9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία
Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιδιωτική ζωή κάθε ανθρώπου. Απαιτεί όμως επίσης να συμπληρώσετε σημαντικό όγκο γραφειοκρατίας – και όλα αυτά σε μια περίοδο που λειτουργείτε με ελάχιστο ύπνο. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε…
Οι ημέρες και οι εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι ένα μίγμα συναισθημάτων, στέρησης ύπνου, οικογενειακών επισκέψεων και αλλαγής πάνας. Πολλές αλλαγές πάνες. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας τεράστιος όγκος οργάνωσης που πρέπει να κάνετε.
Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κανείς είναι να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να στείλετε όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά πριν φτάσει το μωρό σας.
Δεν επιτρέπεται να στείλετε τίποτα από αυτά μέχρι να γεννηθεί το παιδί σας, αλλά θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε ελάχιστο χρόνο ή ενέργεια για να αντιμετωπίσετε το βουνό των διοικητικών εγγράφων που θα έρθει στο δρόμο σας μετά.
1. Καταχώρηση της γέννησης στη Γερμανία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό είναι να τον επισημοποιήσετε, δηλώνοντάς τον στο τοπικό Standesamt (ληξιαρχείο). Δεν έχετε πολύ χρόνο για να το κάνετε αυτό: θα πρέπει να το κάνετε μέσα στην πρώτη εβδομάδα.
Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα περισσότερα ληξιαρχεία σας επέτρεψαν να στείλετε τα έγγραφα ταχυδρομικώς, οπότε δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψετε αυτοπροσώπως για να τα παραδώσετε.
Υπάρχουν ένα σωρό δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε, όπως το πιστοποιητικό γέννησής σας. Είναι πολύ καλή ιδέα να τα συγκεντρώσετε όλα αυτά εκ των προτέρων.
Είναι σημαντικό να τους δώσετε επικυρωμένες μεταφράσεις οποιουδήποτε εγγράφου που δεν είναι στα γερμανικά, όπως τα πιστοποιητικά γέννησης και γάμου.
Η μετάφραση αυτή πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο μεταφραστή: Σας προτείνουμε την Ελληνίδα πιστοποιημένη μεταφράστρια κα. Αλίκη Μαχαίρα.
2. Ενημερώστε τον εργοδότη και τον ασφαλιστή υγείας σας στη Γερμανία
Αυτό είναι άλλο ένα που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά ισχύει μόνο για τη μητέρα του παιδιού.
Οι γερμανικοί νόμοι περί Mutterschutz σημαίνουν ότι δεν επιτρέπεται να εργαστείτε για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τόσο ο εργοδότης σας όσο και ο ασφαλιστής υγείας σας πρέπει να ενημερωθούν για τον τοκετό, καθώς αμφότεροι καταβάλλουν μέρος του μισθού σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
3. Βρείτε έναν παιδίατρο στη Γερμανία
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε βρει παιδίατρο πριν από τον τοκετό. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα με τον τοκετό, θα πρέπει να προσκομίσετε στο νοσοκομείο την απόδειξη ότι έχετε βρει γιατρό για τον δεύτερο έλεγχο – τον λεγόμενο U2 (Untersuchung Zwei) του μωρού σας. Το U1 θα γίνει από μια μαία αμέσως μετά τον τοκετό.
Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να χρειαστεί να τηλεφωνήσετε σε αρκετές Kinderärzte μέχρι να βρείτε κάποιον που να δέχεται νέους πελάτες. Η μαία σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με συστάσεις.
Το να πάτε στο U2 θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που θα βγείτε από το σπίτι με το παιδί σας – μια νευρική εμπειρία για τους γονείς που το κάνουν για πρώτη φορά!
Μόλις αφήσετε πίσω σας το U2 και επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι, μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Ο άμεσος καταιγισμός της γραφειοκρατίας και των ραντεβού είναι πλέον πίσω σας. Τώρα πρέπει να περιμένετε το πιστοποιητικό γέννησης προτού αντιμετωπιστεί ο επόμενος γύρος γραφειοκρατίας.
4. Υποβάλετε αίτηση για ασφάλιση υγείας στη Γερμανία
Ένα από τα επόμενα βασικά βήματα μόλις φτάσει το πιστοποιητικό γέννησης είναι η ένταξη του μωρού σας στο σύστημα ασφάλισης υγείας. Εάν και εσείς και ο σύντροφός σας είστε αμφότεροι ασφαλισμένοι στην υποχρεωτική ασφάλιση ασθένειας, ο καθένας από τους δύο μπορεί να δημιουργήσει μια Familien-Krankenversicherung στην οποία θα είναι εγγεγραμμένο το παιδί σας.
