Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο προϋπολογισμό για το 2024
Έπειτα από ένα μήνα γεμάτο έντονες συζητήσεις, σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Δεκεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσει το φρένο του χρέους το 2024, θα καταργήσει “επιχορηγήσεις που βλάπτουν το κλίμα” και θα πουλήσει τη θυγατρική Deutsche Bahn Schenker για να εξοικονομήσει χρήματα.
Ο Σολτς ανακοινώνει τον νέο γερμανικό προϋπολογισμό για το 2024
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε τώρα λεπτομέρειες για το πώς θα καλύψει την τρύπα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.
Η πολύμηνη κρίση του προϋπολογισμού έφτασε ελπίζουμε στο τέλος της σήμερα, καθώς κορυφαίοι πολιτικοί του συνασπισμού εθεάθησαν να αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις γύρω στις 3.30 π.μ.
Ανεβαίνοντας στο βήμα της συνέντευξης Τύπου νωρίς το απόγευμα, ο Σολτς με τα κουρασμένα μάτια πλαισιώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) και τον υπουργό για το Κλίμα Ρόμπερ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ανακοίνωσε πρώτα απ’ όλα ότι η Γερμανία “θα παραμείνει στους αρχικούς της στόχους”, αλλά με λιγότερα χρήματα και χωρίς να ξεπεράσει το φρένο χρέους της χώρας (Schuldenbremse).
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, μια κίνηση που θα επέτρεπε νομικά στη Γερμανία να υπερβεί το φρένο χρέους και να δανειστεί περισσότερο από το 0,35% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό των 17 δισεκατομμυρίων.
Ωστόσο, ο Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι η Μπούντεσταγκ μπορεί να ψηφίσει για το αν θα υπερβεί το φρένο χρέους αργότερα το 2024, εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.
“Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και τι όχι”, είπε ο Σολτς.
Πώς θα καλύψει η κυβέρνηση την τρύπα χρηματοδότησης ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ;
Αντίθετα, τρεις είναι οι κύριοι τρόποι που θα ακολουθηθούν προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.
Η κυβέρνηση θα καταργήσει τις “επιχορηγήσεις που βλάπτουν το κλίμα” (klimaschädliche Subventionen), οι οποίες περιλαμβάνουν πολιτικές όπως οι φορολογικές εκπτώσεις για τα καύσιμα ντίζελ, οι φοροαπαλλαγές για τα εταιρικά αυτοκίνητα και οι μειωμένοι φόροι στο κρέας.
Οι δύο περαιτέρω τρόποι θα χρησιμοποιηθούν για τη “μείωση των δαπανών σε μεμονωμένα κυβερνητικά τμήματα και τη μείωση των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων”.
Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί με την περικοπή του σχεδιαζόμενου ταμείου μετασχηματισμού του κλίματος (KTF) της χώρας κατά 12 δισεκατομμύρια το 2024 και συνολικά 45 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027.
Έτσι, ο νέος προϋπολογισμός του KTF μειώνεται στα 160 δισεκατομμύρια. Για το πλαίσιο, η τρέχουσα πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα κοστίσουν στη χώρα 900 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050.
Επιπλέον, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα καταργήσει την επιδότηση για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, χωρίς ωστόσο να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές, ο Lindner πρόσθεσε ότι η Deutsche Bahn θα πουλήσει την Schenker, μια θυγατρική της διεθνούς εταιρείας για την εφοδιαστική και τις εμπορευματικές μεταφορές.
Οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να θέσουν περαιτέρω ερωτήσεις μετά την ανακοίνωσή τους.
Γιατί η Γερμανία έπρεπε να καταρτίσει νέο προϋπολογισμό τόσο γρήγορα;
Τα προβλήματα προέκυψαν για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου, όταν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης έκρινε ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος είχε ήδη ανακοινωθεί τον Ιούλιο, δεν είχε προέλθει νόμιμα.
Για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, η γερμανική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να αναδιανείμει 60 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν απομείνει από τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και να τα δαπανήσει για το ταμείο μετασχηματισμού του κλίματος.
Τα προηγούμενα χρόνια, η κρίση του κοροναϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογίες για την κήρυξη “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί περισσότερα από όσα επέτρεπε το φορολογικό φρένο για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών πολιτικών, όπως το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας (Gaspreisbremse).
Όμως ο Λίντνερ αποφάσισε να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ανάγκασε την κυβέρνηση να επιστρέψει στο σχεδιαστήριο για να συντάξει εσπευσμένα ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, με τις επικείμενες διακοπές των Χριστουγέννων να προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.