Έχετε ακούσει για τα Pretzels και τα Laugenstangen, αλλά οι Γερμανοί εφευρέτες έχουν φέρει στον κόσμο πολύ περισσότερα από τα πρωτότυπα σχήματα ψωμιού. Ακολουθούν 9 εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή σας και ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι προήλθαν από τη Γερμανία.
Η Γερμανία είναι γνωστή για το πλούσιο πολιτιστικό της τοπίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση και την τέχνη της, καθώς και για μερικά από τα μεγάλα μυαλά της και τις διάσημες προσωπικότητες.
Ωστόσο, πολλές εφευρέσεις που προήλθαν αρχικά από τη Γερμανία τις οποίες δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, χρονολογούνται από αιώνες και αιώνες πριν μέχρι σήμερα.
Κάποιες από αυτές μπορεί ακόμη και να σας εκπλήξουν.
Το ψυγείο
Κάτι για το οποίο είμαστε όλοι ιδιαίτερα ευγνώμονες ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, θα πρέπει να ευχαριστήσετε τον Carl von Linde για αυτή την εφεύρεση.
Καθηγητής μηχανικής από το Berndorf της Βαυαρίας, ο Linde κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία υγροποίησης του αερίου που έγινε απαραίτητη στην τεχνολογία ψύξης το 1876.
Ανέπτυξε γρήγορα τα ευρήματά του για να εφεύρει το πρώτο λειτουργικό και αποτελεσματικό ψυγείο συμπιεσμένης αμμωνίας.
Η ανακάλυψή του βοήθησε επίσης την ανάπτυξη της κρυογενετικής, της φυσικής, της χημείας και της μηχανικής.
Πριν από τη Linde, αντί για ψυγεία χρησιμοποιούνταν παγοθήκες.
Αυτά ήταν μονωμένα κουτιά επενδεδυμένα με κασσίτερο ή ψευδάργυρο που περιείχαν όγκους πάγου για να διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά, αλλά έπρεπε να αδειάζουν και να αντικαθίστανται καθημερινά.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα τσιμπήσετε μια μεταμεσονύκτια μπουκιά από το ανθεκτικό, αξιόπιστο ψυγείο σας, σκεφτείτε τις προσπάθειες της Linde να κάνει το τσιμπολόγημά μας όσο το δυνατόν λιγότερο απαιτητικό.
Το ακορντεόν
Το ακορντεόν υποτίθεται ότι εφευρέθηκε και σχεδιάστηκε από τον Christian Friedrich Ludwig Buschmann το 1822, αν και ορισμένοι αμφισβητούν αυτή την εκδοχή, καθώς υπάρχει ένα προγενέστερο πρωτότυπο χωρίς αποδιδόμενο εφευρέτη, το οποίο φαίνεται να είναι παλαιότερο.
Το ακορντεόν εμπνεύστηκε από το ασιατικό Sheng, το οποίο εισήχθη στην Ευρώπη το 1777.
Το μεταγενέστερο γερμανικό μοντέλο του ακορντεόν υιοθετήθηκε γρήγορα στη Ρωσία.
Οι Ρώσοι τεχνίτες άρχισαν να παράγουν με ταχείς ρυθμούς ακορντεόν τη δεκαετία του 1830 και του 1840.
Ο Μπούσμαν, ο οποίος καταγόταν από τη Θουριγγία, ήταν κατασκευαστής οργάνων, στον οποίο αποδίδεται επίσης μερικές φορές η εφεύρεση της φυσαρμόνικας, αν και αυτός ο δεύτερος ισχυρισμός είναι πιο αμφίβολος.
Αν αυτή η ιστορία έχει κάποια υπόσταση, πάντως, ο Buschmann μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τους γλυκούς τόνους ενός μεγάλου μέρους της μουσικής του δρόμου που μπορεί να ακούσετε όταν περπατάτε στο Μόναχο ή τη Νυρεμβέργη.
Ωτοασπίδες
Εντάξει, οι Γερμανοί δεν μπορούν τεχνικά να ισχυριστούν ότι επινόησαν τις ωτοασπίδες, αφού εμφανίζονται στο αρχαίο ελληνικό έπος, την Οδύσσεια, αλλά το πρώτο σχέδιο ωτοασπίδων μαζικής παραγωγής παρήχθη από τον Γερμανό Max Negwer, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Ohropax για την παραγωγή μοντέλων από κερί.
