Πολλοί μύθοι και θρύλοι προέρχονται από τη Βρέμη. Ένας από αυτούς είναι ιδιαίτερα μακάβριος. Πόση αλήθεια όμως κρύβει;
Πρόκειται για έναν παλιό θρύλο που ακούγεται ανατριχιαστικός, αλλά στοιχειώθηκε στη Βρέμη πριν από πολύ καιρό.
Ο συγγραφέας της Βρέμης Friedrich Wagenfeld τον κατέγραψε στον δεύτερο τόμο του έργου του “Bremens Volkssagen” (λαϊκά παραμύθια της Βρέμης) από το 1845.
“Οι γέροι της Βρέμης πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν ανυπέρβλητα τα οχυρώματά τους με το να θάψουν ένα παιδί στα τείχη της πόλης, όπως ακριβώς λέγεται ότι τα λείψανα ενός παιδιού ήρθαν στο φως όταν κατεδαφίστηκε η πύλη της γέφυρας πριν από μερικά χρόνια”, αναφέρεται στο βιβλίο.
Αυτός ο θρύλος φέρει τον τίτλο “Παλιά πίστη”.
Τμήματα του παλιού τείχους της πόλης είναι ακόμη και σήμερα ορατά
Οι οχυρώσεις παραπέμπουν στο τείχος της πόλης της Βρέμης της εποχής εκείνης, το οποίο περιέβαλλε το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Από το 1803, κατεδαφίστηκε σταδιακά και δημιουργήθηκαν οι σημερινοί προμαχώνες.
Δέκα πύλες της πόλης έδιναν τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη Βρέμη με ελεγχόμενο τρόπο.
Μέρος του παλιού τείχους της πόλης μπορεί ακόμη να δει κανείς στο πίσω μέρος του χριστουγεννιάτικου καταστήματος (Marterburg 45) στη συνοικία Schnoor.
Υπάρχουν επίσης υπολείμματα στο θέατρο GOP στην Überseestadt.
Υπάρχει όμως πράγματι κάποια παραδοσιακή απόδειξη ότι θυσιάστηκαν παιδιά και τα οστά τους βρέθηκαν στα τείχη;
Η απάντηση είναι: όχι.
Ένας εκπρόσωπος της Καγκελαρίας της Γερουσίας της Βρέμης δήλωσε στο t-online ότι η ιστορία πρέπει να είναι ένας μη επαληθεύσιμος θρύλος.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από διαβούλευση με το Γραφείο Συντήρησης Κρατικών Μνημείων και τα Κρατικά Αρχεία.
Ο Φρίντριχ Βάγκενφελντ θεωρήθηκε τσαρλατάνος
“Οι ειδικοί με διαβεβαίωσαν ότι τα περισσότερα από τα αξιοπερίεργα που αναφέρονται στα λαϊκά παραμύθια του Wagenfeld δεν τεκμηριώνονται – θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ακόμη και φανταστικά”, συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Στην πραγματικότητα, ο Friedrich Wagenfeld, ο οποίος πέθανε στη Βρέμη το 1846, δεν θεωρούνταν αξιόπιστος συγγραφέας.
Ο ίδιος δεν έκρυβε το γεγονός ότι τα λαϊκά του παραμύθια δεν βασίζονταν απαραίτητα σε γεγονότα.
Στον πρόλογο του έργου του, έγραφε ότι μερικές φορές “στόλιζε έντονα” το υλικό του και αποστασιοποιούνταν από το να είναι ένας “επιστημονικός συλλέκτης θρύλων”.
Έκανε μια “πιο ανάλαφρη προσέγγιση” στους θρύλους, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι του άρεσε να αφήνει τη φαντασία του να οργιάζει.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.