Οι κεραυνοί γίνονται σπάνιοι στην Ευρώπη: Σε ποια χώρα πέφτουν οι περισσότεροι;
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες, αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι κεραυνοί, από την άλλη πλευρά, γίνονται όλο και πιο σπάνιοι στην Ευρώπη. Ένας εμπειρογνώμονας εξηγεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και πού χτυπάνε συχνότερα οι κεραυνοί στην Ευρώπη.
Κάπου στον κόσμο, υπάρχει κεραυνός αυτή τη στιγμή. Κατά μέσο όρο, ο κεραυνός αναβοσβήνει 46 φορές το δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο, περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές την ημέρα. Η συντριπτική πλειονότητα των κεραυνών εκφορτίζεται στα σύννεφα – αλλά όταν χτυπάει τη γη, η επίδρασή τους είναι τεράστια.
Με ρεύμα έως και 100.000 αμπέρ, μπορούν να βάλουν φωτιά σε δέντρα και σπίτια και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και ζώων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από αυτούς σοβαρά, από κεραυνό στις όχθες του Έλβα στη Δρέσδη.
Ευτυχώς, περιστατικά όπως αυτό στη Δρέσδη αποτελούν μάλλον την εξαίρεση παρά τον κανόνα – και ο κίνδυνος κεραυνικών πληγμάτων στη Γερμανία θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Όλο και λιγότεροι κεραυνοί στην Ευρώπη
“Τα τελευταία χρόνια εντοπίζουμε όλο και λιγότερους κεραυνούς στη Γερμανία και την Αυστρία”, λέει ο Wolfgang Schulz, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για τους κεραυνούς ALDIS/BLIDS. Με περισσότερους από 150 σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη, το ALDIS/BLIDS μπορεί να εντοπίσει κεραυνούς με ακρίβεια έως και 100 μέτρα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών για τους κεραυνούς, το 2022 έπεσαν 148.664 κεραυνοί στη Γερμανία – μόνο οι μισοί από όσους έπεσαν ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο αριθμός των 194.563 κεραυνών το 2023 ήταν επίσης πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων είκοσι ετών (338.121).
Παρόμοια απότομη μείωση μετρήθηκε και στην Αυστρία κατά την περίοδο αυτή (2023: 74.056 έναντι 149.893). Αλλά δεν είναι μόνο στην Κεντρική Ευρώπη που η πιθανότητα κεραυνών φαίνεται να μειώνεται. “Το φθινόπωρο επικοινώνησαν μαζί μου συνάδελφοι από τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των κεραυνών έχει μειωθεί και εκεί τα τελευταία χρόνια”, λέει ο Schulz.
Γενικά θεωρείται ότι ο αριθμός των καταιγίδων – και επομένως ο αριθμός των κεραυνών – θα πρέπει να αυξηθεί παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Schulz. Όμως η κατανομή δεν είναι παντού η ίδια. “Θα υπάρχουν περιοχές όπου θα υπάρχουν περισσότεροι κεραυνοί από ό,τι συνήθως και άλλες όπου θα υπάρχουν λιγότεροι”. Προς το παρόν φαίνεται ότι στην Ευρώπη ισχύει το τελευταίο. “Αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί”, λέει ο Schulz.
Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η αυξανόμενη ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία πλήττει την Ευρώπη όλο και πιο συχνά. Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), το καλοκαίρι του 2022 -το έτος κατά το οποίο υπήρξαν ιδιαίτερα λίγες αστραπές- ήταν ένα από τα ξηρότερα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Εκείνη η χρονιά χαρακτηρίστηκε επίσης από ασυνήθιστη ξηρασία στην Αυστρία.
Λιγότερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις λόγω κεραυνών
Οι λιγότεροι κεραυνοί προκαλούν και λιγότερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Σε σχετική ερώτηση, η Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV) επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των αναφερόμενων αποζημιώσεων λόγω κεραυνών στη Γερμανία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2022 καταγράφηκαν 160.000 αποζημιώσεις από κεραυνούς και υπερτάσεις συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ – 50.000 αποζημιώσεις και 40 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες από το 2021. Τα στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Ωστόσο, το μέσο ποσό των ζημιών έχει αυξηθεί: αυτό αυξήθηκε από 990 ευρώ το προηγούμενο έτος σε 1.070 ευρώ το 2022, γεγονός που οφείλεται στα ολοένα και καλύτερα εξοπλισμένα νοικοκυριά – δηλαδή κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή έξυπνα οικιακά συστήματα που μπορούν να υποστούν ζημιές από κεραυνούς.
Η Βαυαρία είναι το νούμερο 1 κρατίδιο με τους κεραυνούς
Εντός της Γερμανίας, ο νότος πλήττεται περισσότερο από τους κεραυνούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία ALDIS/BLIDS.
Η Βαυαρία κατέχει την πρώτη θέση: ενώ στο κρατίδιο σημειώθηκαν 55.692 κεραυνοί πέρυσι, τα στοιχεία για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία ήταν μόνο 17.005 και 19.089 αντίστοιχα.
“Ωστόσο, η Γερμανία έχει γενικά μόνο χαμηλή δραστηριότητα κεραυνών σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης”, λέει ο Schulz. Ο γερμανικός μέσος όρος το 2023 ήταν περίπου 0,5 κεραυνοί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με 0,9 στην Αυστρία.
Ωστόσο, οι πιο κεραυνόπληκτες περιοχές στην Ευρώπη είναι η βόρεια Ιταλία και η Σλοβενία, λέει ο Schulz. “Αυτό οφείλεται στις θερμές και υγρές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο, οι οποίες ρέουν προς τα βόρεια και εκτονώνονται στις Άλπεις”.
Τι πρέπει να κάνετε στις καταιγίδες;
Αλλά παρόλο που οι κεραυνοί γίνονται όλο και λιγότερο συχνοί στην Ευρώπη συνολικά, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Μόνο στη Γερμανία, κατά μέσο όρο τέσσερις άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κεραυνό και εκατοντάδες άλλοι τραυματίζονται. Συχνά είναι αδύνατο να προβλεφθεί αξιόπιστα πότε και πού ακριβώς θα εκδηλωθεί μια καταιγίδα.
Ως γενικός κανόνας, αν μεταξύ αστραπής και κεραυνού μεσολαβούν λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα, η καταιγίδα βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων – τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος κεραυνικού πλήγματος. Εάν πλησιάζει καταιγίδα, θα πρέπει επομένως να αναζητήσετε καταφύγιο σε κτίριο με σύστημα αντικεραυνικής προστασίας (αλεξικέραυνα) ή στο αυτοκίνητό σας.
Εάν δεν υπάρχει κτίριο ή όχημα κοντά, θα πρέπει να μικρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον εαυτό σας και να σκύψετε, κρατώντας τα πόδια σας κοντά μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαπλώνετε στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια εξαπλώνεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού – και όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια επαφής του σώματός σας με το έδαφος, τόσο το καλύτερο.
Κρατήστε επίσης απόσταση από μέταλλα, δέντρα, νερό και άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι να περάσει η καταιγίδα.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Επιτρέπεται να υψώσετε ή να κατέχετε ελληνική σημαία στη Γερμανία;
- Το μποτιλιάρισμα κοστίζει πολύ χρόνο και δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Ποτίζετε το γκαζόν μεσημέρι; Προσοχή μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 50.000Ε
- 18χρονος σεσημασμένος Σύριος ο δράστης του ξυλοδαρμού του Έλληνα στη Γερμανία
- Κάνετε Share – Like ή αναρτήσεις με τρομοκρατικό περιεχόμενο; Η Γερμανία θα σας διώχνει
- Σχόλιο της Bild μετά τον θάνατο του Έλληνα: Η δημοκρατία μας δεν αντέχει άλλο
- COVID: Η Γερμανία πλήρωσε δισεκατομμύρια για αχρησιμοποίητες μάσκες
- Η DWD προειδοποιεί τους οπαδούς του ποδοσφαίρου για χαλάζι και ανεμοστρόβιλους