Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν δίνετε χρήματα ως δώρο;
Αν και ο πληθωρισμός αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να περιορίσουν τα δώρα φέτος, υπάρχει ένα αγαπημένο: το 44% δίνει χρήματα ως δώρο. Το “τα μετρητά είναι βασιλιάς” ισχύει και τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τα δώρα χρημάτων. Δεν υπάρχουν όρια για τις πληρωμές σε μετρητά.
Και τα Χριστούγεννα, πρόκειται κυρίως για δώρα χρημάτων, ονομάζονται περιστασιακά δώρα. Έτσι, 100 ή 200, αλλά και μερικές φορές 2.000 ευρώ.
Ποιος γλιτώνει τον φόρο κληρονομιάς;
Εάν ο θείος έχει παιδιά και αυτά κληρονομήσουν, το καθένα έχει ένα μαξιλαράκι 400.000 ευρώ.
Αν η περιουσία είναι μεγαλύτερη, πρέπει να καταβληθεί φόρος κληρονομιάς για κάθε επιπλέον ευρώ, με συντελεστή 15%.
Αν ο θείος δεν έχει παιδιά και θέλει να κληρονομήσει ο ανιψιός του, ο τελευταίος έχει μόνο ένα μαξιλαράκι 20.000 ευρώ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι θείοι και θείες σκέφτονται τα ανίψια και τις ανιψιές τους από νωρίς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φόροι είναι επίσης υψηλότεροι, στο 30 τοις εκατό.
Ο νόμος παρέχει στον κληρονόμο αυτό το δικαίωμα κάθε 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν στα ανίψια ή τις ανιψιές 20.000 ευρώ αφορολόγητα.
Ωστόσο, οι υψηλότερες δωρεές υπόκεινται σε φόρο δωρεάς. Αν όμως σχεδιάσετε καλά, μπορείτε να μεταβιβάσετε κάποια από τα περιουσιακά σας στοιχεία αφορολόγητα σε πιο μακρινούς συγγενείς.
Σημαντικό: Μην χαρίζετε πάρα πολλά
Εάν χαρίσετε κάποια από τα περιουσιακά σας στοιχεία στα ανίψια σας, αλλά και στα εγγόνια ή τα παιδιά σας, θα πρέπει να σκεφτείτε και τον εαυτό σας.
Πόσα χρήματα μπορώ να χαρίσω χωρίς να προκαλέσω δυσκολίες στον εαυτό μου, για παράδειγμα αν χρειαστώ νοσηλευτική φροντίδα;
Επειδή πρέπει να πληρώσω υψηλά έξοδα για το ίδρυμα φροντίδας; Επειδή είναι γνωστό ότι άτομα της οικογένειάς μου γερνούν πολύ;
Τα γηρατειά μπορεί να είναι μια οικονομική πρόκληση.
Ο παραλήπτης πρέπει να είναι προσεκτικός όταν ξοδεύει χρήματα. Εάν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη και ο θείος χρειαστεί φροντίδα και τα χρήματα εξαντληθούν, τα ανίψια, αλλά και τα παιδιά ή τα εγγόνια, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.
Ειδικά αν δεν έχει παρέλθει ακόμη η δεκαετής περίοδος.
Οι οργανισμοί κοινωνικής πρόνοιας ελέγχουν στενά
Υπάρχουν πάντα περιπτώσεις όπου οι οργανισμοί κοινωνικής πρόνοιας απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων που τους έχουν δοθεί.
Εάν κάποιος δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό του, μπορεί να υποβάλει αίτηση για κοινωνική βοήθεια.
Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι μπορούν να δουν τις αποταμιεύσεις τους να μειώνονται πολύ γρήγορα, εάν εξαρτώνται από τη φροντίδα και πρέπει να μετακομίσουν σε οίκο ευγηρίας.
Μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια φροντίδας και οι αρχές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια την ανάγκη τους.
Θα καταβάλει το υπόλοιπο του κόστους του ιδρύματος φροντίδας, εάν το άτομο που το έχει ανάγκη δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.
Ωστόσο, η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας ελέγχει επίσης αν δεν μπορεί να διεκδικήσει τα έξοδα από τα παιδιά ή άλλους συγγενείς μέσω της γονικής διατροφής.
Το ευρύ κοινό δεν ευθύνεται για ψευδή γενναιοδωρία
Ένα παράδειγμα: Μια γιαγιά μετέφερε τακτικά 50 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των δύο εγγονών της.
Έπαιρνε σύνταξη 1.250 ευρώ και το έκανε αυτό επί έντεκα χρόνια. Συγκεντρώθηκαν 6.600 ευρώ ανά εγγόνι.
Τώρα λαμβάνει κοινωνική βοήθεια γήρατος, βασική ασφάλεια, επειδή δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα έξοδα του γηροκομείου. Το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας απαιτεί να της καταβληθούν οι αποταμιεύσεις.
Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Celle αποφάνθηκε το 2020: Ναι, τα εγγόνια πρέπει να ρευστοποιήσουν τους λογαριασμούς αποταμίευσης.
Δεν επρόκειτο για δώρα που είναι συνηθισμένα και τυπικά, τα λεγόμενα δώρα ευπρέπειας.
Η Bayerischer Rundfunk αναφέρθηκε επίσης σε μια παρόμοια υπόθεση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας και τα εγγόνια κατάφεραν να καταλήξουν σε δικαστικό συμβιβασμό, ώστε να τους επιτραπεί να κρατήσουν το μισό του δώρου.
Όταν τα δώρα εξαντλούνται
Τα δικαστήρια είναι αυστηρά όσον αφορά τα δώρα: Αυτό εξαρτάται από πολλούς επιμέρους παράγοντες.
Στην προαναφερθείσα υπόθεση με τη γιαγιά, για παράδειγμα, έδωσε στο δισέγγονο δώρο 800 ευρώ για τη γέννησή του.
Το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν προβληματικό και δεν το διεκδίκησε.
Άλλο παράδειγμα: Γονείς χάρισαν στα παιδιά τους μια κρουαζιέρα πριν από μερικά χρόνια. Η κρουαζιέρα αυτή έχει περάσει προ πολλού, οπότε τα χρήματα αυτά δεν αναζητούνται πλέον.
Ωστόσο, εάν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αυτοκινήτου ή κοσμημάτων, υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα μεταπώλησης των αντικειμένων αυτών.
Τα χρήματα μπορούν στη συνέχεια να αναζητηθούν.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.