Σαν σήμερα η φονική χιονοστιβάδα στην Αυστρία με 31 νεκρούς
Το όνομα του χιονοδρομικού κέντρου Galtür στο Τιρόλο ξυπνά μνήμες από την καταστροφή από χιονοστιβάδα στις 23 Φεβρουαρίου 1999, όταν 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 εγκλωβιστήκαν κάτω από τα χιόνια.
Τι συνέβη ακριβώς πριν από 25 χρόνια και πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις χιονοστιβάδες στο μέλλον.
Έχει ύψος σχεδόν 20 μέτρα και μήκος σχεδόν 350 μέτρα: ο πέτρινος τοίχος στο κέντρο του Galtür – όπου η χιονοστιβάδα προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές.
Αυτός και άλλοι προστατευτικοί τοίχοι μέσα και γύρω από το Galtür ανεγέρθηκαν μετά την καταστροφή και εξακολουθούν να θυμίζουν την καταστροφή πριν από 25 χρόνια.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1999, 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Galtür.
Ο δήμαρχος θυμάται έναν “τόπο καταστροφής”
Ο Hermann Huber ήταν τότε αντιδήμαρχος του Galtür και τώρα εκτελεί χρέη δημάρχου. 25 χρόνια μετά, θυμάται ακόμα τις εικόνες από τότε.
Το σημείο όπου η χιονοστιβάδα χτύπησε το χωριό ήταν “ένας τόπος καταστροφής”, λέει ο Huber.
“Τα αυτοκίνητα είχαν σφηνωθεί το ένα πάνω στο άλλο, οι στέγες είχαν εξαφανιστεί”. Εκεί που προηγουμένως υπήρχαν σπίτια, υπήρχαν μόνο ερείπια.
Η καταστροφή εκτυλίχθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα πριν από το 25 χρόνια: Μετά από έξι εβδομάδες μαζικών βροχοπτώσεων, οι Άλπεις καλύπτονται κυριολεκτικά από χιόνι τον Φεβρουάριο του 1999.
Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην κοιλάδα Paznaun.
Ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης έπρεπε να κλείσει επανειλημμένα από τα τέλη Ιανουαρίου.
Χιονοστιβάδα κινείται προς το χωριό με πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα
Στις 23 Φεβρουαρίου 1999, στις 4:03 μ.μ., μια τεράστια χιονοστιβάδα κατευθύνετε στο Galtür και κινείται προς το χωριό με πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα: μια μάζα που υπολογίζεται σε 120.000 έως 160.000 τόνους χιονιού, δηλαδή 3.000 έως 4.000 φορτηγά, σύμφωνα με τους ειδικούς χιονοστιβάδων.
Αρκετά σπίτια καταστρέφονται και περισσότεροι από 50 άνθρωποι θάβονται. 31 ανασύρονται νεκροί – μεταξύ των οποίων 21 άτομα από τη Γερμανία.
Λόγω χιονοθύελλας, τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν στο Galtür μόνο περίπου 14 ώρες μετά τη χιονοστιβάδα, μέχρι τότε οι παραθεριστές και οι ντόπιοι είναι μόνοι τους.
Τότε αρχίζει η μεγαλύτερη αερομεταφορά στην ιστορία της Αυστρίας: περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι απομακρύνονται με αεροπλάνο από την κοιλάδα.
Μία ημέρα μετά την καταστροφή στο Galtür, άλλοι επτά άνθρωποι πεθαίνουν σε χιονοστιβάδα στο γειτονικό Valzur.
Ερευνητές χιονοστιβάδων: “Λιγότερες ξηρές, περισσότερες υγρές χιονοστιβάδες”
Το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων (SLF) στο Νταβός ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χιονοστιβάδες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, λιγότερο χιόνι δεν σημαίνει αυτόματα λιγότερες χιονοστιβάδες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τύπο των χιονοστιβάδων.
Πιθανώς θα υπάρξουν λιγότερες ξηρές χιονοστιβάδες, αλλά περισσότερες υγρές, λέει ο Dr. Michael Bründl, οι οποίες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Επιπλέον, οι υγρές χιονοστιβάδες – σε αντίθεση με τις χιονοστιβάδες σκόνης – δύσκολα μπορούν να προκληθούν τεχνητά.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το μόνο αντίμετρο είναι το προσωρινό κλείσιμο των επικίνδυνων περιοχών ενός χιονοδρομικού κέντρου.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίζουν επίσης ρόλο στον σχηματισμό χιονοστιβάδων. Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, μπορεί να απορροφήσει περισσότερη υγρασία.
“Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα πολύ έντονων, πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων δεν μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επίσης να περιμένουμε ακραίες βροχοπτώσεις και μεγάλα γεγονότα χιονοστιβάδων”, λέει ο ερευνητής χιονοστιβάδων Bründl.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστες προβλέψεις για ακραίες καιρικές συνθήκες.
Ερευνητές: Οι χιονοστιβάδες είναι λιγότερο πιθανό να φτάσουν στις κοιλάδες στο μέλλον
Τα καλά νέα: καταστροφικές χιονοστιβάδες όπως αυτή στο Galtür είναι πιθανό να συμβαίνουν λιγότερο συχνά στο μέλλον, σύμφωνα με το SLF.
Εάν υπάρχει λίγο χιόνι σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι χιονοστιβάδες που ξεφεύγουν πιο πάνω στο βουνό δεν θα μπορούν να μαζέψουν περισσότερο χιόνι κατά την κάθοδό τους προς την κοιλάδα και, επομένως, πιθανότατα δεν θα γλιστρήσουν τόσο μακριά προς την κοιλάδα.
Επιπλέον, έχουν διδαχθεί πολλά από τον χειμώνα των χιονοστιβάδων πριν από 25 χρόνια και τώρα εργαζόμαστε με καλύτερες καιρικές προβλέψεις, περισσότερα δεδομένα και καλύτερα μοντέλα.
Επομένως, είναι δύσκολο για τον ερευνητή χιονοστιβάδων Bründl να φανταστεί μια καταστροφή όπως τότε.
Επιπλέον, το Galtür είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο από ό,τι παλαιότερα χάρη στις κατασκευές στην πλαγιά και στο χωριό.
Φέτος, η κοινότητα τιμά και πάλι τη μνήμη των 31 θυμάτων της καταστροφής από χιονοστιβάδα στο Galtür πριν από 25 χρόνια με μια επιμνημόσυνη δέηση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.