Ήρθε και φέτος αυτή η ώρα: έχουμε δίσεκτο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες. Αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς προέκυψε αυτό το σύστημα – και γιατί δεν υπήρχε 5η Οκτωβρίου 1582;
Έτος 46 π.Χ.: Σύμφωνα με το ημερολόγιο, είναι στην πραγματικότητα καλοκαίρι, αλλά τα δέντρα χάνουν ήδη τα φύλλα τους.
Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν για τον προγραμματισμό του έτους και το οποίο οι αγρότες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν ως οδηγό, γινόταν όλο και πιο άσκοπο.
Γι’ αυτό ο Ιούλιος Καίσαρας μεταρρυθμίζει το ημερολόγιο, το οποίο εκείνη τη στιγμή “υστερεί” κατά δύο μήνες περίπου σε σχέση με το ηλιακό έτος.
Γιατί υπάρχει ένα δίσεκτο έτος μόνο κάθε 4 χρόνια;
Προκειμένου να επαναφέρει το ημερολόγιο λίγο-πολύ σε ευθυγράμμιση με το ηλιακό έτος, ο Καίσαρας κάνει τον τελευταίο μήνα του ρωμαϊκού έτους, τον Φεβρουάριο, κατά μία ημέρα μεγαλύτερο κάθε τέσσερα χρόνια.
Καθώς η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, προσπαθεί να εξισορροπήσει με αυτόν τον τρόπο τον ρυθμό των εποχών.
Αυτό βοηθά προς το παρόν, αλλά μια κάποια ανακρίβεια παραμένει.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως ονομάζεται από τον αναμορφωτή του Ιούλιο Καίσαρα, είναι έντεκα λεπτά μεγαλύτερο.
Έτσι, τώρα είναι έντεκα λεπτά μπροστά.
Με την πάροδο των αιώνων, το ημερολόγιο μετατοπίζεται και πάλι, πρώτα κατά ώρες και μετά κατά ημέρες.
Ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ αφαιρεί 10 ημέρες από το ημερολόγιο
Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ διόρθωσε αυτή την ανακρίβεια του Ιουλιανού ημερολογίου. Συγκαλεί μια επιστημονική επιτροπή.
Υπό την ηγεσία του Ιταλού αστρονόμου Λουίτζι Λίλιο και του μαθηματικού Κρίστοφ Κλάβιους του Μπάμπεργκ, καταρτίζει ένα νέο ημερολόγιο.
Υπολογίζει ότι το ημερολόγιο είναι δέκα ημέρες μπροστά.
Στη συνέχεια, ο Γρηγόριος ΙΓ’ εκδίδει διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις δέκα ημέρες που είχαν συσσωρευτεί από τη μεταρρύθμιση του Καίσαρα: Η 4η Οκτωβρίου 1582 ακολουθείται αμέσως από την 15η Οκτωβρίου.
Ο νέος κανόνας επιβραδύνει το ημερολόγιο
Για να αποφύγει την ταυτόχρονη αφαίρεση τόσων ημερών από το ημερολόγιο, ο Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε επίσης έναν νέο κανόνα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής του: Τρεις δίσεκτες ημέρες πρέπει να ακυρωθούν σε μια περίοδο 400 ετών.
Γιατί δεν υπάρχει δίσεκτο έτος κάθε 100 χρόνια;
Για να μην χρειάζεται να ακυρωθούν οι ημέρες όλες μαζί και να μπορεί να προγραμματιστεί η ακύρωση στο μέλλον, θεσπίζει έναν ακόμη κανόνα.
Οι τρεις πλεονάζουσες δίσεκτες ημέρες ακυρώνονται σε έτη που διαιρούνται ομοιόμορφα με το 100 αλλά όχι ομοιόμορφα με το 400.
Μετά το 1582, αυτά ήταν τα έτη 1700, 1800 και 1900.
Τα έτη 1600 και 2000, από την άλλη πλευρά, ήταν κανονικά δίσεκτα έτη, διότι αν και διαιρούνται ομοιόμορφα με το 100, διαιρούνται επίσης ομοιόμορφα με το 400.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.