Κλοπή μέσω ΑΤΜ ή κινητού τηλεφώνου: Γερμανική τράπεζα προειδοποιεί για μεγάλη απάτη
Υπάρχουν πολλές απάτες, οι περισσότερες από τις οποίες συνεπάγονται μεγάλη προσπάθεια για τους απατεώνες. Τώρα, όμως, η Sparkasse προειδοποιεί για ένα νέο τέχνασμα που καθιστά εξαιρετικά εύκολο για τους εγκληματίες να παίξουν και να βγάλουν πολλά χρήματα.
Ενώ οι τράπεζες, τα κυβερνητικά γραφεία και άλλα ιδρύματα παλεύουν όλο και περισσότερο με περιπτώσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, ιδίως στον παγκοσμιοποιημένο και ψηφιοποιημένο κόσμο, οι απάτες που χρησιμοποιούν οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο πονηρές και μπορούν να ξεγελάσουν τα συστήματα ασφαλείας.
Ωστόσο, η νέα απάτη που είναι γνωστή ως “shoulder surfing” είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί που είναι σχεδόν θρασύτατη.
Εξάλλου, οι εγκληματίες δεν χρειάζονται πάντα ιδιαίτερα εξελιγμένες μεθόδους για να επιτύχουν τον στόχο τους.
Το “shoulder surfing”, όπως ονομάζεται η νέα παγγερμανική απάτη, χρησιμοποιείται για την κατασκοπεία των PINs, των κωδικών πρόσβασης και των ευαίσθητων δεδομένων των πελατών, όπως οι κωδικοί PIN για πιστωτικές ή τραπεζικές κάρτες.
Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες θέλουν να πάρουν τα χρήματα των θυμάτων τους ή να τα ξεγελάσουν με κάποιον άλλο τρόπο.
Ωστόσο, αν κλαπούν οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης των διαδικτυακών λογαριασμών, ακόμη και ο πιο έξυπνος ή περίπλοκος μυστικός συνδυασμός είναι άχρηστος.
Ο όρος “shoulder surfing” μπορεί να μεταφραστεί ως “κοιτάζω πάνω από τον ώμο κάποιου”.
Όσο απλή και αν είναι η μέθοδος, οι συνέπειες είναι συχνά σοβαρές, συνοψίζει η Sparkasse στη διαδικτυακή της πύλη.
Οι εγκληματίες κατασκοπεύουν τους στόχους τους καθώς αυτοί χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικές συσκευές σε δημόσιο χώρο: κατά την ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης ή κωδικών ασφαλείας σε ένα smartphone σε ένα πολυσύχναστο μετρό ή λεωφορείο, σε ένα tablet ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, στα τερματικά πληρωμών στα ταμεία ή κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ενώ κάθονται σε ένα καφέ.
“Το κάνουν αυτό παρατηρώντας τους στόχους τους καθώς χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικές συσκευές σε δημόσιο χώρο”, γράφει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον ιστότοπό του.
Στον ψηφιακό κόσμο, οι δράστες έχουν συχνά εύκολο έργο.
Το γεγονός είναι ότι σπάνια σκεφτόμαστε την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων σε αυτές τις καθημερινές καταστάσεις.
Οι άνθρωποι πίσω σας στο τραπέζι, στον αυτόματο πωλητή ή στο τρένο έχουν καθαρή θέα στις οθόνες και τα πληκτρολόγια και μπορούν να παρεισφρήσουν σε δεδομένα συμπεραίνοντας τις κινήσεις των δακτύλων κατά την εισαγωγή.
Οι αριθμοί χρησιμοποιούνται αργότερα για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα ή λογαριασμούς.
Οι δράστες προχωρούν με δύο τρόπους
1. Παρατηρούν άμεσα τα θύματά τους: κοιτάζουν απευθείας πάνω από τον ώμο του στόχου τους και κατασκοπεύουν το PIN των τραπεζικών καρτών, για παράδειγμα, τη στιγμή που πληκτρολογείται στο ΑΤΜ. Στη συνέχεια αποσπούν την προσοχή του θύματος στο μηχάνημα, ώστε να μπορέσουν να κλέψουν τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Είτε την αντικαθιστούν με μια ψεύτικη κάρτα είτε οι απατεώνες πείθουν τα θύματα ότι το μηχάνημα την έχει αποσύρει. Με τον κλεμμένο κωδικό pin και την τραπεζική κάρτα, οι “shoulder surfers” μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό του θύματος χωρίς καμία προσπάθεια ή πρόβλημα.
