Πώς να ξεκινήσετε το δικό σας Verein στη Γερμανία
Υπάρχουν πάνω από 600.000 Vereine στη Γερμανία, που μεταφράζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως σύλλογοι, με θέμα από τον αθλητισμό έως και πολιτικές υποθέσεις. Μάθετε πώς να ξεκινήσετε τη δική σας.
Ένα “Verein” είναι ένας σύλλογος ή μια ένωση που δεν έχει συσταθεί για να αποκομίσει κέρδη και, εφόσον είναι καταχωρημένο ως Gemeinnützig (μη κερδοσκοπικό), δεν φορολογείται.
Γιατί να ιδρύσετε ένα Verein;
Αν είστε παθιασμένοι με έναν σκοπό – είτε πρόκειται για βόλεϊ είτε για ανθρώπινα δικαιώματα – ένα Verein είναι ένας δημοφιλής τρόπος να έρθετε σε επαφή και να γνωρίσετε άλλους ντόπιους που αισθάνονται παρόμοια.
Με τα Sportsvereine, τον πιο δημοφιλή τύπο στη Γερμανία με πάνω από 23 εκατομμύρια μέλη, αποτελούν επίσης εξαιρετικές ομάδες δραστηριοτήτων ή έναν τρόπο προετοιμασίας για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως ένα τρίαθλο.
Η μη κερδοσκοπική Verein “Shout Out Loud”, για παράδειγμα, συμμετέχει σε διάφορα έργα κατά της σπατάλης τροφίμων από την ίδρυσή της το 2013.
Ο σύλλογος με έδρα τη Φρανκφούρτη παρασκευάζει την μπύρα Zero-Waste “Knärzje” από παλιό ψωμί.
Οι Vereine είναι επίσης πολύ φτηνά ιδρύσιμες, οπότε δεν χρειάζεστε μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσετε μία.
Ενώ η παραγωγή χρημάτων μπορεί να είναι ο σκοπός του Verein, μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν των δραστηριοτήτων σας.
Πώς να ξεκινήσετε;
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, χρειάζεστε τουλάχιστον επτά μέλη για να ιδρύσετε ένα Verein και – όπως είναι φυσικό – πρέπει να εγγραφεί για να γίνει επίσημα, ή e.V. όπως λένε οι Γερμανοί.
Μόλις συγκεντρώσετε τη μικρή ομάδα των ιδρυτών σας, συγκεντρωθείτε για να συντάξετε το “καταστατικό” ή την “Satzung” σας.
Αυτό το ιδρυτικό έγγραφο θα περιλαμβάνει επίσης το Vereinzweck, ή τον σκοπό ή την οργάνωσή σας.
Βεβαιωθείτε ότι είναι σαφές και συμπεριλάβετε επίσης αν σκοπεύετε να έχετε ή όχι φιλανθρωπικό καθεστώς – το Finanzamt θα το ελέγξει αυτό και δεν θέλετε να σας επιβληθούν αργότερα πρόστιμα ή καθυστερούμενοι φόροι.
Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε αυτό το καθεστώς, φροντίστε να στείλετε πρώτα τη Satzung στο τοπικό σας Finanzamt.
Μέσα από τα επτά μέλη, θα πρέπει να ψηφίσετε για τους βασικούς επικεφαλής – ή Vorstand.
Συνήθως πρόκειται για έναν έως και τους επτά ιδρυτές.
Επόμενα βήματα
Μόλις έχετε την υπογεγραμμένη Satzung, πηγαίνετε σε συμβολαιογράφο (ή Notariat) με τον Vorstand. Θα πρέπει να είστε όλοι παρόντες και θα πρέπει επίσης να φέρετε μαζί σας τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των παρόντων μελών.
Για να εγκριθεί νομικά η Verein, θα πρέπει στη συνέχεια να την αποστείλετε σε ένα Amtsgericht. Κάποιοι συμβολαιογράφοι θα το κάνουν αυτό για εσάς.
Αφού καταχωρηθεί επίσημα, μπορείτε να δημιουργήσετε τραπεζικό λογαριασμό για το Verein – ορισμένες τράπεζες θα σας απαλλάξουν από τα έξοδα ανοίγματος αν το Verein σας έχει φιλανθρωπικό καθεστώς.
Συνήθως ο συμβολαιογράφος κοστίζει τουλάχιστον 30 ευρώ, ενώ το τέλος εγγραφής στο Vereinregister θα σας κοστίσει περίπου 75 ευρώ.
Τι πρέπει να συμπεριλάβετε στη Satzung;
Πρώτα θα πρέπει να επινοήσετε ένα όνομα, το οποίο θα πρέπει να είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο υπάρχει ήδη στο Vereinregister.
Ερευνήστε τα ονόματα άλλων Vereine στην περιοχή σας για να βεβαιωθείτε ότι το δικό σας δεν υπάρχει ήδη: Οι παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ονομάτων και εμπορικών σημάτων μπορεί να σας αναγκάσουν να αλλάξετε το όνομά σας αργότερα, ενώ υπάρχει επίσης ο κίνδυνος σημαντικών αξιώσεων αποζημίωσης.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε την πόλη όπου εδρεύει η Verein, τον σκοπό, τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μπορούν να προσχωρήσουν ή να αποχωρήσουν, τις συνδρομές των μελών, το Vorstand και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ετήσιες συνεδριάσεις των μελών.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.