι ενός εκατομμυρίου ευρώ;
- Η πόλη της Γερμανίας που προσφέρει σπίτια με ενοίκιο μόλις 0,88 ευρώ τον χρόνο!
- Γερμανός Τουρίστας πλήρωσε μία περιουσία για 2 καφέδες στην Ελλάδα
- Μήπως έχετε αυτό το γερμανικό 2 ευρώ στο πορτοφόλι σας; Αξίζει πολλά χρήματα