Το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο βρίσκεται στη Βαυαρία, αλλά οι Γερμανοί δεν πίνουν την περισσότερη μπύρα. Ποιος τότε; Η μπύρα δεν εφευρέθηκε στην Ευρώπη. Πού τότε; Επτά εκπληκτικά γεγονότα για την μπύρα.
Υπάρχουν μερικές υπέροχες ιστορίες για την μπύρα
- Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, περίπου 93.000 λίτρα μπύρας φέρονται να χύνονται κατά την κατανάλωση κάθε χρόνο. Λέγεται ότι κολλάνε στα γένια των ανδρών.
- Και στην πολιτεία Όρεγκον των ΗΠΑ, μια ζυθοποιία έφερε στην αγορά μια μπύρα που δημιουργήθηκε με άγριες ζύμες από τα γένια του ζυθοποιού.
- Σε ένα παγωτατζίδικο του Μονάχου μπορείτε να παραγγείλετε παγωτό μπύρας, το οποίο παρασκευάζεται είτε με μπύρα σίτου είτε με ανοιχτόχρωμη μπύρα.
- Αν μια μπύρα μυρίζει σαν μαριχουάνα, δεν κάνετε λάθος – ο λυκίσκος, όπως και το “χόρτο”, ανήκει στην οικογένεια της κάνναβης.
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία για την μπύρα που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε τον λόγο σας – και ίσως να κάνετε και λίγη φιγούρα.
1. Το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο βρίσκεται στη Βαυαρία
Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν λάτρη της παράδοσης που πίνει μπύρα; Τότε θα πρέπει να εγκατασταθείτε στο Bräustüberl Weihenstephan.
Το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο βρίσκεται στο μοναστήρι Weihenstephan στο Nährberg στο Freising κοντά στο Μόναχο. Το Bräustüberl είναι το κύριο κτίριο της ζυθοποιίας.
Η σύντομη ιστορία: Το 1040, οι βενεδικτίνοι μοναχοί του μοναστηριού υπό τον ηγούμενο Arnold έλαβαν από την πόλη του Freising δικαιώματα ζυθοποιίας. Αυτή ήταν η γέννηση του μοναστηριακού ζυθοποιείου.
Σύμφωνα με το ζυθοποιείο, οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι οι Βενεδικτίνοι είχαν ήδη αρχίσει να παρασκευάζουν μπύρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με αυτές, ο λυκίσκος καλλιεργούνταν στον κήπο του μοναστηριού ήδη από το 768 και οι μοναχοί πιθανώς τον επεξεργάζονταν σε μπύρα.
Σήμερα, το Weihenstephaner Berg είναι ένα κέντρο σύγχρονης τεχνολογίας ζυθοποιίας.
Εκτός από τη βαυαρική κρατική ζυθοποιία Weihenstephan, εδώ βρίσκεται επίσης η Σχολή Ζυθοποιίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Παρεμπιπτόντως, η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ζυθοποιείων είναι η φράγκικη Ελβετία (Φραγκονία – Βαυαρία).
Σύμφωνα με την τοπική τουριστική ένωση, υπάρχουν περισσότερα από 70 οικογενειακά ζυθοποιεία που καλλιεργούν την τέχνη της ζυθοποιίας.
Η πόλη Aufseß της Άνω Φραγκονίας μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ιδιαίτερο λόγο: με τέσσερα ζυθοποιεία, έχει την υψηλότερη πυκνότητα ζυθοποιείων στον κόσμο, μετρημένη σε σχέση με τους 1400 κατοίκους της κοινότητας.
2. Ποιος ανακάλυψε πραγματικά την μπύρα
Το παλαιότερο ζυθοποιείο που εξακολουθεί να παράγει μπύρα μπορεί να βρίσκεται στη Γερμανία.
Όμως η μπύρα εφευρέθηκε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Weihenstephan. Σε μια εποχή κατά την οποία το βαυαρικό μοναστήρι απείχε πολύ από την ύπαρξή του.
Γραπτές αναφορές για την μπύρα έχουν ήδη βρεθεί στην αρχαία Μεσοποταμία, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες.
Εκεί, το ποτό λέγεται ότι καταβαλλόταν ως μέρος του μισθού στους εργάτες του ναού της Ουρούκ στο σημερινό Ιράκ ήδη από το 5000 π.Χ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές αποδείξεις για την πραγματική ανακάλυψη της μπύρας, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών.
Οι ειδικοί όμως υποθέτουν επίσης ότι οι Σουμέριοι στη Μεσοποταμία κατανάλωναν ήδη ένα “ποτό που έμοιαζε με μπύρα”.
Κατέγραψαν τη συνταγή και τη διαδικασία παραγωγής σε πήλινες πινακίδες. Η μπύρα ήταν πιθανότατα ένα καθημερινό ποτό εκείνη την εποχή.
Αυτός ήταν ο στόχος των προφητών της πρώην μεσοποταμιακής πόλης-κράτους του Μαρί, η ιστορία της οποίας χρονολογείται από την τρίτη χιλιετία π.Χ.
“Πολλοί ναοί είχαν ακόμη και τους δικούς τους ζυθοποιούς”, έγραψε ο Αμερικανός θεολόγος Michael Homan σε άρθρο του στο περιοδικό Near Eastern Archaeology.
Ο Χαμουραπί ήταν ένας Βαβυλώνιος βασιλιάς που κατέστρεψε το Μαρί το 1759 π.Χ. Εξέδωσε μια από τις παλαιότερες συλλογές νόμων στον κόσμο, τον Κώδικα Χαμουράπι.
Σε αυτόν ανέφερε επίσης την μπύρα. “Ο Χαμουραπί καθόριζε την τιμή και τη δύναμη της μπύρας στον κώδικά του”, γράφει ο Michael Homan.
Η μπύρα ήταν εθνικό ποτό στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, το οποίο έπιναν όλες οι κοινωνικές τάξεις. Πληρωνόταν ως μισθός, με αυτήν πληρώνονταν οι τιμές των νυφών.
“Χρησίμευε ως καταλύτης για την κατάργηση των κοινωνικών φραγμών”, λέει ο Homan.
Καλό είναι να γνωρίζετε: Η μπύρα εκείνης της εποχής είχε ελάχιστη σχέση με τη σημερινή μπύρα: περιείχε δύο έως τρία τοις εκατό αλκοόλ, ήταν αφιλτράριστη και θολή και παραγόταν με Δίκοκκο σιτάρι και κριθάρι. Για να μην καταναλώνονται υπολείμματα ζυθοποίησης, την έπιναν από καλαμάκια.
“Η δημοτικότητα της μπύρας σε αυτές τις περιοχές οφειλόταν εν μέρει στις κλιματολογικές και γεωργικές συνθήκες, καθώς τα σταφύλια ήταν πιο δύσκολο να παραχθούν από τα δημητριακά”, λέει ο Homan.
Οι πρώτες φυσικές ενδείξεις για την παρασκευή μπύρας χρονολογούνται γύρω στο 3500 π.Χ., σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες. Τόσο παλιά είναι τα υπολείμματα μιας κανάτας που βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στα βουνά Ζάγκρος του Ιράν το 1973.
Στα αυλάκια της κανάτας βρέθηκε οξαλικό ασβέστιο. Η χημική ένωση σχηματίζεται ακόμη και σήμερα κατά τη διαδικασία παρασκευής ζύθου.
3. Τόση μπύρα πίνουν οι Γερμανοί ετησίως
Το Oktoberfest του Μονάχου το 2011 ήταν το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο από πλευράς κατανάλωσης: σερβιρίστηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα.
Εν τω μεταξύ, οι σκηνές μπύρας στο Wiesn τροφοδοτούνται με αγωγούς, ώστε ο χυμός του κριθαριού να φτάνει γρηγορότερα στους ουρανίσκους.
Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία δεν βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τη μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας. Το ρεκόρ κατέχει ένα άλλο έθνος μπύρας, σύμφωνα με την κατάταξη του 2020 της ένωσης ζυθοποιών της Ευρώπης:
- Τσεχική Δημοκρατία: 135 λίτρα
- Αυστρία: 100 λίτρα
- Γερμανία: 95 λίτρα
Η γερμανική ένωση ζυθοποιών παρουσιάζει συνολικά κάπως χαμηλότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτήν, η κατά κεφαλήν κατανάλωση των Γερμανών μειώθηκε πιο πρόσφατα – από 92,4 λίτρα το 2020 σε 89,4 λίτρα το 2021.
Συμπέρασμα: Τα στοιχεία ποικίλλουν. Δείχνουν όμως ότι η Γερμανία δεν είναι νούμερο ένα όσον αφορά την ποσότητα της μπύρας που καταναλώνεται.
4. Αυτό είναι το ποσοστό αλκοόλ στην ισχυρότερη μπύρα της Γερμανίας
Παρασκευάζεται από νερό, βύνη κριθαριού, βύνη σιταριού, λυκίσκο και μαγιά. Μέχρι στιγμής, τόσο φυσιολογικό.
Αλλά το μπουκάλι και η τιμή του σε κάνουν να τεντώνεις τα αυτιά σου: περιέχει 0,04 λίτρα και κοστίζει 29,90 ευρώ.
Το περιεχόμενό της είναι η ισχυρότερη μπύρα που παρασκευάζεται στη Γερμανία, με την εύστοχη ονομασία “Strength in Numbers”. Έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 57,8 τοις εκατό.
Ζυθοποιείται από τον Georg “Schorsch” Tscheuschner, πτυχιούχο αρχιζυθοποιό από το Gunzenhausen στη Φραγκονία.
Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Schorschbräu του Tscheuschner και της σκωτσέζικης ζυθοποιίας Brewdog. Δύο εταιρείες που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε ένα είδος ανταγωνισμού για την ισχυρότερη μπύρα.
Οι Σκωτσέζοι διαφήμιζαν την “End of History” που παρασκευάζεται από τσουκνίδες και μούρα αρκεύθου με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 55%. Η Schorschbock είχε ήδη φτάσει στο 57,7 τοις εκατό.
Η “Δύναμη σε αριθμούς” περιέχει τώρα ελαφρώς περισσότερο αλκοόλ. Υπολογιζόμενη ανά λίτρο, κοστίζει 747,50 ευρώ – γεγονός που την καθιστά μία από τις ακριβότερες μπύρες της αγοράς.
Σχετικά με την παραγωγή: Η μπύρα είναι μια βελγική Golden Ale της Brewdog που αποστάζεται με τη διαδικασία Eisbock. Ο Tscheuschner εξηγεί: “Κατά τη διαδικασία, οι μπύρες ψύχονται και ο πάγος που προκύπτει φιλτράρεται”.
Η πλούσια σε αρώματα Eisbock ωριμάζει για δέκα χρόνια σε βαρέλια ουίσκι πριν τελειοποιηθεί από τον Tscheuschner στην μπύρα που σπάει ρεκόρ.
Όσον αφορά το ύφος της μπύρας, η “Strength in Numbers” είναι μια μπύρα bock, που παρασκευάζεται κλασικά σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί καθαρότητας. Πρέπει όμως να δοκιμάζεται σαν απόσταγμα.
Συμβουλή απόλαυσης: “Οι ανοιχτές φιάλες μπορούν να απολαμβάνονται για αρκετές εβδομάδες”, λέει ο ζυθοποιός. Και υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: “Συνιστώνται μικρές γουλιές”.
Στον διαγωνισμό για την πιο δυνατή μπύρα στον κόσμο, η ζυθοποιία Keith στη Σκωτία διεκδικεί τη θέση του νικητή: η μπύρα “Snake Venom” φτάνει το 67,5% αλκοόλ κατ’ όγκο σύμφωνα με την ετικέτα.
Ο λαιμός του μπουκαλιού κοσμείται από μια προειδοποίηση: “Αυτή η μπύρα είναι δυνατή. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 35 ml”.
5. Πόσα είδη μπύρας υπάρχουν;
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών, υπάρχουν περισσότερα από 1500 ζυθοποιεία στη Γερμανία που παράγουν περίπου 7000 διαφορετικές μπύρες.
Στο σύνολο της Ευρώπης, ο αριθμός των ζυθοποιείων είναι περίπου 12.500, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μικροζυθοποιίες, των οποίων η ετήσια παραγωγή συχνά δεν υπερβαίνει τα 60 εκατόλιτρα.
Από το πλήθος των μεμονωμένων ζυθοποιιών, πρέπει να διακρίνει κανείς τα είδη μπύρας, που ονομάζονται επίσης στυλ μπύρας ή είδη μπύρας.
Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια πολύ μικρότερος, αλλά και πάλι εντυπωσιακός: η Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών απαριθμεί 22 στυλ μόνο στον ιστότοπό της – από την μπύρα σιταριού μέχρι την μπύρα bock, την Kölsch και την Alt.
Οι ειδικοί αναφέρονται σε επιμέρους στυλ, όπως η porter, μια σκούρα μπύρα από την Αγγλία, που ζυμώνεται με ανώτερη ζύμωση.
Η βιομηχανική πύλη Biermap24 καταλήγει σε συνολικά 25 στυλ μπύρας και απαριθμεί επίσης μπύρες βύνης, μελιού και ξινές μπύρες.
Η Beer sommelière Mareike Hasenbeck εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 50 στυλ διεθνώς. “Γνωρίζω οκτώ υποκατηγορίες μόνο της stout”, λέει η ίδια.
Αλλά μπορεί να γίνει και πιο ξεκάθαρα: “Υπάρχουν τρία είδη μπύρας παγκοσμίως”. Και αυτά είναι τα εξής:
- Μπύρες που έχουν υποστεί ζύμωση στον πυθμένα: Εδώ χρησιμοποιούνται ζύμες οι οποίες μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αλκοόλ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
- Μπύρες που έχουν υποστεί ανώτερη ζύμωση: Εδώ χρησιμοποιούνται ζύμες που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αλκοόλη σε μεγάλες θερμοκρασίες.
- Μπύρες αυθόρμητης ζύμωσης
6. Αυτή η μπύρα έχει την καλύτερη γεύση για τους Γερμανούς
Ο πιο δημοφιλής τύπος μπύρας στη Γερμανία είναι και παραμένει η Pilsner. Μεταφέρθηκε στο Πίλσεν της Τσεχικής Δημοκρατίας στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Βαυαρό ζυθοποιό Γιόζεφ Γκρολ και διαδόθηκε εκεί ως μια νέα ποικιλία που ζυμώνεται στον πυθμένα.
Το “Beer Monitor 2022”, μια αντιπροσωπευτική έρευνα της Splendid Research, αποδεικνύει…
Και κάπως έτσι κατανέμονται οι πωλήσεις μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών:
- Η Pilsner διατηρεί εδώ και χρόνια ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%.
- Με ποσοστό λίγο κάτω του 10%, η Helle έρχεται δεύτερη.
- Την τρίτη θέση στη λιανική καταλαμβάνουν τα ανάμεικτα ποτά μπύρας με 7,6%.
- Οι μη αλκοολούχες μπύρες δεν καταφέρνουν να ανέβουν στο βάθρο. Αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς – όπως και το σιτάρι.
Σύμφωνα με το “Beer Monitor 2022”, αυτές είναι οι πιο γνωστές μάρκες:
- Krombacher
- Becks
- Warsteiner
Το ξέρατε; Πιθανώς λόγω της πανδημίας, το επίπεδο αναγνωρισιμότητας της Corona Extra αυξήθηκε από 55 σε 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.
7. Τόσο κοστίζει η πιο ακριβή μπύρα στον κόσμο
Πιθανόν να το έχετε παρατηρήσει: Η Maß στο Oktoberfest του Μονάχου γίνεται όλο και πιο ακριβή. Το 2022, το λίτρο κοστίζει μεταξύ 12,60 ευρώ και 13,80 ευρώ – μια αύξηση πάνω από 15 τοις εκατό από το 2019.
Αλλά δεν είναι ακόμα πραγματικά ακριβό σε σύγκριση με αυτό. Οι τιμές που έχουν ήδη καταβληθεί, ιδίως για τα συλλεκτικά κομμάτια, εξακολουθούν να ξεπερνούν πολλές φορές την τιμή των μπυρών του φεστιβάλ, αλλά και των συχνά ακριβών craft μπυρών.
Απόλυτο ρεκόρ από αυτή την άποψη αποτελεί ένα μπουκάλι Löwenbräu Lager που βρισκόταν στο αερόπλοιο “Hindenburg” – και επέζησε αλώβητο από τη συντριβή του στις 6 Μαΐου 1937.
Σε δημοπρασία στη Μεγάλη Βρετανία, η φιάλη των 0,5 λίτρων πωλήθηκε έναντι 11.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ανά λίτρο ανέρχεται σε 22.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το πιο ακριβό κουτάκι μπύρας που έχει πουληθεί ποτέ ήταν έναντι 6.000 δολάρια ΗΠΑ. Σε αυτή την τιμή άλλαξε χέρια από ένα κουτάκι Rosalie Pilsner και Tiger 1981.
Και οι δύο μπύρες παρασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930 από την Manhattan Brewing Company στο Σικάγο.
Ανάμεσα στις πανάκριβες μπύρες που μπορούν ή θα μπορούσαν να αγοραστούν τακτικά είναι η “Nail Ale” από την Antarctic Brewery στο Applecross κοντά στο Περθ της Αυστραλίας.
Πωλούνταν για 1850 δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή 1200 ευρώ.
Σύμφωνα με το αφεντικό της ζυθοποιίας John Stallwood, ένα μπουκάλι της σπάνιας μπύρας πέτυχε αυτή την κορυφαία τιμή σε δημοπρασία. Άλλες φιάλες πουλήθηκαν για 800 δολάρια.
Τι έκανε αυτή την μπύρα τόσο ακριβή;
Η δημοπρασία της μπύρας, που περιορίστηκε σε 30 φιάλες, έγινε για λόγους μάρκετινγκ και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Χρησιμοποιήθηκε νερό από ένα κομμάτι παγόβουνου που έφερε πίσω η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepard από μια εκστρατεία κατά της φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό.
“Συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 000 δολάρια για τη Sea Shepard”, λέει ο Stallwood.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.