Επιτρέπονται δακτυλικά αποτυπώματα στο δελτίο ταυτότητας;
Τα δακτυλικά αποτυπώματα στα δελτία ταυτότητας είναι υποχρεωτικά. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι αυτό δεν είναι ασφαλές, περιττό ή ακατάλληλο για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για τη νομιμότητά του.
Το 2008, η λέσχη Chaos Computer Club θέλησε να δείξει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα μεγαλύτερη ασφάλεια.
Οι ακτιβιστές κατέσχεσαν ένα ποτήρι νερό που χρησιμοποιούσε ο τότε ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – και έτσι απέκτησαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα.
Άλλοι ακτιβιστές από την οργάνωση Digitalcourage έφτιαξαν ακόμη και μια σφραγίδα από αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα για να δείξουν ότι μπορούν να αναπαραχθούν κατά βούληση.
Αποτύπωμα για την αιωνιότητα
Η Ρένα Τάνγκενς από την οργάνωση Digitalcourage δεν θεωρεί καλή ιδέα την αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων στις ταυτότητες λόγω των μακροπρόθεσμων κινδύνων: “Δεν μπορώ να αλλάξω ένα δακτυλικό αποτύπωμα και ένα δακτυλικό αποτύπωμα μπορεί εύκολα να αποκτηθεί από άλλους ανθρώπους”.
Ένας κωδικός πρόσβασης μπορεί να αλλάξει αν παραβιαστεί.
Αντιμετωπίζεται σαν ύποπτος;
Την ίδια άποψη έχει και ο πρώην δήμαρχος του δήμου Schlangenbad της Έσσης, Detlev Sieber.
Ο πολιτικός του SPD είχε υποβάλει αίτηση για μια ταυτότητα στην οποία δεν θα αποθηκεύονταν δακτυλικά αποτυπώματα – αλλά η αρμόδια υπηρεσία αρνήθηκε.
Και αυτό διότι από τον Αύγουστο του 2021 όλες οι νέες ταυτότητες στη Γερμανία πρέπει να περιέχουν και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενδιαφερόμενου.
“Το να πρέπει να δίνεις δακτυλικά αποτυπώματα μου φαίνεται σαν να αντιμετωπίζεσαι ως ύποπτος για ένα έγκλημα”, λέει ο Sieber.
Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αντίληψή του για το “πώς πρέπει να λειτουργεί το συνταγματικό μας κράτος”.
Η υποχρέωση αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων στην ταυτότητα βασίζεται στο δίκαιο της ΕΕ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διοικητικό Δικαστήριο του Βισμπάντεν παρέπεμψε το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ), στο Λουξεμβούργο, όταν ο Detlev Sieber κατέθεσε αγωγή.
Κίνδυνος επίθεσης από χάκερ
Ένα άλλο πρόβλημα τέθηκε επίσης κατά την ακρόαση στο Λουξεμβούργο πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο: το γεγονός ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν αποθηκεύονται μόνο στο τσιπ της ταυτότητας, αλλά μπορούν επίσης να διατηρηθούν από τις αρχές για έως και 90 ημέρες μετά την αποδοχή.
Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο, λέει η Rena Tangens από την Digitalcourage. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε χάκερ ή σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών να αποκτήσουν τα αποτυπώματα.
Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Το 2022, δεδομένα εκλάπησαν από ανθρώπους στο Λούντβιχσχάφεν κατά τη διάρκεια επίθεσης χάκερ στην περιφερειακή διοίκηση.
Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στη συνέχεια στο darknet. Τον Οκτώβριο του 2023, υπήρξε επίθεση χάκερ σε παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – επηρεάζοντας περίπου 70 δήμους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Το ΔΕΚ έδωσε ναι στα διαβατήρια
Όσον αφορά τα δακτυλικά αποτυπώματα στα διαβατήρια, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε το 2013 ότι αυτό είναι επιτρεπτό.
Αν και η καταγραφή και αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή, η προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η παράνομη είσοδος στην ΕΕ.
Μένει να δούμε, όταν ανακοινωθεί η απόφαση, αν το ΔΕΚ θα υποστηρίξει παρόμοια άποψη όσον αφορά τις ταυτότητες.
Δακτυλικά αποτυπώματα για την ασφάλεια στην Ευρώπη
Η γενική εισαγγελέας, δηλαδή η εμπειρογνώμονας που διατυπώνει εκ των προτέρων τις απόψεις της, δεν είχε κανένα πρόβλημα με την αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων στις ταυτότητες.
Σε μια ενωμένη Ευρώπη, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με δελτίο ταυτότητας και τα δακτυλικά αποτυπώματα παρέχουν επίσης ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.