Η πόλη του Μονάχου ξεμένει από χρήματα και σχεδιάζει σκληρές περικοπές
Το Μόναχο είναι πλούσιο; Ήταν κάποτε. Τώρα το δημαρχείο πρέπει να κάνει οικονομίες. Ο ταμίας κάνει τώρα μια πρόταση που σίγουρα δεν θα αρέσει σε όλους..
Το Μόναχο πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα: Για το οικονομικό έτος 2024 διαφαίνεται έλλειμμα 118 εκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ο δημοτικός ταμίας Christoph Frey.
Το Μόναχο έχει ξεμείνει από χρήματα. Τόσο πολύ που ο ταμίας Christoph Frey θέλει τώρα να αναγκάσει το δημαρχείο να κάνει τεράστιες εξοικονομήσεις. Εξήγησε το σχέδιό του σε συνέντευξη Τύπου.
“Η κατάσταση είναι δύσκολη κα υπό πίεση μετά από την Covid-19“, λέει ο Frey. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο δήμος κατάφερνε τουλάχιστον πάντα να επιτυγχάνει έναν εγκριτικό προϋπολογισμό.
Μια πόλη όπως το Μόναχο επιτρέπεται να αναλαμβάνει χρέος μόνο για επενδύσεις. Όχι για να διατηρήσει τη λειτουργία της διοίκησης ή για να εξυπηρετήσει δάνεια. Ωστόσο, η πόλη διατρέχει τώρα τον κίνδυνο να μην το πετύχει πλέον αυτό.
Η κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας θα παρενέβαινε τότε και θα απαιτούσε ένα σχέδιο εξυγίανσης. Φυσικά, ο ταμίας θέλει να το αποφύγει αυτό πάση θυσία.
Ο ταμίας του Μονάχου ανησυχεί για διάφορους παράγοντες
- Πρώτον, τα κατασκευαστικά έργα έχουν γίνει περίπου ένα τρίτο πιο ακριβά μετά τον κοροναϊό.
- Δεύτερον, οι δαπάνες προσωπικού του δήμου έχουν αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο από το 2014.
Τώρα ανέρχονται σε 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Frey, το ήμισυ της αύξησης οφείλεται στις νεοδημιουργηθείσες θέσεις. Ο δήμος πρέπει επίσης να δαπανήσει περισσότερα επειδή οι μισθοί έχουν αυξηθεί.
Και τρίτον, η πόλη ξοδεύει επίσης σήμερα διπλάσια ποσά για τους παρόχους υπηρεσιών από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
Συγκεκριμένα: πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ετησίως. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για πραγματογνωμοσύνες, δικηγόρους και εταιρείες γραφιστικής που προσλαμβάνονται από τη διοίκηση.
Το 2014, το Μόναχο πέτυχε ακόμα ένα συν σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2023, ήταν μόνο 120 εκατομμύρια.
Ο κίνδυνος όταν το μαξιλάρι συρρικνώνεται: Το Μόναχο εξαρτάται από μεγαλύτερα δάνεια για τις επενδύσεις του.
Και αυτό κοστίζει χρήματα: Η πόλη πρέπει να προϋπολογίσει 63 εκατομμύρια μόνο για φέτος. Και 112 εκατομμύρια το επόμενο έτος.
Ο ταμίας είχε στην πραγματικότητα προγραμματίσει να κλείσει το οικονομικό έτος 2024 με ένα συν 129 εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, τώρα διαφαίνεται ένα μείον 118 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Frey, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες έχουν καταγράψει 267 εκατομμύρια ευρώ περισσότερες δαπάνες από αυτές που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον Frey, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε υπερβολικά πολλά. Αντιθέτως. Το δημοτικό συμβούλιο είχε συγκρατήσει τα “nice to have” στοιχεία.
Ωστόσο, το κρατίδιο της Βαυαρίας αποζημίωσε λιγότερα από τα αναμενόμενα για την παιδική μέριμνα. Επίσης, δαπανήθηκαν περισσότερα για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, τη βασική ασφάλεια και την πρόνοια των νέων. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά φέτος, το πρόσθετο ποσό είναι υψηλότερο. “Και αυτό πονάει περισσότερο όταν ο προγραμματισμός είναι σφιχτός”, λέει ο Frey.
Η πόλη πρέπει τώρα να δράσει επειγόντως. Ο ταμίας είναι πεπεισμένος γι’ αυτό.
Η πρότασή του: θα πληρωθούν μόνο οι θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί.
Μετά από αυτό, νέο προσωπικό θα πρέπει να προσλαμβάνεται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο – για την πυροσβεστική, για παράδειγμα. Οι δαπάνες θα επανεξεταστούν επίσης για κάθε τμήμα.
