Ίδρυμα χαρίζει 20.000 ευρώ ως τη λεγόμενη βασική κληρονομιά
Επειδή οι ευκαιρίες εκκίνησης για τους νέους στη Γερμανία είναι άνισα κατανεμημένες, ένα ίδρυμα χαρίζει 20.000 ευρώ ως τη λεγόμενη βασική κληρονομιά. Τα χρήματα άλλαξαν τη ζωή μίας γυναίκας, για παράδειγμα. Ποιος βρίσκεται πίσω από το ίδρυμα; Ποιος μπορεί να επωφεληθεί;
Τι μπορώ να κάνω με 20.000 ευρώ; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η φοιτήτρια ιατρικής Annam Tahir από το Koblenz.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 υπέβαλε αίτηση για το πρόγραμμα “Grunderbe” σε ένα ίδρυμα για το οποίο δεν είχε ακούσει ποτέ πριν. Με επιτυχία.
Κοιτάζοντας πίσω: Ένας φίλος στέλνει στην Annam Tahir τον σύνδεσμο της αίτησης και η τότε 30χρονη ανοίγει τη φόρμα πηγαίνοντας στη δουλειά της. Αρχικά επιφυλακτική απέναντι στους διαγωνισμούς, συνειδητοποιεί ότι ο όγκος των δεδομένων που ζητούνται είναι διαχειρίσιμος.
Έτσι, συμμετέχει στην κλήρωση λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Το βραβείο είναι η λεγόμενη βασική κληρονομιά των 20.000 ευρώ.
Το τηλεφώνημα έρχεται το αμέσως επόμενο πρωί.
Η Annam Tahir και ο σύζυγός της δεν μπορούν να το πιστέψουν: “Όλα ακούγονταν αρκετά σουρεαλιστικά”, λέει σήμερα η ίδια. “Μας πήρε μια εβδομάδα για να συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά είχαμε κερδίσει”.
Το Ίδρυμα κληρώνει νέους βασικούς κληρονόμους
Το σχέδιο “Grunderbe” είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το ίδρυμα “Ein Erbe für Jeden”.
Κάθε χρόνο, το ίδρυμα κληρώνει αρχικά τρεις πόλεις στις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν Grunderbe.
Το κυριότερο είναι να είναι 30 ετών τη στιγμή αυτή και να είναι Γερμανοί πολίτες- και να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κληρονομήσει ή λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά ως δώρο.
Όπως η φοιτητής Ιατρικής Ταχίρ εκείνη την εποχή.
“Για μένα, 20.000 ευρώ είναι πολλά χρήματα”, λέει η ίδια, η οποία ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το πρακτικό της έτος όταν έκανε την αίτηση.
“Προέρχομαι από ένα πολύ μικρό νοικοκυριό, οι γονείς μου κατέφυγαν στη Γερμανία από το Πακιστάν πριν από περίπου 30 χρόνια”.
Μεγάλωσε με τρία αδέλφια.
“Δεν μπόρεσα να εκπληρώσω πολλές από τις παιδικές μου επιθυμίες”.
Ως εκ τούτου, έχει μάθει να είναι προσεκτική με τα χρήματα.
Στόχος του Ιδρύματος: εξίσωση των ευκαιριών εκκίνησης
Στόχος του ιδρύματος “Μια κληρονομιά για όλους” είναι να εξισώσει τις ευκαιρίες εκκίνησης των νέων ενηλίκων.
Είναι άδικο ορισμένες ευκαιρίες να είναι διαθέσιμες μόνο σε ένα μικρό, οικονομικά ισχυρό τμήμα του πληθυσμού, λέει ο συνιδρυτής του ιδρύματος Sebastian Prüm: “Είμαστε υπέρ μιας μετριοπαθούς παρέμβασης που βελτιώνει την κατανομή του κεφαλαίου”.
Πιστεύει ότι αυτό έχει περισσότερο νόημα από τις τακτικές πληρωμές, οι οποίες ενδέχεται να μην παρακινούν τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι.
Το ίδρυμα δεν θέλει να καταργήσει το κληρονομικό δίκαιο, αλλά μάλλον να το συμπληρώσει.
