2 γερμανικές πόλεις ανάμεσα στις χειρότερες παγκοσμίως για ξένους
Μια κατάταξη της InterNations διαπίστωσε ότι το Αμβούργο και το Βερολίνο είναι δύο από τις χειρότερες πόλεις για να μετακομίσουν οι ομογενείς. Γιατί αυτές οι δύο γερμανικές πόλεις έχουν τόσο κακή φήμη;
Όταν οι ξένοι πολίτες ονειρεύονται να μετακομίσουν στη Γερμανία για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, συχνά την φαντάζονται ως μια συναρπαστική περιπέτεια όπου θα έχουν μια έντονη κοινωνική ζωή και ένα άνετο διαμέρισμα.
Αλλά οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας βαθμολογήθηκαν άσχημα σε μια πρόσφατη κατάταξη, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία φίλων, τη γραφειοκρατία, την εγκατάσταση και την εύρεση κατοικίας.
Η κατάταξη 2023 Expat City Ranking της InterNation, η οποία βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, κατέταξε το Βερολίνο και το Αμβούργο ως δύο από τις χειρότερες πόλεις για να ζήσουν οι ξένοι.
Σύμφωνα με την κατάταξη, η Μάλαγα, το Αλικάντε και η Βαλένθια στην Ισπανία κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις των καλύτερων πόλεων για να ζήσουν οι μετανάστες.
Στην 46η θέση από τις 49, το Αμβούργο είναι η πόλη όπου οι ξένοι κάτοικοι “είναι πιο δυσαρεστημένοι με την κοινωνική τους ζωή”, σύμφωνα με την έρευνα της InterNations.
Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο βρέθηκε να είναι μια πόλη όπου οι ξενιτεμένοι αντιμετώπισαν ένα “δύσκολο ξεκίνημα”, καταλαμβάνοντας την 45η θέση.
Γιατί ακριβώς αυτές οι πόλεις έχουν τόσο κακή φήμη;
Αμβούργο
Η Χανσεατική πόλη είναι γνωστή για την κακόφημη νυχτερινή της ζωή και για το γεγονός ότι βοήθησε τους Beatles να τελειοποιήσουν την τέχνη τους πριν γίνουν παγκόσμιοι αστέρες της ποπ.
Αλλά σήμερα είναι επίσης μια οικονομική δύναμη με πλήθος από πολυτελή μπαρ, εστιατόρια παγκόσμιας κλάσης και πολυτελή ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με την έρευνα της InterNations, είναι το μέρος όπου οι αλλοδαποί αισθάνονται συνολικά ως το δεύτερο πιο δυστυχισμένο – αμέσως μετά το Βανκούβερ.
Παρά το γεγονός ότι είναι μια πόλη με πολλά δρώμενα – είτε πρόκειται για τον πολιτισμό είτε για τις παμπ – το 41% των ομογενών δεν είναι ικανοποιημένοι από την κοινωνική τους ζωή, σε σύγκριση με το 25% παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, το 35 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνα της InterNations δεν έχουν δίκτυο υποστήριξης, ενώ λίγο πάνω από το 60 τοις εκατό δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να κάνουν ντόπιους φίλους.
Το γεγονός αυτό τοποθετεί το Αμβούργο στην τελευταία πεντάδα του δείκτη ευκολίας εγκατάστασης, καταλαμβάνοντας την 46η θέση.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από το εξωτερικό, το Αμβούργο δεν είναι καλό μέρος ούτε για να ξεκινήσει κανείς ως αλλοδαπός, καταλαμβάνοντας την 47η θέση στο δείκτη Expat Essentials.
Είναι γνωστό ότι στο Αμβούργο είναι δύσκολο να βρεθούν οικονομικά προσιτά διαμερίσματα. Η πόλη έχει μερικά από τα υψηλότερα και ταχύτερα αυξανόμενα κόστη στέγασης στη Γερμανία.
“Βρίσκεται στις τελευταίες 10 θέσεις όσον αφορά την ευκολία εύρεσης κατοικίας (46η θέση) και το να τα βγάζεις πέρα χωρίς να μιλάς την τοπική γλώσσα (40η θέση)”, δήλωσε η InterNations.
“Βρίσκεται στην προτελευταία θέση – μετά το Βερολίνο – για την πραγματοποίηση πληρωμών χωρίς μετρητά (48η θέση) και το 61% θεωρεί δύσκολο να αντιμετωπίσει την τοπική γραφειοκρατία (σε σύγκριση με το 38% παγκοσμίως)”.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κρύος και βροχερός καιρός στο Αμβούργο αφήνει τους ομογενείς να αισθάνονται δυστυχισμένοι.
Η ποιότητα ζωής αναφέρθηκε επίσης στην πόλη, με τους διεθνείς να λένε ότι είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Πού υπερέχει λοιπόν το Αμβούργο;
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ξένοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους.
Το Αμβούργο κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας και το 67% δηλώνει εντυπωσιασμένο από την τοπική αγορά εργασίας.
