Επιστρέφει η στρατιωτική θητεία στη Γερμανία; Οι σημαντικότερες απαντήσεις
Η Γερμανία συζητά για τον στρατό της: το CDU επιθυμεί σταδιακή επιστροφή στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ η Bundeswehr θέλει να συμπεριλάβει όλους όσοι έχουν δικαίωμα στράτευσης…
Σημαντικά ερωτήματα για την στρατιωτική θητεία στη Γερμανία
- Ποια μοντέλα συζητούνται;
- Θα είχε η Bundeswehr αρκετή χωρητικότητα;
- Ποια είναι η κατάσταση σε άλλες χώρες;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά την άποψη της Γερμανίας για την κατάσταση της δικής της ασφάλειας.
Πριν από δύο καλά χρόνια, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) διακήρυξε μια “καμπή” – η Bundeswehr πρέπει να εξοπλιστεί καλύτερα.
Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, ενώ υπάρχει και έλλειψη προσωπικού.
Η Γερμανία δεν θεωρείται ικανή να αμυνθεί χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Επιστρέφει λοιπόν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία;
Επιστράτευση στη Γερμανία: Ποια είναι η τρέχουσα νομική κατάσταση;
Από το 2011, η Bundeswehr είναι ένας επαγγελματικός στρατός που ειδικεύεται σε ξένες αποστολές, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να υπηρετήσουν εθελοντικά.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Γερμανία ανεστάλη μετά από 55 χρόνια.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) εξήγησε τότε ότι η στράτευση δεν ήταν πλέον απαραίτητη στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας.
Ωστόσο, τόνισε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν σενάρια “τα οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε” – και τα οποία θα καθιστούσαν αναγκαία την επιστροφή στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Γερμανία για τους άνδρες πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έχει καταργηθεί, αλλά απλώς έχει ανασταλεί.
Η Μπούντεσταγκ μπορεί να αποφασίσει την επαναφορά της ανά πάσα στιγμή με απλή πλειοψηφία.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ενεργοποιείται επίσης σε κατάσταση έντασης ή άμυνας.
Η Μπούντεσταγκ πρέπει να αποφασίσει και για τα δύο με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Τι επιθυμούν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Bundestag;
Το CDU υιοθέτησε το αίτημα στο συνέδριο του κόμματός του στις αρχές της εβδομάδας: Να υπάρξει ένα “υποχρεωτικό έτος στην κοινωνία”, δηλαδή γενική υποχρεωτική θητεία.
Οι νέοι θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα ολοκληρώσουν αυτό το έτος κοινωνικής υπηρεσίας ως στρατιωτική θητεία ή σε μια κοινωνική οργάνωση.
Μέχρι τότε, οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν ένα μοντέλο θητείας υπό όρους: η Bundeswehr θα πρέπει να δηλώνει τις ανάγκες της σε προσωπικό και ο απαιτούμενος αριθμός νεοσύλλεκτων θα πρέπει να καλείται μετά από ένα έτος επιστράτευσης.
Ο ηγέτης του CSU Markus Söder τάσσεται υπέρ μιας διαφορετικής λύσης.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σουηδία τον Φεβρουάριο, ζήτησε να επιστρέψει η Γερμανία στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει ανασταλεί από το 2011, “σε πέντε έως επτά χρόνια”.
Σύμφωνα με τον Ζέντερ, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες θα μπορούσαν να υπηρετήσουν εθελοντικά όπως και πριν.
Ωστόσο, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP δεν τάσσονται υπέρ της επιστροφής στην προηγούμενη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) μίλησε πρόσφατα για “όχι καλή ιδέα”, ενώ ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ θα προτιμούσε να ενισχυθούν οι υπάρχουσες εθελοντικές υπηρεσίες.
Το Κόμμα της Αριστεράς είναι επίσης σαφώς αντίθετο.
Το AfD, από την άλλη πλευρά, θεωρεί την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ως σοβαρό λάθος.
Ποια μοντέλα στράτευσης στη Γερμανία συζητούνται;
Θα επιστρατευτούν όλοι οι νέοι μιας ηλικιακής ομάδας ή μόνο οι άνδρες; Η βασική εκπαίδευση θα διαρκεί τέσσερις, οκτώ ή δώδεκα μήνες;
Ποιοι είναι οι λόγοι απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία; Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) θέλει να παρουσιάσει σύντομα επιλογές για την υποχρεωτική θητεία.
Το μόνο πράγμα που είναι σαφές μέχρι στιγμής είναι ότι είναι νοητά διάφορα μοντέλα.
Το πιο συχνά συζητούμενο μοντέλο στη Γερμανία – παράλληλα με την προσωρινή επιστροφή στην παραδοσιακή υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες – είναι το “σουηδικό μοντέλο”.
Υπάρχει μια “υποχρεωτική άμυνα” για άνδρες και γυναίκες. Όλοι πρέπει να εκτελούν διάφορες υπηρεσίες, κυρίως στο στρατό ή στην πολιτική άμυνα.
Στη Σουηδία, περίπου το 30% τελικά προσέρχεται εθελοντικά για στράτευση – πέντε έως δέκα τοις εκατό από τους εισακτέους ενός έτους καταλήγουν να κάνουν τη δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία, ανάλογα με τις ανάγκες του στρατού.
Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία;
Οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Bundeswehr διαθέτει αρκετούς στρατιώτες.
Σε περίπτωση οξείας απειλής, απαιτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού για την ταχεία κινητοποίηση μεγαλύτερων στρατευμάτων.
Επιπλέον, υπάρχει ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί και ο Söder: Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα εδραίωνε και πάλι την Bundeswehr ευρύτερα στην κοινωνία.
Οι αντίπαλοι της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας λένε ότι οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού είναι σήμερα πολύ σύνθετες για να μπορούν να τις εκπαιδευτούν οι νέοι επαρκώς σε λίγους μήνες.
Επιπλέον, όσοι πρέπει να καταταγούν στην Bundeswehr και δεν προσφέρονται εθελοντικά δεν έχουν πάντα επαρκή κίνητρα.
Ένα έτος υποχρεωτικής θητείας για όλους, είτε στο στρατό είτε σε μια κοινωνική οργάνωση, θα αποτελούσε επίσης μια μαζική παρέμβαση στην αυτοδιάθεση.
Ποιοι θα έπρεπε να καταταγούν στην Bundeswehr;
Αυτό εξαρτάται από το μοντέλο στο οποίο θα συμφωνήσουν τελικά οι πολιτικοί.
Εάν η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που έχει ανασταλεί επί του παρόντος επανενεργοποιηθεί, όλοι οι άνδρες θα πρέπει να κληθούν για στρατιωτική θητεία μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους – αλλά θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να αρνηθούν τη στρατιωτική θητεία.
Εάν υπήρχε ένα έτος υποχρεωτικής θητείας, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν. Θα αρκούσε ένα κατάλληλο πιστοποιητικό για προβλήματα υγείας (σ.σ συντάκτη: όπως την Ελλάδα το Ι5) για να αποφύγει κανείς τη θητεία.
Άλλο ένα ανοιχτό ερώτημα – όπως έχουν τα πράγματα.
Οι κοινωνικές οργανώσεις υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση.
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Κάριτας είναι επίσης επιφυλακτικός ως προς το αν η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είναι μια σοφή ιδέα λόγω του ζητήματος της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
Η Eva Maria Welskop-Deffaa τάσσεται αντίθετα υπέρ της ενίσχυσης των εθελοντικών προσφορών. Ζητά να δοθεί νομικό δικαίωμα στους νέους να κάνουν εθελοντική υπηρεσία.
Έχει ο γερμανικός στρατός αρκετά περιφερειακά γραφεία και στρατόπεδα;
Όπως έχουν τα πράγματα, η Bundeswehr δεν θα ήταν σε θέση να στρατολογήσει και να εκπαιδεύει δεκάδες χιλιάδες στρατεύσιμους κάθε χρόνο.
Ήταν αφελής η διάλυση της υποδομής με την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011. Η επιστράτευση γινόταν στα περιφερειακά γραφεία (στρατολογικά) – αυτά διαλύθηκαν στη Γερμανία στα τέλη του 2012.
Το πόσο ακριβώς θα κόστιζε η επιστροφή στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εξαρτάται από το μοντέλο που θα επιλεγεί και δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί αξιόπιστα.
Σύμφωνα με την πολιτευτή άμυνας του FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ένα πράγμα είναι σαφές: θα απαιτούνταν νέοι ή μετασκευασμένοι στρατώνες, σημαντικά περισσότεροι εκπαιδευτές και εξοπλισμός.
Η Strack-Zimmermann υποθέτει ότι θα απαιτηθεί ένα συνολικό ποσό της τάξης του διψήφιου δισεκατομμυρίου.
Ποια μοντέλα υπάρχουν σε άλλες χώρες;
Στη Δανία, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ισχύει σήμερα για άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, επιστρατεύεται μόνο ένα μέρος μιας ομάδας ετών.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πρόκειται να επεκταθεί στις γυναίκες το 2026.
Στην Ελλάδα, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες για εννέα έως δώδεκα μήνες.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υποχρεωτική στρατιωτική θητεία – στη Λετονία, για παράδειγμα, είναι υποχρεωτική για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 27 ετών από φέτος λόγω της απειλής που συνιστά η Ρωσία.
Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία και η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, έχουν εθελοντικούς στρατούς, όπως και τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι με εκείνους της Γερμανίας: σε περίπτωση πολέμου, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μπορεί να επανενεργοποιηθεί άμεσα σύμφωνα με το σύνταγμα.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πώς ένα γερμανικό κέρμα των δύο ευρώ μπορεί να αξίζει πολλά χρήματα;
- Smartphone; Όχι ευχαριστώ! Νέα μόδα στη Γερμανία τα παλιά κινητά τηλέφωνα
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και η Γερμανία;
- Γερμανία: Η Deutsche Bahn αναζητά Έλληνες για εργασία με αγγελία στο Instagram
- 101 ετών και κούκλα από τη Γερμανία είναι το γηραιότερο μοντέλο μαγιό στον κόσμο
- Κίνδυνος αιμορραγίας: Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακαλεί ψωμί για τοστ