Θα εξαφανιστεί ο μεγαλύτερος ποταμός της Γερμανίας;
Ο πατέρας Ρήνος στεγνώνει εντελώς και ο μεγαλύτερος ποταμός της Γερμανίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα; Η κλιματική κρίση εγείρει ερωτήματα όπως αυτό…
Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο ορατή – ακόμη και σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη όπως η Γερμανία.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο συχνές, και τόσο η ζέστη όσο και οι έντονες βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες πλημμύρες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.
Αυτό επηρεάζει και τον Ρήνο, τη γραμμή ζωής της δυτικής Γερμανίας – και τίθεται το ερώτημα: θα εξαφανιστεί ο Ρήνος κάποια στιγμή;
Ο ποταμός, ο οποίος ρέει από την Ελβετία προς τη Βόρεια Θάλασσα και είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες υδάτινες οδούς στον κόσμο, τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων, από το ετήσιο λιώσιμο των παγετώνων.
Κάθε χρόνο μετά το λιώσιμο του χιονιού την άνοιξη, μεγάλες ποσότητες νερού εισρέουν στον Ρήνο, βοηθώντας τον να φτάσει σε κανονικά επίπεδα ακόμη και τους ξηρότερους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό συμβαίνει όταν το νερό των παγετώνων σταματάει…
Αλλά αυτή η πηγή θα στερέψει. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κανένα νερό από τους παγετώνες δεν θα ρέει στον Ρήνο μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα – απλά δεν θα έχουν απομείνει παγετώνες για να λιώσουν.
Αυτή τη ζοφερή πρόβλεψη έκανε ο μετεωρολόγος Andreas Wagner σε συνέντευξή του στο SWR το καλοκαίρι του 2023.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις εξακολουθούν να υποθέτουν εισροή από τους παγετώνες των Άλπεων μέχρι το 2100.
Αλλά το αργότερο μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει πλέον νερό από το λιώσιμο για να τον τροφοδοτεί κατά τους ολοένα και πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Ενώ η ποσότητα των βροχοπτώσεων στις ορεινές περιοχές θα παραμείνει σχετικά υψηλή, η κατάσταση στις πεδινές περιοχές θα γίνει πιο κρίσιμη: Εδώ, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχής και νερού από τους παγετώνες θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση της στάθμης των ποταμών.
Οι παραπόταμοι του Ρήνου δεν θα μπορέσουν επίσης να αντισταθμίσουν την έλλειψη νερού – υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα με τη ζέστη ή τις χαμηλές βροχοπτώσεις.
Οι επιπτώσεις της ξηρασίας το καλοκαίρι
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ο όγκος του νερού στον Ρήνο μπορεί να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή ακόμη και κατά το ήμισυ το κατακαλόκαιρο του Αυγούστου.
Αυτό έχει υπολογιστεί από τη Διεθνή Επιτροπή για την Υδρολογία της Λεκάνης του Ρήνου (CHR).
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο Ρήνος δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, αλλά οι συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν κατά μήκος του Ρήνου και πέραν αυτού θα είναι δραματικές.
Θα υπάρξουν “σημαντικές αλλαγές στις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες”, προειδοποιεί ο Enno Nilson, επιστήμονας στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδρολογίας (BfG) σε ένα τεύχος του περιοδικού “National Geographic”.
Για τους κατοίκους της Κολωνίας, για παράδειγμα, ένας σημαντικά στενότερος Ρήνος με λιγότερο νερό θα προκαλέσει προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού.
Αρχικά, δεν θα υπήρχε πλήρης έλλειψη πόσιμου νερού, αλλά οι τιμές θα συνέχιζαν να αυξάνονται.
Στην Κολωνία, το πόσιμο νερό λαμβάνεται από ένα μείγμα υπόγειων υδάτων. Εάν ο Ρήνος μεταφέρει μόνο τη μισή ποσότητα νερού, αυτό θα έχει σίγουρα δραστικό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα του νερού.
Μια εξαιρετικά χαμηλή στάθμη νερού έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία κατά μήκος του Ρήνου: Το επειγόντως απαραίτητο νερό ψύξης για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια θα γίνει σπάνιο, και επιπλέον, ο Ρήνος δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί ως αρτηρία μεταφορών όπως πριν.
Εάν υπάρχει λιγότερο νερό στο κανάλι ναυσιπλοΐας, τα πλοία δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τόσο βαριά φορτία.
Αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων. Αυτό ανεβάζει τις τιμές για τη βιομηχανία και τελικά για τους καταναλωτές.
Θα υπάρχει επίσης λιγότερο διαθέσιμο νερό για τη γεωργία για την άρδευση των χωραφιών και, τέλος, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί κατά μήκος του Ρήνου θα παράγουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Χαμηλή στάθμη του Ρήνου: δραστικές επιπτώσεις για τη χλωρίδα και την πανίδα
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων θα απειλήσει την ύπαρξη της χλωρίδας και της πανίδας εντός και κατά μήκος του Ρήνου: τα ζώα και τα φυτά που εξαρτώνται από τους υγροτόπους, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδών πτηνών, δεν θα βρίσκουν πλέον βιότοπο κατά μήκος του Ρήνου.
Στο ίδιο το νερό, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, ενώ τα λύματα θα αραιώνονται λιγότερο καθώς η στάθμη των υδάτων θα πέφτει και η ρύπανση θα αυξάνεται.
Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο θα προκαλέσει επίσης τον πολλαπλασιασμό των τοξικών φυκών και των κυνοβακτηρίων – ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο για τη ζωή στον Ρήνο.
Ο Ρήνος δεν θα εξαφανιστεί, αλλά η ζωή μέσα και κατά μήκος του μακρύτερου ποταμού της Γερμανίας θα αλλάξει δραστικά.
Τα ακραία φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα: σοβαρές πλημμύρες και σημαντικά χαμηλότερη στάθμη νερού το καλοκαίρι θα σημαίνουν ότι οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας και της Βόρειας Θάλασσας θα πρέπει να προσαρμοστούν σε εντελώς νέες συνθήκες.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Αργίες στη Γερμανία το 2024: Οι γερμανικές αργίες με μια ματιά
- Φορολογία – Επιδόματα: Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2024
- 8 τρόποι για να αξιοποιήσετε τον χειμώνα σαν Γερμανοί
- Χειμώνας: Τα πρόστιμα που πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
- Elterngeld: Τι αλλάζει στο γονικό επίδομα της Γερμανίας
- 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε μια παγωμένη μέρα στην Κολωνία
- 10 λόγοι για τους οποίους θα θυμώσετε τους γείτονες στη Γερμανία
- Η ADAC αναφέρει: Μην φοράτε μπουφάν σε παιδιά στο παιδικό κάθισμα
- Τα δικαιώματα σας αν υπάρχει περιορισμός ταξιδιού λόγω χιονιού
- Πώς να στείλετε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη στη Γερμανία;