Ωστόσο, το Αμβούργο κατατάσσεται στις τελευταίες 10 θέσεις όσον αφορά τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία, καταλαμβάνοντας συνολικά την 25η θέση από την 49η θέση του δείκτη Working Abroad.
Βερολίνο
Με πληθυσμό περίπου 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το Βερολίνο προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Είτε θέλουν να διασκεδάσουν σε νυχτερινά κέντρα όπως το Berghain, είτε να επισκεφθούν μουσεία, να εντρυφήσουν στην ιστορία ή να χαλαρώσουν σε ένα από τα πολλά πάρκα, το Βερολίνο αποτελεί πόλο έλξης που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλον.
Αλλά η γερμανική πρωτεύουσα είναι επίσης η χειρότερη πόλη στον κόσμο για να ξεκινήσει κάποιος ξένος, σύμφωνα με την κατάταξη InterNations.
Το Βερολίνο παίρνει επίσης την τελευταία θέση για την ψηφιακή ζωή γενικά, καθώς και για το γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι.
Όσοι έχουν συνηθίσει την πρωτεύουσα δεν θα εκπλαγούν από το γεγονός ότι το 43% των αλλοδαπών δυσκολεύεται να πληρώσει χωρίς μετρητά – ποσοστό που είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (8%).
Το Βερολίνο κατατάσσεται επίσης μεταξύ των 10 τελευταίων θέσεων για τα θέματα διαχείρισης (45η θέση) και τη γλώσσα (43η θέση).
Η στεγαστική κρίση της πρωτεύουσας επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά παραμένει χαμηλή.
Το εντυπωσιακό 78% των ερωτηθέντων στην έρευνα της InterNations δήλωσαν ότι είναι δύσκολο για τους ομογενείς να βρουν στέγη (σε σύγκριση με το 31% παγκοσμίως.
Ίσως αποτελεί έκπληξη δεδομένης της φήμης του, αλλά το Βερολίνο συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πιο δύσκολων περιοχών για τους ομογενείς να επεκτείνουν την κοινωνική τους ζωή.
Κατεβαίνει στην προτελευταία θέση του δείκτη “Ευκολία εγκατάστασης”, μόνο πίσω από τη Βιέννη.
Το Berliner Schnauze είναι εμφανές εδώ, με τους κατοίκους της πόλης να θεωρούνται οι δεύτεροι λιγότερο φιλικοί στην παγκόσμια κατάταξη.
“Ίσως γι’ αυτό το 39% των ομογενών δεν αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στο Βερολίνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (20%)”, αναφέρει η InterNations.
“Και το 57 τοις εκατό δυσκολεύεται να κάνει ντόπιους φίλους”.
Ο ξένος πληθυσμός του Βερολίνου είναι από τους πιο δυστυχισμένους παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 47η θέση.
Αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι καλό στο Βερολίνο – γιατί αλλιώς οι άνθρωποι μετακομίζουν εκεί;
Σύμφωνα με την έρευνα, το Βερολίνο τα πάει καλύτερα στην κατηγορία Εργασία στο εξωτερικό, καταλαμβάνοντας την 24η θέση.
Οι διεθνείς επαίνεσαν την τοπική αγορά εργασίας και το 83% δήλωσε ότι εκτιμά τη σταθερή οικονομία.
Αν και συνολικά, το Βερολίνο λαμβάνει ένα μέτριο αποτέλεσμα για την Ποιότητα Ζωής (24η θέση), αυτός είναι ένας τομέας όπου επιτυγχάνει κάποιες κορυφαίες κατατάξεις.
Οι διεθνείς κάτοικοι επαίνεσαν τη διαθεσιμότητα πράσινων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιολογικά τρόφιμα, καθώς και τον περίφημο πολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή του (4η θέση).
Στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο 90% απολαμβάνει την πολιτιστική σκηνή του Βερολίνου και το 85% εκτιμά το αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας.
Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις στον κόσμο για τους ομογενείς το 2023
Συνολικά, αυτές είναι οι 10 καλύτερες πόλεις για ομογενείς, σύμφωνα με το InterNations:
- Μάλαγα, Ισπανία
- Αλικάντε, Ισπανία
- Βαλένθια, Ισπανία
- Ras Al Khaimah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μαδρίτη, Ισπανία
- Πόλη του Μεξικό
- Κουάλα Λουμπουρ, Μαλαισία
- Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
- Μουσκάτ, Ομάν
Αντίθετα, αυτές είναι οι 10 χειρότερες πόλεις για τους ομογενείς:
- Μιλάνο, Ιταλία
- Ρώμη, Ιταλία
- Βανκούβερ, Καναδάς
- Αμβούργο, Γερμανία
- Βερολίνο, Γερμανία
- Δουβλίνο, Ιρλανδία
- Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
- Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
- Παρίσι, Γαλλία
- Σεούλ, Νότια Κορέα
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.