Οι αλλαγές στις θεωρητικές εξετάσεις για την άδεια οδήγησης στη Γερμανία
Όποιος λαμβάνει τώρα μέρος στη γραπτή εξέταση για την απόκτηση γερμανικής άδειας οδήγησης έχει να κάνει λίγη περισσότερη προετοιμασία. Αυτόν τον μήνα προστέθηκαν νέες ερωτήσεις στη δοκιμασία.
Συνολικά 61 νέες ερωτήσεις προστέθηκαν στη θεωρητική εξέταση για την άδεια οδήγησης από την 1η Απριλίου, τόσο για την κανονική άδεια οδήγησης όσο και για διάφορες ειδικές κατηγορίες.
Αυτά δεν είναι απαραίτητα ενθαρρυντικά νέα για όσους φιλοδοξούν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν τη γερμανική άδεια οδήγησης.
Η διαδικασία της χώρας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι ήδη γνωστή για τη δυσκολία και το κόστος της – κοστίζει συνήθως πάνω από 2.000 ευρώ.
Ωστόσο, η προσθήκη νέων ερωτήσεων στη θεωρητική εξέταση οδήγησης είναι συνήθης διαδικασία στη Γερμανία, στην πραγματικότητα συμβαίνει κάθε έξι μήνες.
Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι αυτές οι τακτικές επικαιροποιήσεις είναι απαραίτητες επειδή το σύστημα οδικών μεταφορών και το σχετικό νομικό του πλαίσιο μεταβάλλονται συνεχώς.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εξέταση γίνεται μεγαλύτερη. Οι ερωτήσεις προστίθενται σε έναν κατάλογο πιθανών ερωτήσεων για τη δοκιμασία οδήγησης, αλλά και οι ξεπερασμένες ερωτήσεις αφαιρούνται.
Τελικά η γραπτή εξέταση που θα αντιμετωπίσει ένας υποψήφιος οδηγός αποτελείται από συνολικά 30 ερωτήσεις που επιλέγονται από τον κατάλογο.
Από αυτές, οι 20 θα καλύπτουν βασική ύλη και οι 10 θα καλύπτουν γνώσεις ειδικά για την κατηγορία οχημάτων Β, δηλαδή τα επιβατικά αυτοκίνητα.
Ποιος διενεργεί τις εξετάσεις οδήγησης στη Γερμανία;
Η θεωρητική και πρακτική εξέταση για την άδεια οδήγησης της Γερμανίας αναπτύσσεται συνεχώς από την Ένωση Τεχνικού Ελέγχου (TÜV) και την DEKRA, μια ελεγκτική εταιρεία που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τις δοκιμές, τον έλεγχο και την πιστοποίηση των οχημάτων.
Ο Mathias Rüdel, διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας TÜV | DEKRA, δήλωσε στο γερμανικό περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR ότι ο κατάλογος για τη θεωρητική εξέταση οδήγησης περιλαμβάνει “συνολικά 1.197 βασικές και συμπληρωματικές ασκήσεις”.
Ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μία ή περισσότερες ερωτήσεις για να ελεγχθεί η κατανόηση των υποψηφίων σε κάθε μία από αυτές τις ασκήσεις.
Ο Rüdel πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καθορισμένος μέγιστος αριθμός καθηκόντων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο τεστ.
Αντίθετα, ο αριθμός των ασκήσεων αντιστοιχεί στο σχετικό περιεχόμενο οδικής ασφάλειας που διδάσκεται, το οποίο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκών και εθνικών πλαισίων.
Ερωτηθείς ποιοι τύποι ερωτήσεων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου των εξετάσεων οδήγησης, ο Rüdel ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στα θέματα “θεωρία κινδύνου” και “συμπεριφορά στην οδική κυκλοφορία”.
Τι χρειάζεται για να πάρει κανείς άδεια οδήγησης στη Γερμανία;
Οι κανόνες της Γερμανίας σχετικά με τις άδειες οδήγησης είναι ως γνωστόν αυστηροί.
Οι υποστηρικτές των κανονισμών της χώρας λένε ότι η διασφάλιση της σωστής εκπαίδευσης των οδηγών αποτελεί όφελος για την κοινωνία, διότι η μη ασφαλής οδήγηση έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς.
Όμως, οι οδηγοί που κατέχουν ξένες άδειες οδήγησης που θεωρούνται άκυρες στη Γερμανία, παρά την πολυετή εμπειρία οδήγησης, αλλά και ορισμένοι Γερμανοί γονείς που πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην οδήγηση, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία φαίνεται υπερβολική και υπερκοστολογημένη.
Τα βασικά βήματα για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα εξής:
- Να περάσετε ένα οφθαλμολογικό τεστ
- Να ολοκληρώσετε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών
- Ολοκλήρωση μαθημάτων σε σχολή οδηγών (Fahrschule)
- Υποβάλετε αίτηση για άδεια οδήγησης / κλείνετε ραντεβού για να κάνετε αίτηση (αν δεν έχετε άδεια οδήγησης στο εξωτερικό, αυτή σας καλύπτει όσο μαθαίνετε να οδηγείτε)
- Να περάσετε τη γραπτή θεωρητική εξέταση
- Να περάσετε την πρακτική δοκιμασία εντός του αυτοκινήτου
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.