Ο Negwer ασχολήθηκε με πολλές διαφορετικές δουλειές: ήταν φαρμακοποιός, χημικός και ιδιοκτήτης εργοστασίου. Έλαβε την πατέντα για τις ωτοασπίδες του το 1907 και άρχισαν να παράγονται και να πωλούνται μαζικά το 1908.
Η ονομασία “Ohropax” συνδύαζε τη γερμανική λέξη “αυτί” και τη λατινική λέξη “ειρήνη” και εκμεταλλεύτηκε μια αυξανόμενη αγορά Γερμανών που δήλωναν ότι απεχθάνονταν τον θόρυβο, συνδέοντάς τον με τις κακίες του σύγχρονου κόσμου.
Στο Ανόβερο, το 1907, ο Theodore Lessing είχε μάλιστα ιδρύσει την πρώτη Antilärmverein (κοινωνία κατά του θορύβου) της χώρας, η οποία έγινε δημοφιλές κίνημα.
Τα μέλη του συλλόγου συνεδρίαζαν για να διαμαρτυρηθούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου θορύβου στην πνευματική και πολιτιστική ζωή.
Έτσι, είτε χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες για να εξασφαλίσετε τη συνεχή εξέλιξη της πολιτιστικής ζωής είτε για να αποφύγετε τα θορυβώδη πάρτι των γειτόνων σας το βράδυ της Παρασκευής, μάλλον όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στη σπουδαιότητα της εφεύρεσης του Negwer.
Οι φακοί επαφής
Αν και ο φακός επαφής αρχικά γεννήθηκε θεωρητικά από τον Ιταλό Λεονάρντο ντα Βίντσι και οι πρώτες εξελίξεις του ως ιδέα καθοδηγήθηκαν από τον Γάλλο Ρενέ Ντεκάρτ και τον Βρετανό Τόμας Γιανγκ, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ο πρώτος πραγματικός φακός επαφής εφευρέθηκε από τον Γερμανό οφθαλμίατρο Adolf Gaston Eugen Fick.
Δοκιμασμένος πρώτα σε κουνέλια, ο Fick ολοκλήρωσε τον φακό το 1888, αν και απείχε πολύ από τον τελικό σχεδιασμό, καθώς οι συσκευές μπορούσαν να φορεθούν μόνο για περίπου δύο ώρες τη φορά.
Σήμερα οι φακοί επαφής φοριούνται από πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είτε για διόρθωση της όρασης είτε για αισθητικούς λόγους.
Ο διακορευτής
Ο διακορευτής είναι ένας σταθερός σύντροφος σε όλη τη διάρκεια της εργασιακής σας ζωής, από το πιο περιζήτητο αντικείμενο στο γραφείο του δασκάλου μέχρι ένα βασικό εργαλείο σε κάθε δουλειά γραφείου.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πολλοί ότι είναι γερμανική εφεύρεση, αν και κατά κάποιον τρόπο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι συνδέουν τους Γερμανούς με την οργάνωση, την ακρίβεια και την τάξη.
Έχουν ανακαλυφθεί δύο πρώιμες πατέντες που συνδέουν την πρώτη συσκευή διάτρησης με τον Matthias Theel, ενώ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Friedrich Soennecken για τον πρώτο “Papierlocher” (διάτρηση χαρτιού) χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1886. Και οι δύο ήταν Γερμανοί.
Είτε είστε ευγνώμονες για τις καινοτομίες του είτε όχι, ο Soennecken υπήρξε σημαντικός πρωτοπόρος στη σύγχρονη σχολική και γραφική ζωή – εφηύρε επίσης το ντοσιέ με κρίκους και έναν τύπο μύτης στυλό.
Με άλλα λόγια, κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες για να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τη ζωή μας.
Ωστόσο, ο διακορευτής είναι στην πραγματικότητα μια ελαφρώς αμφισβητούμενη εφεύρεση.
Όταν η Google αποφάσισε να γιορτάσει την 131η επέτειό της στο διαδίκτυο, δέχτηκε επικρίσεις αφού βασίστηκε στην ημέρα που ο Soennecken έλαβε την πατέντα του για τη συσκευή, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός Benjamin Smith την εφηύρε τεχνικά πρώτος.
Το 1885, ο Smith είχε λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για μια συσκευή που άνοιγε τρύπες στα εισιτήρια των τρένων, αλλά το τρυπητήρι τριών οπών που βλέπετε στα γραφεία είναι πολύ πιο κοντά στο σχέδιο του Soennecken.
