Η ΕΕ κινεί διαδικασία ελλείμματος κατά χωρών: Είναι και η Ελλάδα μέσα;
Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει και πάλι δράση κατά των κρατών μελών για τη δημοσιονομική τους πολιτική. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν βλέπει τον εαυτό της σε μια πορεία “επιστροφής στην κανονικότητα”.
Επτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τεθεί υπό σοβαρό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μη υγιή δημόσια οικονομικά τους.
Η αρχή των Βρυξελλών κίνησε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και της Μάλτας, καθώς και της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.
Τα εθνικά ελλείμματα όλων αυτών των επτά χωρών ήταν πέρυσι πάνω από την τιμή αναφοράς του Μάαστριχτ του 3% της οικονομικής παραγωγής.
Η Επιτροπή δεν κίνησε διαδικασία κατά της Ισπανίας και της Εσθονίας, για τις οποίες ισχύει το ίδιο, για διάφορους λόγους – στην περίπτωση της Ισπανίας λόγω του χαμηλότερου δημόσιου ελλείμματος φέτος, στην περίπτωση της Εσθονίας λόγω του εξαιρετικά χαμηλού δείκτη χρέους.
Η ΕΕ δεν είχε γενικά κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος από το 2020, πρώτα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και στη συνέχεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η τελευταία θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά των ενδιαφερόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων προστίμων.
Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες παραβιάσεις των κανόνων του Μάαστριχτ, αυτό δεν συνέβη ποτέ.
“Οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί”
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι ακόμη και αν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονταν και φέτος, αυτό δεν θα σήμαινε “επιστροφή” στην κανονικότητα.
“Οι καιροί στους οποίους ζούμε δεν είναι φυσιολογικοί”. Δεν θα υπάρξει επίσης “επιστροφή στη λιτότητα”. “Αυτό θα ήταν ένα τρομερό λάθος”.
Η Επιτροπή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στα κράτη μέλη, στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και στην εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που οριστικοποιήθηκαν τον Απρίλιο.
Από την άποψη αυτή, είναι απίθανο τα ελλειμματικά κράτη να έχουν να περιμένουν σοβαρές συνέπειες από τις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά τη Γερμανία, η Επιτροπή επέκρινε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την έλλειψη επενδύσεων.
“Η εξυγίανση του προϋπολογισμού είναι πιθανό να επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως να παρεμποδίσει τις δημόσιες επενδύσεις”, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσε η αρχή των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τη Γερμανία.
Η ανάγκη για επενδύσεις έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα για την προώθηση των επενδύσεων.
“Ωστόσο, το εύρος των μέτρων πολιτικής δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο ούτε ήταν επαρκές”.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μπορείς να βοηθήσεις; Αγνοείται 9χρονο ελληνόπουλο στη Γερμανία (Φώτο)
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά: 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους αναμεσά τους 5 παιδιά
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Η Amazon συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Αξιολόγηση Pisa: Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα των μαθητών της Γερμανίας;
- Πώς η στροφή των επιτοκίων κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους;