Οι Γερμανοί έχουν διεθνώς τη φήμη ότι απολαμβάνουν τα λειτουργικά ρούχα. Ένας κορυφαίος Γερμανός ειδικός σε θέματα μόδας μας μίλησε για τα στερεότυπα στη γερμανική μόδα και αν είναι πραγματικά αληθινά – και τι σχέση έχει η Άνγκελα Μέρκελ με το σύγχρονο στυλ.
‘Άνετο και πρακτικό’
“Είναι αρκετά εύκολο να ορίσει κανείς το γερμανικό στυλ”, λέει ο Bernhard Roetzel, συγγραφέας βιβλίων για την ανδρική μόδα: “Σήμερα το βασικό ντύσιμο ενός ενήλικου άνδρα είναι κυρίως μπλε τζιν, κάποιο είδος φούτερ και ένα πανωφόρι. Τα παπούτσια είναι συνήθως άνετα αθλητικά παπούτσια.
Αυτή είναι η βασική γερμανική μόδα που φορούν όλοι, από τους εργάτες μέχρι τους γιατρούς, και είναι κατάλληλη για το 90% των περιστάσεων”. Το βασικό θέμα, λέει, είναι η άνεση και η πρακτικότητα. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό”.
Σύμφωνα με τον Roetzel, αυτή η αγάπη για το πρακτικό εκτείνεται μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι είχαν ακόμη αυστηρούς κώδικες δημόσιας ένδυσης.
“Ξεκίνησε με ένα κίνημα που ονομαζόταν Lebensreform, το οποίο εκτιμούσε πράγματα όπως η χορτοφαγία και τα μάλλινα ρούχα, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν υγιεινά”, λέει.
“Ακόμη και αν οι Γερμανοί εκείνη την εποχή δεν συμπαθούσαν την πολιτική ελευθερία, αγαπούσαν την ελευθερία να φορούν σανδάλια. Ελευθερία για τους Γερμανούς είναι να φορούν σανδάλια σε μέρη όπου δεν αρμόζει!”
Το ντύσιμο έγινε ακόμη πιο αποδεκτό μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία έγινε δημοκρατία και η αριστοκρατία, με την επίσημη αίσθηση του ντυσίματος, έχασε τη σημασία της.
“Οι Ναζί προπαγάνδιζαν επίσης τη δραστηριοποίηση σε εξωτερικούς χώρους”, σημειώνει ο Roetzel. “Η μόδα θεωρήθηκε ως κάτι απαίσιο που δημιούργησαν οι Γάλλοι και οι Εβραίοι για να επιφέρουν την πτώση του γερμανικού πολιτισμού”.
Όταν η τρέλα της casual ενδυμασίας ήρθε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, οι Γερμανοί άργησαν να την υιοθετήσουν. Αλλά τώρα τα τζιν είναι στάνταρ ρούχα ακόμη και για τους εβδομηντάχρονους, λέει.
“Είκοσι χρόνια μετά την άφιξη των τζιν οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είναι ιδανικά για όλες τις περιστάσεις – και τώρα τα φοράνε όλοι. Αυτό ήταν το τελευταίο χτύπημα στην επίσημη γερμανική ένδυση”.
Φορέστε τα καθημερινά σας ρούχα στη δουλειά
Η αγάπη των Γερμανών για τα ρούχα για όλες τις χρήσεις σημαίνει ότι είναι απολύτως σωστό να φοράτε τζιν στη δουλειά, σύμφωνα με τον Roetzel.
“Αν δεν εργάζεστε σε τράπεζα ή δικηγορικό γραφείο, μπορείτε πιθανότατα να φοράτε τζιν στα περισσότερα γραφεία. Ένα μη σιδερωμένο, κοντομάνικο πουκάμισο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Οι Γερμανοί άντρες λατρεύουν αυτά τα πουκάμισα, παρά το γεγονός ότι ζεσταίνεσαι με αυτά”.
Μπορείτε να φοράτε ακόμη και αθλητικά παπούτσια στο γραφείο. Ή, αν πρέπει να φαίνεστε λίγο πιο κομψός, “μερικά πολύ φτηνά, άνετα δερμάτινα παπούτσια” θα σας κάνουν να ταιριάξετε στο περιβάλλον.
“Στις επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχωρίζετε”, συμβουλεύει ο Roetzel. “Αν είστε έξυπνα ντυμένοι, οι άνθρωποι θα σας ρωτήσουν αν έχετε κάποια σημαντική συνάντηση ή θα σκεφτούν ότι ψάχνετε για αύξηση μισθού.
Για τις καθημερινές δουλειές, ντύνεστε όσο πιο casual γίνεται”.
Τίποτα πολύ σέξι
Εν τω μεταξύ, το στυλ των γυναικών στον χώρο εργασίας, ίσως περισσότερο από ό,τι των ανδρών, βασίζεται στην αρχή “όσο πιο αδιάφορο τόσο το καλύτερο”.
“Οι γυναίκες στις γερμανικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να φαίνονται υπερβολικά σέξι”, λέει ο συγγραφέας. “Αν φοράτε φούστα, για παράδειγμα, δεν πρέπει να είναι πολύ κοντή και τα τακούνια δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά”.
“Ενώ στην Ιταλία οι επιχειρηματίες φέρουν τσάντες Chanel, στη Γερμανία συνήθως φέρουν μια τσάντα για φορητό υπολογιστή ή κάτι πολύ πρακτικό. Το μακιγιάζ είναι επίσης διακριτικό, χωρίς πολύ κραγιόν, τίποτα που να είναι πολύ εμφανές”, λέει.
