Γνωρίστε 6 νέες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας
Τις προσεχείς εβδομάδες, ο συνασπισμός του “φωτεινού σηματοδότη” θα προωθήσει μια σαρωτική αναμόρφωση του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος – με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις. Δείτε τι σημαίνει αυτό τώρα για τους ομογενείς που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.
Για τους ομογενείς σε μια νέα χώρα, η εξοικείωση με τις συντάξεις μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Ένα συνταξιοδοτικό ταμείο είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι μας στην τρίτη ηλικία, και κάθε χώρα φαίνεται να έχει ένα διαφορετικό (αλλά εξίσου μπερδεμένο) σύστημα.
Δυστυχώς, το σύστημα στη Γερμανία πρόκειται να γίνει πιο περίπλοκο από ποτέ.
Με μια νέα σειρά μεταρρυθμίσεων, ο συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP θέλει να στηρίξει τις συντάξεις της επόμενης γενιάς.
Αυτό θα περιλαμβάνει την εμβάθυνση στο χρηματιστήριο – κάτι που προκαλεί φόβο στις καρδιές πολλών Γερμανών.
Ποιο είναι λοιπόν το νέο σύστημα και τι σημαίνει για τους ομογενείς; Είναι οι συντάξεις ασφαλέστερες – ή λιγότερο ασφαλείς – από ό,τι ήταν πριν;
Ακολουθούν έξι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη μεταρρύθμιση.
1. Όλα αφορούν την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων στη Γερμανία
Στη Γερμανία, οι εισφορές γενικά αφαιρούνται αυτόματα από τους μισθούς των εργαζομένων και στη συνέχεια συμπληρώνονται από τον εργοδότη σας.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται κατά μέσο όρο με την πάροδο του χρόνου σε ένα σύστημα που βασίζεται σε πόντους και τελικά υπολογίζεται με βάση παράγοντες όπως το εισόδημά σας, η ηλικία συνταξιοδότησής σας και ο αριθμός των ετών που καταβάλατε στο ταμείο.
Αλλά μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι πρόκειται για έναν φανταχτερό κρατικό αποταμιευτικό λογαριασμό: ό,τι πληρώνετε στην πραγματικότητα πηγαίνει για τη χρηματοδότηση των σημερινών συνταξιούχων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του αριθμού των εργαζομένων στη Γερμανία και του αριθμού των συνταξιούχων. Αυτό είναι το σημείο όπου η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Με ένα κύμα ανθρώπων από τη γενιά των Baby Boomers να μπαίνει στη σύνταξη, η ισορροπία πρόκειται να γείρει δραστικά προς την πλευρά των συνταξιούχων, χωρίς να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να τους χρηματοδοτήσουν.
Ενώ οι ξένοι εργαζόμενοι θα διαδραματίσουν σίγουρα ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας, η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι μπορεί να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο συντάξεων του 48,1% – ή τουλάχιστον να μην πέσει κάτω από το 48%.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που λαμβάνει έναν μέσο μισθό για 45 χρόνια του εργασιακού του βίου θα λαμβάνει το 48% αυτού του μισθού που του καταβάλλεται κάθε μήνα κατά τη συνταξιοδότησή του.
2. Οι συνταξιοδοτικές εισφορές δεν θα αυξηθούν ακόμη – ούτε και η ηλικία συνταξιοδότησης
Όταν ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη εισήλθε στην κυβέρνηση, μια βασική δέσμευσή τους ήταν να μην αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.
Επί του παρόντος, οι άνθρωποι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών χωρίς να χάσουν κανένα από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, αν και το όριο αυτό πρόκειται να αυξηθεί σταδιακά στα 67 έτη έως το 2029.
Αν και ορισμένες ομάδες πίεσης έχουν υποστηρίξει την περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για να αντισταθμιστεί η ανισορροπία μεταξύ των συνταξιούχων και των ατόμων σε ηλικία εργασίας, αυτό έχει μέχρι στιγμής αποκλειστεί από τους υπουργούς.
“Η περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69, 70 ή 75 έτη είναι λάθος και άδικη, διότι αυτό θα σήμαινε πραγματική περικοπή της σύνταξης για πολλούς ανθρώπους που απλώς δεν μπορούν να εργαστούν τόσο πολύ”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD).
Επιπλέον, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει το επίπεδο των συντάξεων που προσφέρονται σήμερα χωρίς οι άνθρωποι να πρέπει να πληρώνουν περισσότερα – ή πάρα πολλά περισσότερα – στο σύστημα.
Επί του παρόντος, το 18,6 του μισθού ενός εργαζομένου τοποθετείται στο συνταξιοδοτικό ταμείο, αν και αυτό μοιράζεται 50/50 μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου.
Μέχρι το 2025 τουλάχιστον, το όριο αυτό δεν υπερβαίνει το 20 τοις εκατό – δηλαδή το 10 τοις εκατό καταβάλλεται από τον εργαζόμενο και το 10 τοις εκατό από τον εργοδότη.
3. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το συνταξιοδοτικό ταμείο επενδύοντας
Σήμερα υπάρχουν περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού – και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων είναι σήμερα ηλικίας 55-60 ετών.
Μέχρι το 2035, οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους ενήλικες θα είναι 70 ετών και άνω.
