Γερμανία: Από ποιες χώρες προέρχονται οι αιτούντες άσυλο;
Κατά κεφαλήν, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία προέρχονται από τη Γεωργία. Αυτό έχει επίσης να κάνει με την υγειονομική περίθαλψη. Πολύ λίγοι επιτρέπεται να παραμείνουν μακροπρόθεσμα…
Ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου από πολίτες της Γεωργίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επιστροφές πραγματοποιούνται γρήγορα.
Ωστόσο, ο αριθμός των Γεωργιανών αιτούντων έχει αυξηθεί και πάλι σημαντικά μετά το τέλος των περιορισμών για τον κοροναϊό.
Ενώ το 2017 υποβλήθηκαν 3.081 αιτήσεις για πρώτη φορά, ήδη τον Οκτώβριο προβλέπεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει εκείνον του 2022.
Μέχρι τον Οκτώβριο, 7.644 Γεωργιανοί υπήκοοι είχαν υποβάλει για πρώτη φορά αίτηση ασύλου στη Γερμανία, γεγονός που, σύμφωνα με το BAMF, τοποθετεί τη Γεωργία στην έκτη θέση μεταξύ όλων των χωρών.
Με πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η Γεωργία κατατάσσεται πρώτη κατά κεφαλήν μεταξύ αυτών των χωρών -όπως η Συρία και το Αφγανιστάν- ως η πιο δημοκρατική και ειρηνική, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο συνολικό ποσοστό προστασίας 0,4%. Για τους πολίτες της Συρίας, για παράδειγμα, είναι 85,3%.
Αιτήσεις ασύλου από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023
- Συρία
- Τουρκία
- Αφγανιστάν
- Ιράκ
- Ιράν
- Γεωργία
- Ρωσία
- Σομαλία
- Ερυθραία
Πηγή: BAMF και UNP
Κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες για τους Γεωργιανούς
Η BAMF αναφέρει ότι δεν καταγράφει στατιστικά τους λόγους χορήγησης ασύλου.
Άλλες έρευνες επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια, οι έρευνες εντοπίζουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και την ανεργία ως τις μεγαλύτερες ανησυχίες του πληθυσμού στη Γεωργία.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Σαακασβίλι στη δεκαετία του 2000 οδήγησαν σε εκσυγχρονισμό, αλλά όχι σε βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης για πολλούς, για παράδειγμα στην υγειονομική περίθαλψη, όπου η απορρύθμιση οδήγησε στη δημιουργία μονοπωλίων.
Παρόλο που η διάδοχη κυβέρνηση έκανε διορθώσεις και επέκτεινε την ασφάλιση υγείας για όλους, ένα συγκριτικά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να πληρώνει για τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή από την τσέπη του.
Οι οικογένειες παίρνουν δάνεια για σοβαρές ασθένειες με υψηλά επιτόκια.
Επιπλέον, υπάρχει εδώ και χρόνια υψηλό επίπεδο δυσπιστίας προς τους γιατρούς.
Ελπίδα για ιατρική περίθαλψη
Πολλοί Γεωργιανοί έρχονται επομένως στην ΕΕ με την ελπίδα να λάβουν θεραπεία για σοβαρές ασθένειες.
Ένα παράδειγμα είναι μια υπόθεση που εκδικάστηκε από το περιφερειακό κοινωνικό δικαστήριο στο Celle τον Ιούλιο. Αφορούσε έναν ανήλικο αιτούντα άσυλο με χρόνια ασθένεια.
Είχε φθάσει το 2022 με τους γονείς του, οι οποίοι ήλπιζαν σε καλύτερη ιατρική περίθαλψη γι’ αυτόν, και η αρμόδια περιφέρεια αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα της θεραπείας. Ωστόσο, με προσωρινή διαταγή, η περιφέρεια υποχρεώθηκε να καλύψει τα έξοδα.
Το περιφερειακό κοινωνικό δικαστήριο αναφέρθηκε στο βασικό δικαίωμα σε ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που να συνάδει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ιδίως για τα παιδιά.
Παραμένει το ερώτημα αν οι βαριά ασθενείς και οι συγγενείς τους θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα μακρινά ταξίδια, αν η ΕΕ εργαζόταν για μια σημαντική βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γεωργία, για παράδειγμα στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην Ένωση.
Το μαζικό κύμα μετανάστευσης, ιδίως των νέων, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με προγράμματα κατάρτισης και εργασίας στην ΕΕ που περιλαμβάνουν επίσης την επανένταξη στη Γεωργία.
Αυτό προβλέπεται στη μεταναστευτική συμφωνία που διαπραγματεύεται επί του παρόντος η γερμανική κυβέρνηση με τη Γεωργία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας όταν ρωτήθηκε από το tagesschau.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Αργίες στη Γερμανία το 2024: Οι γερμανικές αργίες με μια ματιά
- Φορολογία – Επιδόματα: Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2024
- 8 τρόποι για να αξιοποιήσετε τον χειμώνα σαν Γερμανοί
- Χειμώνας: Τα πρόστιμα που πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
- Elterngeld: Τι αλλάζει στο γονικό επίδομα της Γερμανίας
- 10 λόγοι για τους οποίους θα θυμώσετε τους γείτονες στη Γερμανία
- Πώς να στείλετε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη στη Γερμανία;