Έχει τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία ένας κανονισμός που απαιτεί από τους εργοδότες να καταγράφουν τον χρόνο εργασίας όλων των εργαζομένων τους σε καθημερινή βάση. Όμως, ο νόμος θα ενισχύσει πραγματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ή απλώς θα αποτελέσει ενόχληση τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους;
Από τις 4 Μαρτίου, οι εργοδότες στη Γερμανία είναι πλέον υποχρεωμένοι από το νόμο να παρακολουθούν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους.
Ο λεγόμενος νόμος για τις ώρες εργασίας (Arbeitszeitgesetz) έρχεται ως αποτέλεσμα μιας απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργασίας (BAG) από τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία ανατρέχει σε μια απόφαση του 2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) που αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα για την καταγραφή του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων.
Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, οι δικαστικές αποφάσεις δεν είχαν εφαρμοστεί επίσημα.
Απαιτώντας από τους εργοδότες να παρακολουθούν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων, το δικαστήριο στοχεύει στην πάταξη της παράνομης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως η απλήρωτη εργασία ή οι απλήρωτες υπερωρίες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB), το 2023 ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία εργαζόταν κατά μέσο όρο 13,2 ώρες αμειβόμενες και 18,4 ώρες απλήρωτες υπερωρίες.
Επιπλέον, το IAB σημειώνει ότι οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πιο συχνές στα ανατολικά.
Παλαιότερα δεν υπήρχε υποχρέωση για τους περισσότερους εργοδότες να καταγράφουν τις ώρες εργασίας σε καθημερινή βάση, με πολλούς εργαζόμενους στη Γερμανία να εμπιστεύονται ουσιαστικά τα αφεντικά τους ή το προσωπικό ανθρώπινου δυναμικού να παρακολουθούν τις ώρες και να πληρώνουν ανάλογα.
Οι κύριες εξαιρέσεις σε αυτό ήταν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό και οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως οι κατασκευές ή η εστίαση, οι οποίοι υποχρεούνται ήδη να παρακολουθούν τις ώρες εργασίας τους.
Επιπλέον, οι εργοδότες ήταν ήδη υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις ώρες εργασίας τις Κυριακές και τις αργίες.
Πώς επηρεάζει την εργάσιμη ημέρα σας
Τελικά η ευθύνη πέφτει στους εργοδότες να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να παρακολουθούν εύκολα τις πραγματικές ώρες εργασίας τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, οι εργοδότες πρέπει να “εισάγουν ένα σύστημα με το οποίο να μπορεί να καταγράφεται ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων”, αλλά και να χρησιμοποιούν το σύστημα.
Όμως, ο νόμος για τις ώρες εργασίας δεν είναι συγκεκριμένος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει να καταγράφουν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους – τόσο τα χειρόγραφα όσο και τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης αποτελούν επιλογή.
Οι πρωταρχικές απαιτήσεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι αδιάβλητο από πλαστογράφηση και ανιχνεύσιμο.
Επιπλέον, οι εργοδότες μπορούν να αναθέτουν την καταγραφή του χρόνου εργασίας στους εργαζομένους.
Έτσι, οι επιχειρήσεις που ήδη παρακολουθούν τις ώρες εργασίας με φύλλα εργασίας, χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους.
Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς εργαζόμενους στη Γερμανία ο νέος κανονισμός ενδέχεται να μην επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις εργάσιμες ημέρες τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο κανόνας μπορεί να προσθέσει μία ακόμη μικρή εργασία στην καθημερινή ροή εργασίας των εργαζομένων.
Υπάρχει λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση αν ο νόμος για τις ώρες εργασίας θα καταλήξει πράγματι σε καλύτερη προστασία των εργαζομένων ή αν απλώς δημιουργεί ένα ακόμη κομμάτι γραφειοκρατικής συλλογής δεδομένων τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.
Δεδομένου ότι είτε οι εργοδότες είτε οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν οι ίδιοι τις ώρες εργασίας, η αποτελεσματική παρακολούθηση του χρόνου εργασίας παραμένει βασισμένη στην εμπιστοσύνη.
Ένας εργαζόμενος σε μια μεγάλη εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε σε γερμανικό μέσο ότι η εταιρεία τους κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες για να επικοινωνήσει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει πλέον να ενημερώνουν καθημερινά ένα φύλλο εργασίας.
Αλλά μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν να συμπληρώνουν βιαστικά τις ώρες εργασίας των προηγούμενων εβδομάδων χωρίς να ελέγξουν ξανά τις πραγματικές ώρες εργασίας τους.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- LinkedIn: Οι καλύτερες εταιρείες για εργασία στη Γερμανία
- Επισκόπηση σε 6 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία τον Μάιο του 2024
- Πως θα πληρώσετε λιγότερους φόρους για Home Office στη Γερμανία
- Επανάσταση στη Γερμανία: Η ΜΑΝ δημιούργησε νέα αυτόνομα φορτηγά χωρίς οδηγό!
- Πότε θα εφαρμοστεί η άδεια πατρότητας με αποδοχές στη Γερμανία;