2. παρατηρούν έμμεσα ή με βοηθήματα: Οι απατεώνες μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τα σχετικά δεδομένα φυσικά πιο μακριά από τα θύματά τους, για παράδειγμα με κιάλια ή φωτογραφική μηχανή. Οι δράστες είναι τόσο πανούργοι που μπορούν να αναγνωρίζουν συνδυασμούς με βάση τις κινήσεις των δακτύλων.
Το “shoulder surfing” συχνά υποτιμάται, παρόλο που το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για παράδειγμα, έχει ήδη αντιμετωπίσει περιπτώσεις.
Το γεγονός είναι ότι: αν τα δεδομένα κατασκοπεύονται με επιτυχία, οι κλέφτες μπορούν να λεηλατήσουν τον λογαριασμό κατά τις ηλεκτρονικές αγορές.
Η ευαισθησία θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα δεδομένα της εταιρείας – για παράδειγμα, αν εργάζεστε στο τρένο.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το “shoulder surfing”
Εν τω μεταξύ, η Sparkasse δίνει συμβουλές για το πώς οι πελάτες μπορούν να προστατευτούν. Φυσικά, πολλά πράγματα είναι εξαιρετικά αληθοφανή, αλλά βοηθάει να τα θυμάστε στη φασαρία της καθημερινότητας.
- Όταν εισάγετε κωδικούς πρόσβασης, βεβαιωθείτε πάντα ότι δεν σας βλέπει κανείς.
- Καλύψτε τα πεδία του πληκτρολογίου με το χέρι σας ή με κάποιο αντικείμενο.
- Μην αφήνετε τις τραπεζικές σας κάρτες από τα μάτια σας.
- Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ασφαλή απόσταση από άλλους ανθρώπους.
- Ζητήστε από τους ανθρώπους που (υποτίθεται ότι) ζητούν βοήθεια να περιμένουν μέχρι να τελειώσετε και να κρατήσουν απόσταση μέχρι τότε.
Ελέγξτε τα ΑΤΜ: Η αλλοίωση (το λεγόμενο skimming), όπως οι τοποθετημένες προσθήκες, δεν είναι πλέον ασυνήθιστη. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, αποφύγετε τα εν λόγω ΑΤΜ και ενημερώστε τους υπαλλήλους της τράπεζας ή την αστυνομία.
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να κάνετε τραπεζικές συναλλαγές με το κινητό σας τηλέφωνο σε δημόσιο χώρο ή να εισάγετε άλλα ευαίσθητα δεδομένα στο φορητό υπολογιστή, το tablet ή το smartphone σας, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να αυξήσετε την ασφάλειά σας: Να κάθεστε/σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο, να χρησιμοποιείτε φίλτρα απορρήτου για τις οθόνες τους και έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.
Συνιστάται επίσης να ελέγχετε και να ρυθμίζετε το ανώτατο όριο για αναλήψεις μετρητών, καθώς αυτό σας επιτρέπει να αποκόψετε τους απατεώνες μόλις φτάσετε ένα συγκεκριμένο ποσό.
Εάν υποψιάζεστε κατάχρηση της κάρτας σας, βάλτε την κάρτα σας να μπλοκαριστεί αμέσως.
Ο παγγερμανικός αριθμός έκτακτης ανάγκης μπλοκαρίσματος είναι: 116 116.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Η προθεσμία υποβολής της νέας φορολογικής δήλωσης: Τι να προσέξετε;
- Νέα υποχρέωση κανονισμός από σήμερα που κανείς δεν θέλει
- SOS-Κίνδυνος έκρηξης: Ανάκληση χυμού σε γερμανικά σούπερ μάρκετ
- Γιατί η Γερμανία αρνείται να τιμωρήσει τους τεμπέληδες που παίρνουν επιδόματα;
- Στο κόκκινο μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία: Ένα βουνό χρέος
- Εκπληκτική μελέτη: Αυτά τα μικρά ονόματα πληρώνουν περισσότερο για ασφάλιση αυτοκινήτου
- Επιτέλους πολύ καλά νέα: Έρχεται η επανάσταση στην μάχη του καρκίνου
- Σπάσατε κάτι ή χτυπήσατε σε σούπερ μάρκετ; Ποιος πληρώνει τη ζημιά;