Μήπως στη Γερμανία οι εργαζόμενοι έχουν τις λιγότερες ώρες εργασίας; Δείτε την έρευνα
Όχι μόνο ορισμένοι πολιτικοί αλλά και ορισμένοι οικονομολόγοι παραπονιούνται ότι υπάρχει πολύ λίγη εργασία στη Γερμανία. Είναι όμως αλήθεια αυτή η διαπίστωση και από πού θα μπορούσε να προέλθει περισσότερη εργασία;
«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού, οι άνθρωποι εργάζονται σημαντικά περισσότερο από ό,τι εδώ», δήλωσε μόλις τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με πληροφορίες του «t-online».
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στους εργοδότες, έχει επίσης καλέσει τους πολιτικούς να δημιουργήσουν καλύτερα κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο πρόθυμοι να εργαστούν.
Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση όσον αφορά το ωράριο εργασίας;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή Eurostat και δημοσιεύονται από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της ΕΕ όσον αφορά τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας.
Ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στη Γερμανία για το 2022 ήταν 34,7 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι αισθητά λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός ήταν 37 ώρες. Στην Ελλάδα, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας έφτανε τις 41 ώρες και στη Βουλγαρία τις 40,2 ώρες την εβδομάδα.
Μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στη Γερμανία μόνο στο μέσο της ΕΕ
Αλλά πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μια τέτοια σύγκριση, η οποία συγκρίνει μεμονωμένες χώρες; Σύμφωνα με τη Susanne Wanger από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) στη Νυρεμβέργη, κάθε χώρα έχει διαφορετικά μοντέλα οργάνωσης της εργασίας, διαφορετική οικονομική δομή ή διαφορετικά ποσοστά αυτοαπασχόλησης. Όλα αυτά επηρεάζουν τη διάρκεια των ωρών εργασίας.
Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ώρες εργασίας δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πλεονέκτημα εγκατάστασης καθεαυτό, καθώς η Wanger τονίζει ότι η παραγωγικότητα αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών. Η συγκεκριμένη οργάνωση της παιδικής μέριμνας, της γονικής άδειας και των κινήτρων απασχόλησης είναι εδώ καθοριστικής σημασίας.
Σύμφωνα με τον Mattis Beckmannshagen από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η διάρθρωση της απασχόλησης των γυναικών στη Γερμανία παίζει καθοριστικό ρόλο στον μέσο αριθμό ωρών εργασίας ανά εβδομάδα.
Ο εμπειρογνώμονας της αγοράς εργασίας επισημαίνει ότι αν και η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στη Γερμανία είναι συγκριτικά υψηλή, συχνά εργάζονται με μερική απασχόληση.
«Είναι ο συνδυασμός και των δύο παραγόντων – υψηλή συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και υψηλό ποσοστό μερικής απασχόλησης – που κάνει τις μέσες ώρες εργασίας των εργαζομένων στη Γερμανία να εμφανίζονται χαμηλές», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.
Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν έχουν εργαστεί ποτέ τόσο πολύ όσο πέρυσι
Μια διαφορετική εικόνα της εργασιακής απόδοσης στη Γερμανία προκύπτει ούτως ή άλλως αν εξετάσουμε τις συνολικές ώρες εργασίας ανά έτος και όχι τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας.
Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία «εργάστηκαν το 2023 περισσότερες ώρες από ποτέ», εξηγεί ο Mattis Beckmannshagen από το DIW.
Το DIW υπολόγισε πρόσφατα ότι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα έχουν εργαστεί σχεδόν 55 δισεκατομμύρια ώρες το 2023. Το 1991 ήταν ακόμα 52 δισεκατομμύρια ώρες. Και εν τω μεταξύ, η παραγωγή εργασίας ήταν στην πραγματικότητα ακόμη χαμηλότερη. Το 2005, για παράδειγμα, ο όγκος εργασίας ήταν 47,1 δισεκατομμύρια ώρες.
Πώς μπορεί να καλυφθεί το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό στο μέλλον;
Παρ’ όλα αυτά, αυτό προφανώς δεν αποτελεί λόγο για να είμαστε χαλαροί για το μέλλον. Διότι μακροπρόθεσμα προκύπτουν εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Μέχρι το 2035, ο αριθμός των ατόμων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά εργασίας θα έχει μειωθεί σημαντικά, εξηγεί ο Alexander Kubis από το IAB της Νυρεμβέργης. Και δεν φαίνεται να υπάρχουν απλές λύσεις για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον Kubis, «πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλά διαφορετικά δομικά στοιχεία για να αντιμετωπιστεί αυτό». Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προσόντα των ανθρώπων.
Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σήμερα τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προσόντα, εξηγεί ο ερευνητής της αγοράς εργασίας από το IAB. Κατά συνέπεια, τα θέματα της κατάρτισης και της περαιτέρω εκπαίδευσης, καθώς και της «δια βίου μάθησης» ειδικότερα, έχουν μεγάλη σημασία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 5 γερμανικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Γερμανία: Οι καλοκαιρινές αλλαγές στα δρομολόγια της Deutsche Bahn
- Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η νέα στρατιωτική θητεία στη Γερμανία;