Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα για το επίδομα παιδιού
Μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, οι απόφοιτοι του σχολείου επιθυμούν να κάνουν ένα μεγαλύτερο διάλειμμα. Αυτό που πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν: Αν κάνουν πολύ μεγάλο διάλειμμα, χάνουν το δικαίωμά τους για επίδομα παιδιού.
Αποφοιτήσατε από το λύκειο αλλά δεν έχετε ακόμα ιδέα τι να κάνετε στη συνέχεια;
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να κάνετε ένα κενό έτος – με άλλα λόγια, δεν ξεκινάτε εκπαίδευση ή σπουδές, αλλά αντίθετα ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο επίδομα παιδιού σας. Ποιες συμβουλές πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ώστε η πληρωμή να συνεχίσει να ρέει.
Διάλειμμα ενός έτους μετά την αποφοίτηση από το σχολείο – πότε σταματά το επίδομα παιδιού;
Εάν μεσολαβήσουν περισσότεροι από τέσσερις μήνες μεταξύ δύο περιόδων εκπαίδευσης, για παράδειγμα μεταξύ της αποφοίτησης και του πανεπιστημίου, οι γονείς χάνουν γενικά το επίδομα τέκνων (§ 32 παρ. 4 αριθ. 2β του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος (EStG)).
Το πολύ μεγάλο διάλειμμα μετά την αποφοίτηση, η ανεπιτυχής υποβολή αίτησης για μια θέση στο πανεπιστήμιο ή μια θέση μαθητείας ή ένα μακρύ ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.
Τι πρέπει να κάνετε εάν το διάλειμμα είναι πολύ μεγάλο;
Εάν δεν πετύχει η απρόσκοπτη μετάβαση στο πανεπιστήμιο ή στην επαγγελματική κατάρτιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στον οργανισμό απασχόλησης ως “αναζητούν κατάρτιση” – κατά προτίμηση εντός της τετράμηνης περιόδου.
Ωστόσο, το ταμείο οικογενειακών παροχών θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο εάν το ενήλικο παιδί συνεχίζει να αναζητά ενεργά μια θέση στο πανεπιστήμιο ή σε θέση μαθητείας, για παράδειγμα.
Αποδεικτικά στοιχεία όπως γραπτές απορρίψεις (και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), αγγελίες αναζήτησης ή ηλεκτρονικές αιτήσεις θα πρέπει να εκτυπωθούν και να παρουσιαστούν.
Ακόμη και αν το παιδί κάνει πρακτική άσκηση ή άσκηση για να γεφυρώσει τον χρόνο αναμονής μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, η υπηρεσία οικογενειακών παροχών δεν μπορεί απλώς να ακυρώσει το επίδομα τέκνου.
Οι γονείς μπορούν να λαμβάνουν επίδομα παιδιού για τα άνεργα παιδιά τους μέχρι τα 21α γενέθλιά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το παιδί σας να είναι εγγεγραμμένο ως “άτομο που αναζητά εργασία”.
Καλό είναι να γνωρίζετε
Τα γραφεία οικογενειακών παροχών καθοδηγούνται από την οδηγία για το επίδομα τέκνων που εκδίδει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Φορολογική Υπηρεσία (BZSt) κατά τον έλεγχο του δικαιώματος στο επίδομα τέκνων.
Αυτή αναθεωρήθηκε λόγω δύο αποφάσεων του Ομοσπονδιακού Φορολογικού Δικαστηρίου (BFH) (BZSt της 26ης Μαΐου 2023, St II 2 – S 2280-DA/22/00001, BStBl 2023 I σ. 818).
Τι ισχύει για τα μέτρα περαιτέρω εκπαίδευσης;
Εάν ο γιος ή η κόρη σας ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μετά το πτυχίο Bachelor, μπορεί να λάβει επίδομα τέκνων μέχρι την ηλικία των 25 ετών χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αυτό ισχύει επίσης εάν το παιδί εμβαθύνει τις γνώσεις του σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στο αντικείμενο που σπούδασε μετά την αποφοίτηση.
Το BFH αποφάνθηκε ότι εάν το ενήλικο παιδί έχει προηγουμένως προσπαθήσει μάταια να βρει εργασία και τώρα συνεχίζει την εκπαίδευσή του προκειμένου να πλησιάσει περισσότερο τον επαγγελματικό του στόχο, η υπηρεσία οικογενειακών παροχών πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει (αναφορά υπόθεσης: III R 80/08).
Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό;
Εάν ένας απόφοιτος σχολείου ταξιδεύει για περισσότερους από τέσσερις μήνες στο εξωτερικό, το επίδομα τέκνου περιορίζεται κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί κάθε παραμονή στο εξωτερικό ως εκπαίδευση μόνο και μόνο επειδή το παιδί βελτιώνει τις γλωσσικές του δεξιότητες.
Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται μόνο εάν πραγματοποιούν αναγνωρισμένη επαγγελματική κατάρτιση στο εξωτερικό.
Ωστόσο, αναγνωρίζονται και οι διαμονές σε au pair, εφόσον περιλαμβάνουν μαθήματα γλώσσας τουλάχιστον δέκα ωρών την εβδομάδα (αριθμός αναφοράς: BFH VIII R 79/99).
Τι ισχύει για τις σπουδές στο εξωτερικό;
Οι γονείς των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν ή την Ισλανδία δεν χρειάζεται να φοβούνται μείωση του επιδόματος τέκνων.
Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν σπουδάζουν σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία: μόνο εάν το ενήλικο παιδί παραμένει στη συνέχεια κάτοικος της κατοικίας των γονέων του και βρίσκεται πράγματι στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων διακοπών, η ενίσχυση θα συνεχίσει να χορηγείται (αριθμός αναφοράς: BFH III R 52/09).
Τι ισχύει για την εθελοντική υπηρεσία;
Εάν το παιδί σας πραγματοποιεί Εθελοντικό Κοινωνικό Έτος ή Εθελοντικό Οικολογικό Έτος, μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε επίδομα τέκνου.
Αναγνωρίζονται επίσης οι ακόλουθες εθελοντικές υπηρεσίες: Ομοσπονδιακή Εθελοντική Υπηρεσία, Διεθνής Εθελοντική Υπηρεσία Νέων, Εθελοντική Υπηρεσία όλων των γενεών, αναπτυξιακή εθελοντική υπηρεσία “Weltwärts” και εθελοντική δραστηριότητα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (διάρκειας έως δώδεκα μηνών).
Τι ισχύει σε περίπτωση παρατεταμένης ασθένειας;
Εάν το ενήλικο παιδί σας είναι άρρωστο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμά του για επίδομα τέκνων.
Από τη στιγμή που η ασθένεια διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, η διακοπή της εκπαίδευσης θεωρείται πολύ μεγάλη και οι γονείς χάνουν το δικαίωμά τους για επίδομα τέκνων.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Φορολογικό Δικαστήριο, το γεγονός ότι η εκπαιδευτική σχέση συνεχίζεται τυπικά κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος δεν το αλλάζει αυτό (αναφορά υπόθεσης: III R 43/20).
Καλό είναι να γνωρίζετε
Τα παιδιά που είναι πιθανό να έχουν αναπηρία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών λόγω ασθένειας θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως παιδιά με αναπηρία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίδομα παιδιού θα συνεχίσει να καταβάλλεται ακόμη και μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών του παιδιού.
Υπάρχει όριο αποδοχών για το παιδί μου;
Το δικαίωμα στο επίδομα παιδιού δεν εξαρτάται από το αν το παιδί σας έχει δικό του εισόδημα.
Το ερώτημα του πόσο κερδίζει δεν είναι επίσης σχετικό για τους περισσότερους ανθρώπους.
Παίζει ρόλο μόνο εάν το παιδί σας είναι ήδη ενήλικο αλλά συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα παιδιού λόγω αναπηρίας.
Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το βασικό αφορολόγητο ποσό. Διαφορετικά, το γραφείο οικογενειακών παροχών θα ελέγξει αν ο μισθός υπερβαίνει τις ατομικές ανάγκες του παιδιού.
Ωστόσο, μια δεύτερη εκπαίδευση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Στην περίπτωση αυτή, δικαιούστε επίδομα τέκνου μόνο εάν το παιδί σας έχει περιορισμένη κερδοσκοπική απασχόληση.
Αυτό ισχύει στην περίπτωση σχέσης εργασίας κατάρτισης, οριακής απασχόλησης (mini-job) ή προσωρινής απασχόλησης για δύο μήνες κατ’ ανώτατο όριο και με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που δεν υπερβαίνει τις 20 ώρες.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.