Το φίλτρο καφέ
Μιλώντας για τα απαραίτητα του γραφείου, πού θα βρισκόμασταν όλοι μας χωρίς αυτό;
Το φίλτρο καφέ εφευρέθηκε από τη νοικοκυρά της Δρέσδης Melitta Bentz, η οποία ήταν απογοητευμένη από την ποιότητα του καφέ που παρήγαγαν οι καφετιέρες, οι οποίες άφηναν κατακάθι στο ρόφημα και το έβραζαν υπερβολικά.
Με την απελπισία που πολλοί λάτρεις του καφέ (ή εθισμένοι) θα αναγνωρίσουν όταν δεν μπορούν να προμηθευτούν την πολυπόθητη πρωινή καφεΐνη, η Bentz πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας το χαρτί στυψίματος από τα σχολικά βιβλία των παιδιών της και παρατήρησε ότι ο καφές της ήταν πολύ λιγότερο πικρός και σχεδόν απαλλαγμένος από το ενοχλητικό κατακάθι.
Κατέθεσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψή της και έγινε τόσο επιτυχημένη που δημιούργησε ακόμη και τη δική της επιχείρηση, η οποία σήμερα ονομάζεται “Melitta” και εξακολουθεί να ελέγχεται από την οικογένειά της.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα και παραμένει αγαπημένη στους λάτρεις του καφέ.
Haribo
Η Haribo, η εμβληματική μάρκα χρωματιστών ζαχαρωτών μικρών αρκούδων (που στα γερμανικά ονομάζονται Gummibärchen), εφευρέθηκε από τον Hans Riegel στη Βόννη το 1922.
Αρχικά ξεκίνησε να φτιάχνει τα γλυκά σε μια μικρή κουζίνα με λίγη ζάχαρη, μια μαρμάρινη πλάκα, μια σόμπα και έναν πλάστη.
Σήμερα η Haribo είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 100 χώρες και παράγει πάνω από 100 εκατομμύρια ζαχαρωτά αρκουδάκια την ημέρα.
Και παρόλο που μπορεί να γνωρίζετε το αγγλικό σλόγκαν για τα αρκουδάκια ως “kids and grown-ups love it so – the happy world of Haribo”, το αρχικό γερμανικό σλόγκαν ήταν “Haribo macht Kinder froh – und Erwachsene ebenso”, το οποίο μεταφράζεται ως “Το Haribo κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα – και τους ενήλικες επίσης”.
Το εμπορικό σήμα Haribo είναι συντομογραφία του HAns RIegel von BOnn.
Η βακτηριολογία
Η βακτηριολογία είναι η μελέτη της σχέσης των βακτηρίων με την ιατρική και περιλαμβάνει την ταυτοποίηση, την ταξινόμηση και τον χαρακτηρισμό των βακτηριακών ειδών.
Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε αρχικά τη σχέση μεταξύ μικροοργανισμών και ασθενειών.
Ανακάλυψε τα βακτήρια που προκαλούν τον άνθρακα, τη σηψαιμία, τη φυματίωση και τη χολέρα, ενώ οι ανακαλύψεις του ήταν καθοριστικές για να βοηθήσουν άλλους να εντοπίσουν άλλα παθογόνα.
Ο Koch ανέπτυξε επίσης πολλές καινοτόμες νέες τεχνικές στη μικροβιολογία και υπήρξε μια τεράστια προσωπικότητα στην ιστορία της ιατρικής.
Το Ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας για τον έλεγχο των ασθενειών πήρε το όνομά του.
Το εμβόλιο της Pfizer
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το εμβόλιο Covid που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο είναι κατά το ήμισυ γερμανικό.
Αναπτύχθηκε από κοινού από τη φαρμακευτική εταιρεία BioNTech, με έδρα το Μάιντς, και την Pfizer – με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η επιστήμη του εμβολίου είναι έργο της BioNTech, ιδίως των συνιδρυτών της εταιρείας και παντρεμένου ζευγαριού Dr Ozlem Tureci και Ugur Sahin.
Η αξία της BioNTech έχει εκτοξευθεί στα δισεκατομμύρια μετά την ανάπτυξη του εμβολίου Covid και τόσο ο Sahin όσο και η Tureci συγκαταλέγονται πλέον στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.