Διαδίδεις μίσος – κάνεις Like ή share σε Post; Η Γερμανία θα σε διώχνει από τη χώρα
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την απέλαση αλλοδαπών, αν επιδοκιμάζουν την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Ένα και μόνο σχόλιο μπορεί να είναι αρκετό. Αλλά υπάρχουν ασάφειες και επικρίσεις…
Οι μεταναστευτικές αρχές των ομόσπονδων κρατιδίων θα μπορούν στο μέλλον να απελαύνουν ευκολότερα ανθρώπους που επιδοκιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες και στη συνέχεια να τους απελαύνουν επίσης.
Ένα αντίστοιχο σχέδιο της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο.
Η ίδια αιτιολόγησε την αυστηροποίηση του νόμου αναφέροντας ότι η εξύμνηση τρομοκρατικών ενεργειών μέσω δηλώσεων στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, δημιουργεί επίσης “ένα κλίμα βίας που μπορεί να ενθαρρύνει εξτρεμιστές να διαπράξουν νέες πράξεις βίας”.
Σύμφωνα με την Faeser, οι διπλοί υπήκοοι γενικά δεν επηρεάζονται από τον νόμο.
Μπορεί να είναι αρκετό ένα παρόμοιο;
Στο μέλλον, η απέλαση θα πρέπει να είναι ήδη δυνατή μετά την έγκριση ενός και μόνο τρομοκρατικού αδικήματος – για παράδειγμα μέσω ενός και μόνο σχολίου μίσους. Για το σκοπό αυτό δεν απαιτείται ποινική καταδίκη, ειπώθηκε.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες ως προς το τι ακριβώς μετράει ως έγκριση. Η Faeser εξήγησε: “Δεν πρόκειται για μικρό σχόλιο και το σύντομο like”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.
“Πρόκειται για το γεγονός ότι πραγματικά αποκρουστικό, τρομοκρατικό περιεχόμενο εξυμνείται και αναρτάται”.
Ωστόσο, στο σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί διαμονής, το οποίο το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε στον ιστότοπό του, η λεγόμενη βοήθεια διατύπωσης αναφέρει, με παραπομπή σε απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μάινινγκεν: “Η διάδοση περιεχομένου μπορεί επομένως πλέον να περιλαμβάνει και τη σήμανση μιας ανάρτησης με “like” σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube, το Instagram, το TikTok, το Facebook κ.λπ.”.
Το υπουργείο της Faeser πρόσθεσε ότι η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Meiningen που παρατίθεται σε ποινικές διαδικασίες θα πρέπει να διακρίνεται από τις διαδικασίες των διοικητικών δικαστηρίων σχετικά με πιθανές απελάσεις – “από την άποψη αυτή, θα εξαρτηθεί από τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων”.
Αντίδραση στις 7 Οκτωβρίου και στο Μανχάιμ
Με την πρωτοβουλία αυτή, η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στις αναρτήσεις μίσους στο διαδίκτυο, όπως μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Μανχάιμ στις 31 Μαΐου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και η οποία εξυμνήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την Faeser, αυτός ήταν ο λόγος για την αυστηροποίηση του νόμου.
“Αναλαμβάνουμε σκληρή δράση κατά των ισλαμιστικών και αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους στο διαδίκτυο”, εξήγησε η πολιτικός του SPD Faeser.
“Όποιος δεν έχει γερμανικό διαβατήριο και εξυμνεί εδώ τρομοκρατικές πράξεις πρέπει -όπου είναι δυνατόν- να απελαθεί”.
Για το σκοπό αυτό, ο νόμος περί διαμονής θα πρέπει να τροποποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Θα μπορούσαν επίσης να θιγούν άτομα από το Αφγανιστάν και τη Συρία (τα οποία προστατεύονται από κανονισμούς).
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν στην πράξη οι απελάσεις σε αυτές τις δύο χώρες, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να διαπραγματευτεί απευθείας με τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν ή τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ισλαμισμός δεν ανήκει στη Γερμανία
Ο αντικαγκελάριος Robert Habeck εξήρε τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου.
“Όποιος επιδοκιμάζει τρομοκρατικές πράξεις και τις προωθεί πρέπει να φύγει”, δήλωσε ο αντικαγκελάριος, τονίζοντας ότι το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία, αλλά ο ισλαμισμός όχι.
Είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι διωκόμενοι άνθρωποι μπορούν να βρουν προστασία σε αυτή τη χώρα.
“Όποιος όμως χλευάζει τη φιλελεύθερη βασική τάξη πραγμάτων, επευφημώντας την τρομοκρατία και πανηγυρίζοντας για τρομερές δολοφονίες, χάνει το δικαίωμά του να παραμείνει”, εξήγησε ο πράσινος πολιτικός.
Έδωσε έτσι έναν πιο σκληρό τόνο από άλλα μέλη του κόμματός του.
Η κοινοβουλευτική γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Irene Mihalic, δήλωσε ότι το αν το σχέδιο είναι χρήσιμο είναι “αντικείμενο της εξέτασης που θα κάνουμε και εμείς στην κοινοβουλευτική ομάδα”.
Έπαινος από την αστυνομία, κριτική από τους δικηγόρους
Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το μεταναστευτικό δίκαιο του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου (DAV), Thomas Oberhäuser, θεωρεί ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε τώρα από το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι σκόπιμο.
“Πρέπει να αναπτύξεις μεγάλη νομική φαντασία για να ορίσεις την ανάρτηση ενός like ως διάδοση”, δήλωσε ο δικηγόρος.
Είναι επίσης συχνά δύσκολο για τους απλούς πολίτες να αναγνωρίσουν αμέσως αν το περιεχόμενο είναι τρομοκρατικό ή όχι.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών, Jochen Kopelke, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε σαφές μήνυμα προς τους συμπαθούντες την τρομοκρατία.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η αστυνομία και όλες οι άλλες αρχές πρέπει επίσης να εξοπλιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια αισθητή πίεση για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Ο Oberhäuser δήλωσε ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζεται και η προσωπική ανησυχία, για παράδειγμα εάν ένας Παλαιστίνιος φοβάται για τα παιδιά του ή τους συγγενείς του που ζουν εκεί λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Αριστερός πολιτικός Bünger: Όπως στα αυταρχικά κράτη
Η Κλάρα Μπούγκερ, εκπρόσωπος για νομικά θέματα του Κόμματος της Αριστεράς στην Μπούντεσταγκ, επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι τα σχέδια απέλασης ανθρώπων εξαιτίας μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν “το προκαταρκτικό αποκορύφωμα μιας ανησυχητικής εξέλιξης”.
Όταν πρόκειται για αυταρχικά κράτη, οι Γερμανοί πολιτικοί δικαίως εξοργίζονται που άνθρωποι εκεί θα μπορούσαν να διώκονται ή ακόμη και να φυλακίζονται εξαιτίας ενός like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – “ωστόσο, η ίδια η Γερμανία κινείται εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε η Bünger.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Επιτρέπεται να υψώσετε ή να κατέχετε ελληνική σημαία στη Γερμανία;
- Το μποτιλιάρισμα κοστίζει πολύ χρόνο και δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Ποτίζετε το γκαζόν μεσημέρι; Προσοχή μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 50.000Ε
- 18χρονος σεσημασμένος Σύριος ο δράστης του ξυλοδαρμού του Έλληνα στη Γερμανία
- Κάνετε Share – Like ή αναρτήσεις με τρομοκρατικό περιεχόμενο; Η Γερμανία θα σας διώχνει
- Σχόλιο της Bild μετά τον θάνατο του Έλληνα: Η δημοκρατία μας δεν αντέχει άλλο