Πολιτική χωρίς πόρτες
Οι γραβάτες είναι ουσιαστικά ένα περιττό κομμάτι ένδυσης στη σύγχρονη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι το να φορέσεις μία είναι πραγματικά θέμα επιλογής στις περισσότερες περιπτώσεις.
“Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος αν δεν φοράτε γραβάτα”, λέει ο Roetzel. “Δεν ξέρω ούτε ένα εστιατόριο που δεν θα σε δεχόταν αν δεν φορούσες γραβάτα.
Μπορεί να μην σας επιτρέψουν να μπείτε στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας αν το σορτσάκι σας είναι πολύ κοντό, αλλά βασικά, μπορείτε να φοράτε τα πάντα παντού και αυτό αρέσει στους Γερμανούς!”.
Κηδείες και γάμοι
Ακόμη και οι πιο επίσημες περιστάσεις, όπως οι γάμοι, οι κηδείες και τα γενέθλια, είναι πολύ πιο ανεπίσημες εκδηλώσεις από ό,τι ήταν κάποτε.
“Στις κηδείες, οι άνθρωποι θα φορέσουν μαύρα, αλλά σπάνια φοράνε μαύρο κοστούμι, οι περισσότεροι θα φορέσουν ένα μαύρο φούτερ και τζιν”, λέει ο Roetzel.
Αντιγράψτε τη… Μέρκελ
Όποιος ψάχνει για έμπνευση δεν χρειάζεται να κοιτάξει παραπέρα από την πρόσφατα συνταξιοδοτημένη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστόν φορούσε παραλλαγές του ίδιου κοστουμιού για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της.
“Είχε διαφορετικά χρώματα και υφάσματα, αλλά αυτή ήταν η ενδυμασία της και βρήκε επίσης το χτένισμά της και αυτό ήταν όλο. Δεν νομίζω ότι είχε στιλίστα”, λέει ο Roetzel. “Αυτό είναι που αγαπούν οι Γερμανοί. Είναι αναγνωρίσιμο και δεν φαίνεται ακριβό”.
“Στη Γερμανία, ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να παραδεχτείς είναι να φοράς ακριβά, ραμμένα στα μέτρα σου ρούχα”, εξηγεί. “Ως πολιτικός, μπορείς να παραδεχτείς ότι σου αρέσει να πίνεις, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παραδεχτείς ότι έχεις ακριβή γκαρνταρόμπα”.
Στην πραγματικότητα, όσο πιο φτηνά τόσο το καλύτερο. “Ο Όλαφ Σολτς κέρδιζε πάντα πολλά χρήματα, αλλά τα ρούχα του είναι απαίσια, τα κοστούμια του είναι απαίσια – αυτό είναι απλά τέλειο για τη Γερμανία”, λέει ο Roetzel.
Ξοδέψτε τα χρήματα διακριτικά
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί φορούν φτηνά ρούχα, αλλά δεν κάνουν μεγάλη φασαρία για τις μάρκες που φορούν.
“Οι άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν το status τους φορώντας συγκεκριμένες μάρκες”, επισημαίνει ο Roetzel. “Αλλά στη Γερμανία, αυτό γίνεται με πολύ διακριτικό τρόπο. Θα δείτε μικρές λεπτομέρειες στα ρούχα και τα γυαλιά ενός καθηγητή ή γιατρού που θα σας πουν πολλά.
Η τάξη υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι κρύβουν το στάτους τους επειδή είναι αρνητικό να το επιδεικνύουν. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το εντοπίσουν οι ξένοι”.
Υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα του να μην επιδεικνύετε τον πλούτο σας – τα υπαίθρια ενδύματα.
“Τα ρούχα εξωτερικού χώρου είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα εδώ”, λέει ο Roetzel. “Δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση ελευθερίας και υγείας. Το να ξοδεύεις 800 ευρώ για ένα μπουφάν είναι εντάξει.
Αλλά είναι αμαρτία να ξοδέψετε το ίδιο ποσό για ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας – θα καταστρέψετε την εικόνα σας αν παραδεχτείτε ότι το κάνετε αυτό”.
Επιπλέον, όποιος θέλει να εντυπωσιάσει τους Γερμανούς με τα υπάρχοντά του θα ήταν καλύτερα να αγοράσει ένα καλό αυτοκίνητο ή μια μοντέρνα κουζίνα, λέει ο ειδικός σε θέματα μόδας.
“Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε μια πολύ ακριβή κουζίνα, αλλά τα ρούχα σας θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι φτηνά”.
Επικεντρωθείτε στην εσωτερική ομορφιά
Το γερμανικό ενδιαφέρον για τη μόδα μπορεί στην πραγματικότητα να μας πει πολλά για τις βαθύτερες γερμανικές αξίες.
“Υπάρχει μια παλιά πρωσική ρήση του mehr sein als schein (το περιεχόμενο είναι καλύτερο από την εμφάνιση).
Οι Γερμανοί αισθάνονται ότι αν κάτι είναι πολύ όμορφο πρέπει να υπάρχει κάτι ύποπτο σε αυτό. Όποιος είναι υπερβολικά κομψά ντυμένος μπορεί να είναι απατεώνας”, λέει ο Roetzel.
“Οι Γερμανοί είναι πολύ ειλικρινείς, τους αρέσει να είναι πολύ άμεσοι. Λένε “ποιος ο λόγος να μη φοράτε σανδάλια αν κάνει ζέστη;”
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.