Μέχρι το 2060 -υποθέτοντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί- οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας θα υπερτερούν των συνταξιούχων μόνο κατά τρία προς δύο.
Αυτή τη στιγμή, αντιστοιχούν τρία άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε έναν συνταξιούχο. Για να λύσει αυτά τα δύσκολα μαθηματικά, η κυβέρνηση στρέφεται στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τα σχέδια που πρόκειται να παρουσιαστούν από τον υπουργό Εργασίας Heil και τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP), θα διατεθεί ένα ειδικό ταμείο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επενδυθεί σε βάθος ετών.
Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί “κεφάλαιο γενεών” που θα μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι της δημογραφικής αλλαγής.
Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι επενδύσεις θα αυξάνονται, η κυβέρνηση θα μπορεί να διοχετεύει χρήματα πίσω στις συντάξεις για να καλύψει τυχόν μελλοντικές ελλείψεις.
Αυτό θα προστεθεί στις δύο άλλες πηγές χρηματοδότησης των γερμανικών συντάξεων που υπάρχουν σήμερα: τις συνταξιοδοτικές εισφορές και τα κρατικά φορολογικά κονδύλια.
4. Οι συνταξιούχοι δεν θα γίνουν μέτοχοι
Αρχικά, το φιλοεπιχειρηματικό FDP είχε κάνει έντονη εκστρατεία υπέρ ενός συστήματος σουηδικού τύπου, στο οποίο το 2% των συνταξιοδοτικών εισφορών θα επενδύονταν σε μια σύνταξη μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 16,6% θα παρέμενε το ίδιο.
Αλλά μετά από πιέσεις από το κεντροαριστερό SPD και τους Πράσινους, αυτό άλλαξε αρκετά.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση θα δανειστεί 10 δισ. ευρώ για να επενδύσει στην κεφαλαιαγορά.
Αυτό θα γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, με τα κεφάλαια να διαφοροποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και να επενδύονται για αρκετά χρόνια.
Την επένδυση θα διαχειρίζεται ένα πολιτικά ανεξάρτητο ίδρυμα και αν οι τιμές των μετοχών πέσουν, η κυβέρνηση θα το αντισταθμίσει από τα δικά της αποθεματικά – ή από περισσότερο δανεισμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις προστατεύονται από την αστάθεια της αγοράς, αλλά και ότι αν η επένδυση αυξηθεί σημαντικά, οι συντάξεις θα παραμείνουν οι ίδιες.
Τελικά, ο στόχος είναι απλώς να σταθεροποιηθούν οι συντάξεις σε περίπου 15 χρόνια.
Φυσικά, η επένδυση στο χρηματιστήριο ή σε μια ιδιωτική σύνταξη που συνδέεται με την κεφαλαιαγορά εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή για τους ιδιώτες – απλώς δεν θα συμβαίνει αυτόματα μέσω του νέου συστήματος της κυβέρνησης.
5. Η διατήρηση του σημερινού επιπέδου σύνταξης είναι πραγματικά δαπανηρή
Ως γενικός κανόνας, κάθε αύξηση του επιπέδου των συντάξεων κατά ένα τοις εκατό πρέπει να καλύπτεται από τουλάχιστον μισό τοις εκατό περισσότερες συνταξιοδοτικές εισφορές – που ισοδυναμεί με περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μένει να δούμε πόσο θα αυξηθεί το αρχικό επενδυτικό ταμείο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – ή οποιεσδήποτε μελλοντικές επενδύσεις – αλλά υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες ότι θα είναι αρκετό για να αποκλείσει τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των εισφορών.
Η κυβέρνηση διοχετεύει επίσης περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις συντάξεις – αριθμός που θα αυξηθεί μόνο στο μέλλον, όταν οι Baby Boomers εισέλθουν μαζικά στη σύνταξη.
Εν αναμονή των επικείμενων αυξήσεων, η Ένωση Εργοδοτών ζητά να τεθεί ανώτατο όριο στις κοινωνικές εισφορές στο μέλλον.
6. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις ιδιωτικές συντάξεις
Δεδομένου ότι η κρατική σύνταξη σχεδιάστηκε ως δίχτυ ασφαλείας, οι άνθρωποι στη Γερμανία ενθαρρύνονται να τη συμπληρώνουν με τις δικές τους ιδιωτικές ή εταιρικές συντάξεις.
Για να βελτιωθεί αυτή η πλευρά των πραγμάτων, μια κυβερνητική επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα ορισμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα διευρυνθεί η προσφορά ιδιωτικών και κρατικά επιδοτούμενων συντάξεων.
Το σημερινό σύστημα που είναι γνωστό ως Riester Rente (σύνταξη Riester) (Δείτε περισσότερα για τη σύνταξη Riester ΕΔΩ) πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά, ενώ θα εισαχθούν νέες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων πιο επικίνδυνων αλλά υψηλότερων αποδόσεων επενδυτικών επιλογών.
Στο μέλλον, οι πολίτες θα έχουν επίσης την επιλογή μιας ιδιωτικής σύνταξης που θα επενδύει σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη (ETF).
Αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί στο μέλλον, αλλά ο θόρυβος από τον συνασπισμό είναι μέχρι στιγμής θετικός, οπότε φαίνεται ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισαχθούν.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.