Στη συνέχεια θα λάβετε μια κάρτα ασφάλισης ασθενείας για το μωρό σας, την οποία θα πρέπει να προσκομίζετε στις επόμενες επισκέψεις σε γιατρούς.
5. Καταχώρηση της διεύθυνσης του μωρού στη Γερμανία
Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε το συντομότερο δυνατό μόλις φτάσει το πιστοποιητικό γέννησης. Γίνεται στο Bürgeramt, το οποίο στη συνέχεια θα ενημερώσει την εφορία και άλλες αρχές ότι υπάρχει ένας νέο μέλος στη Γερμανία.
Αμέσως μετά, ο αριθμός φορολογικού μητρώου του μωρού σας θα φτάσει με το ταχυδρομείο, ενώ η υγειονομική υπηρεσία θα επικοινωνήσει επίσης για να σας παράσχει υποστήριξη σε άλλες διοικητικές λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης με το Bürgeramt μπορείτε επίσης να πάρετε ένα διαβατήριο για το μωρό σας (βλ. παρακάτω).
6. Αίτηση για Kindergeld στη Γερμανία
Ένα άλλο βασικό κομμάτι της γραφειοκρατίας που θα πρέπει να διεκπεραιώσετε είναι η αίτηση για το Kindergeld (επίδομα παιδιού), το οποίο λαμβάνετε από το κράτος ως βοήθεια για τα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού. Για κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιδιά σας λαμβάνετε 204 ευρώ το μήνα και για το τέταρτο και μετά 235 ευρώ.
Την αίτηση για την ενίσχυση αυτή υποβάλλετε στην Agentur für Arbeit. Το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσετε μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα τους. Θα χρειαστείτε επίσης τον αριθμό φορολογικού μητρώου του παιδιού σας για να συμπληρώσετε το έντυπο.
7. Αίτηση για Elterngeld στη Γερμανία
Η άλλη μορφή κρατικής επιδότησης που δικαιούστε ως νέος γονέας είναι το γονικό επίδομα. Πρόκειται για χρήματα που λαμβάνετε από το κράτος κατά τη διάρκεια του χρόνου που παίρνετε άδεια εργασίας για να φροντίσετε το παιδί σας.
Το Elterngeld είναι μια περίπλοκη υπόθεση – υπάρχουν εταιρείες που υπάρχουν αποκλειστικά για να σας συμβουλεύουν σχετικά με το είδος του Eterngeld που πρέπει να ζητήσετε και πότε.
Όπως και αν θέλετε να οργανώσετε τη γονική σας άδεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβάλει αίτηση για το επίδομα αυτό εντός τριών μηνών από τη γέννηση, διαφορετικά δεν θα καταβληθεί αναδρομικά από τον πρώτο μήνα.
Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να ειδοποιήσετε τον εργοδότη σας τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της γονικής σας άδειας.
8. Υποβολή αίτησης για διαβατήρια στη Γερμανία
Είτε κάνετε αίτηση για γερμανικό διαβατήριο, είτε για διαβατήριο της χώρας καταγωγής σας είτε και για τα δύο, θα πρέπει να περιμένετε να φτάσει το πιστοποιητικό γέννησης για να μπορέσετε να το κάνετε.
Όσον αφορά το γερμανικό διαβατήριο, κλείστε ραντεβού με το τοπικό σας Bürgeramt. Εάν φέρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς και βιομετρικές φωτογραφίες (και το μωρό σας), θα σας δώσουν επιτόπου ένα Kinderreisepass για το μωρό σας.
Όσον αφορά την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το τοπικό σας προξενείο σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
9. Υπόθεση Kita στη Γερμανία
Τέλος, ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε να εξασφαλίσετε μια θέση Kita για το παιδί σας. Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, οι θέσεις για τη φροντίδα των παιδιών είναι πιο πολύτιμες και από χρυσό, με αποτέλεσμα οι γονείς να αρχίζουν να αναζητούν μια θέση στην Kita πριν από τη γέννηση του παιδιού.
Έχετε απορίες ή ψάχνεται κάποιον επαγγελματία για να διεκπεραιώσει την διαδικασία ή να σας αναλάβει (γιατρός, ασφαλιστής, μεταφραστής κτλ); Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω E-Mail στο: info@grland.info
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.