Ένα παράδειγμα: περίπου 20 εκατομμύρια είχαν προϋπολογιστεί για εξοπλισμό wifi στα σχολεία. “Αλλά έχουμε ήδη σχεδόν άριστη κάλυψη”, λέει ο Frey. Η πόλη εξοικονομεί τώρα αυτά τα χρήματα. “Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά κάθε ευρώ”.
Ο Frey θα προτείνει επίσης να δαπανηθούν 133 εκατομμύρια λιγότερα για υλικά και υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για κατάρτιση, πραγματογνωμοσύνες και δημόσιες σχέσεις θα συρρικνωθεί.
Στο παρελθόν, εξηγεί ο Frey, οι διευθυντές του συνήθιζαν να παρακολουθούν διήμερη εκπαίδευση σε ξενοδοχείο. Φέτος, μια αίθουσα συνεδριάσεων και ένα σάντουιτς από τον φούρνο πρέπει να αρκούν.
Όλα τα ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την πόλη θα λάβουν επίσης περίπου 2,5 τοις εκατό λιγότερα. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε 17 εκατομμύρια. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το Volkstheater και το Kammerspiele, αλλά και τον ζωολογικό κήπο, τα κέντρα για ηλικιωμένους και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών και τις λέσχες νέων.
Ο Frey λέει ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες πρέπει να διαπραγματευτούν πόσο λιγότερα πρέπει να λάβει στην πραγματικότητα κάθε μεμονωμένος οργανισμός. Και ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια τις περικοπές είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια. Ωστόσο, ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι οι αυξήσεις στις τιμές εισόδου είναι το σωστό.
Ο Frey προτείνει επίσης περικοπές στις επενδύσεις. Σε ένα αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού είχαν προβλεφθεί πάνω από τρία δισεκατομμύρια σε επενδυτικές δαπάνες.
Κατά την άποψη του Frey είναι πάρα πολλές. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε λοιπόν ότι η πόλη θα ξόδευε περίπου ένα δισεκατομμύριο λιγότερο για επενδύσεις.
Ωστόσο, τώρα γίνεται φανερό ότι η πόλη θα χάσει αυτόν τον στόχο κατά 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνέπεια: από εδώ και στο εξής θα ολοκληρωθούν μόνο όσα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. “Δεν θέλουμε άλλες τρύπες, ούτε άλλα κτίρια στην πόλη”, λέει ο Frey.
Φυσικά, κάθε παιδί πρέπει να έχει μια αίθουσα διδασκαλίας. Αλλά μάλλον δεν θα είναι πλέον όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια, όταν η πανεπιστημιούπολη εκπαίδευσης είχε ολοκληρωθεί πριν μετακομίσουν οι πρώτοι άνθρωποι στη γειτονιά.
Παρακολουθούμε στενά κάθε ευρώ
Για τον Frey, τα τρέχοντα έργα δημόσιων μεταφορών δεν είναι προς συζήτηση. Αυτά περιλαμβάνουν τον υπόγειο σιδηρόδρομο προς το Pasing, τα κτίρια του σταθμού στο Pasing και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το τραμ Westtangente και το αμαξοστάσιο στην Ständlerstraße. Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, λέει ο Frey.
Αλλά είναι επίσης σαφές ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν χρήματα για όλα τα έργα στα οποία οι εκσκαφείς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες. Για την αναδιαμόρφωση της Lindwurmstraße, για παράδειγμα, για ένα νέο Gasteig, για ένα τραμ με βόρεια εφαπτομένη.
Με πληροφορίες από την Abendzeitung.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 50.000Ε για τον θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σοκάρει ο θάνατος ενός Έλληνα στη Γερμανία: Γερμανοί τηλεθεατές προσφέρουν 50.000 ευρώ
- Πώς τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πλουσιότερα;
- Η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλη απειλή πλημμυρών λόγω κακοκαιρίας
- Τρεις άνθρωποι αγνοούνται – δρόμοι κλείνουν για μήνες: Καταιγίδες σάρωσαν την Ελβετία
- Μια γερμανική πόλη η τρίτη πιο ευτυχισμένη πόλη στον κόσμο – Ποια είναι;
- Τι αλλάζει στα τέλη καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία τον Ιούλιο 2024;
- 6 ήμερη εργασία: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο – Θα ακολουθήσει και η Γερμανία το μοντέλο;
- Η πόλη του Μονάχου ξεμένει από χρήματα και σχεδιάζει σκληρές περικοπές