Η Γερμανία θέλει να αναλάβει δράση κατά της μοναξιάς
Η μοναξιά μπορεί να γίνει πρόβλημα. Όχι μόνο για τα άτομα που πλήττονται, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της, δηλώνει η υπουργός Οικογένειας Paus. Οι εβδομάδες εκστρατείας έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες. Δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα.
Κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις ή άνοια – οι άνθρωποι που είναι μόνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Lisa Paus από το κόμμα των Πρασίνων λέει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία πλήττονται από τη μοναξιά και, σύμφωνα με το υπουργείο, πολύ περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι μετά την πανδημία του κοροναϊού: “Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει εκτοξευθεί στο 40% στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του κοροναϊού”, λέει η υπουργός.
Ακόμη και μετά τον κοροναϊό, αυτό δεν έχει εξαφανιστεί.
“Εξακολουθούμε να έχουμε υψηλά ποσοστά και οι νέοι και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι επηρεάζονται ιδιαίτερα”.
Paus: Σαφές και μαζικό πρόβλημα για τη δημοκρατία
Η υπουργός Οικογένειας βλέπει επίσης το πρόβλημα αυτό ως πρόβλημα για το κράτος. Δηλαδή, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποσύρονται επειδή χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία: “Τότε αυτό είναι κάτι που κάνει επίσης την κοινωνία μας εύθραυστη στον πυρήνα της και συμβάλλει στην καταστροφή της”, λέει η Paus.
“Αυτό είναι ένα σαφές και τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία, γι’ αυτό και είναι καλό να κάνουμε όλοι κάτι για τη μοναξιά.
” Το έγγραφο στρατηγικής κατά της μοναξιάς, το οποίο έχει πλέον εγκριθεί από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο, είναι 30 σελίδες. Στόχος είναι να επιστήσει την προσοχή στο θέμα με εβδομάδες εκστρατείας.
Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες και συλλόγους πρόκειται να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στα σημάδια μοναξιάς.
Με αυτόν τον τρόπο, τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα πρόκειται να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη.
Για παράδειγμα, μέσω δραστηριοτήτων αναψυχής, αλλά και μέσω ταχύτερης βοήθειας για προβλήματα ψυχικής υγείας.
Δεν υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση
Η Paus παραδέχεται ότι αυτό απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα έγγραφο στρατηγικής: “Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι έχουμε έλλειψη θέσεων θεραπείας, ιδίως για τους νέους, και ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη και μεγάλες λίστες αναμονής”.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν ειδικές άδειες για ψυχολόγους που μπορούν επίσης να εργάζονται ψυχοθεραπευτικά με νέους, και η υπουργός Οικογένειας δεν σχεδιάζει περαιτέρω οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των σχεδίων της στρατηγικής.
Οι δομές, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι, στις οποίες πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα υπάρχουν ήδη, λέει η Paus.
Αυτό ακριβώς επικρίνει το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας Ασθενών.
Χρειάζονται επειγόντως περισσότερα χρήματα, καθώς πολλές πρωτοβουλίες στους δήμους απλώς στερούνται.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.