Η βασική κληρονομιά δεν είναι άμεσα διαθέσιμη σε αυτό το έργο
Οι κληρονόμοι δεν θα λάβουν αμέσως τα 20.000 ευρώ. Τα χρήματα επενδύονται αρχικά για τρία χρόνια μετά από συνεννόηση με το ίδρυμα.
“Αυτή η περίοδος αναμονής των τριών ετών αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους ανθρώπους να συνηθίσουν να κατέχουν κάτι”, λέει ο Sebastian Prüm, ένας από τους τρεις ιδρυτές του ιδρύματος.
Η νικήτρια από το Koblenz, Annam Tahir, πιστεύει ότι πρόκειται για μια καλή ιδέα.
“Έτσι ώστε να μπορώ επίσης να σκεφτώ τι είναι καλύτερο για μένα και την οικογένειά μου”.
Έχει έναν γιο στην ηλικία του δημοτικού σχολείου και έχει σκεφτεί πολύ με τον σύζυγό της για το πώς θα ξοδέψει τα χρήματα.
Μετά την περίοδο αναμονής, οι βασικοί κληρονόμοι όπως η Annam Tahir μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, το ταμείο, από το οποίο μπορούν να πληρώνονται κάθε χρόνο τρεις βασικοί κληρονόμοι, καλύπτεται από δωρεές.
Τα χρήματα προέρχονται από ιδιώτες – μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, ο προγραμματιστής λογισμικού Prüm, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Στο παρελθόν, ο ίδιος έλαβε 20.000 ευρώ ως κεφάλαιο εκκίνησης από τους γονείς του.
Για τον ίδιο, η επίδραση αυτών των χρημάτων υπερβαίνει το ερώτημα για το πού θα τα ξοδέψει: “Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεσαι σε έναν εργοδότη, για παράδειγμα, επειδή ξέρεις: έχω ασφάλεια στο παρασκήνιο”.
Βασική κληρονομιά για όλους ή απλώς ένα πιλοτικό πρόγραμμα;
Το ίδρυμά του θέλει να ερευνήσει τις επιπτώσεις μιας βασικής κληρονομιάς.
Συλλέγει δεδομένα και, για παράδειγμα, παίρνει τακτικά συνεντεύξεις από τους βασικούς κληρονόμους που επιλέγονται με κλήρωση.
“Το τι θα κάνουν στη συνέχεια οι πολιτικοί ή η κοινωνία δεν είναι στο χέρι μας”, λέει ο Sebastian Prüm.
Η βασική κληρονομιά συζητείται επίσης στην πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια – αλλά τότε για όλους. Σύμφωνα με την οργάνωση νεολαίας Jusos του SPD, θα πρέπει να καταβληθούν 60.000 ευρώ ανά νέο.
Ο αρχηγός του Κόμματος της Αριστεράς, ο κ. Σίρντεγουαν, ζητά 50.000 ευρώ.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε Γενικός Γραμματέας του CDU Mario Czaja πρότεινε 10.000 ευρώ ως κεφάλαιο εκκίνησης.
Το FDP και το AfD τάσσονται κατά της βασικής κληρονομιάς.
Ο επικεφαλής του κόμματος FDP και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στο δικό του κανάλι στο YouTube ότι τα χρήματα θα πρέπει μάλλον να επενδυθούν στην εκπαίδευση.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών προτείνει 20.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που καταβάλλει και το ίδρυμα “Μια κληρονομιά για όλους”.
Μια τέτοια βασική κληρονομιά θα πρέπει να χρηματοδοτείται από εισφορές από έναν φόρο πλούτου και κληρονομιάς.
Και όπως και το ίδρυμα, το ερευνητικό ινστιτούτο συμβουλεύει επίσης την επένδυση.
Ο φόρος περιουσίας έχει ανασταλεί στη Γερμανία από το 1997.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2024
- 2 Ελληνάκια μαγεύουν στη VfB Stuttgart: Νικητές στο LilienCup 24
- Η μεσαία τάξη της Γερμανίας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο