6 ήμερη εργασία: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο – Θα ακολουθήσει και η Γερμανία το μοντέλο;
Στη Γερμανία λείπουν εκατομμύρια ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Ένα πρόβλημα που γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Η λύση της προκαλεί τώρα συζητήσεις…
Τεμπέληδες Έλληνες; Καθόλου. Πουθενά στην ΕΕ, με εξαίρεση την Πολωνία, οι άνθρωποι δεν εργάζονται περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Και τώρα πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Επειδή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, η συντηρητική κυβέρνηση εισάγει την επιλογή της εξαήμερης εβδομάδας από την 1η Ιουλίου.
Οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα θα ανταμείβονται με γενναιόδωρα επιδόματα.
Η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού προκαλεί έκπληξη με την πρώτη ματιά. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία.
Τον Απρίλιο, 521.295 άνθρωποι ήταν άνεργοι. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 10,8%. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί τομείς αναζητούν απεγνωσμένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με την ένωση, μόνο στον τουρισμό, έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει έλλειψη περίπου 65.000 εργαζομένων. Σχεδόν μία στις πέντε θέσεις εργασίας είναι ακάλυπτη.
Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών προσωπικού Manpower Greece, υπάρχει επίσης έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα στη βιομηχανία και τις κατασκευές, στον τομέα της ενέργειας, στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στις εταιρείες μεταφορών και logistics και στον τομέα της υγείας.
Ελλάδα: Τα υψηλά μπόνους είναι δελεαστικά – αλλά υπάρχει ένα ανώτατο όριο
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακουφίσει τις ελλείψεις προσωπικού στη γεωργία, τις κατασκευές και την εστίαση με την πρόσληψη εργαζομένων από την Αίγυπτο, την Ινδία, την Αλβανία και άλλες αναδυόμενες χώρες, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση όταν πρόκειται για εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Ένας νέος νόμος δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωριακά. Όποιος θέλει να εργαστεί μια έκτη ημέρα την εβδομάδα θα λαμβάνει 40 τοις εκατό περισσότερη αμοιβή.
Εάν η έκτη εργάσιμη ημέρα πέφτει σε Κυριακή ή αργία, ο νόμος προβλέπει ακόμη και αύξηση της αμοιβής κατά 115%.
Ο νέος κανονισμός απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα με σύστημα βάρδιας και των οποίων οι εργαζόμενοι εργάζονταν προηγουμένως πέντε ημέρες και 40 ώρες την εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί: Η εξαήμερη εβδομάδα είναι προαιρετική. Ο εργοδότης πρέπει να την δηλώσει στη διοίκηση εργασίας και να την αιτιολογήσει.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα να εργάζονται υπερωριακά, αλλά δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν να το κάνουν.
Επιπλέον, η εβδομαδιαία εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Επομένως, η εξαήμερη εβδομάδα δεν μπορεί να συνδυαστεί με πρόσθετες υπερωρίες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα.
Εβδομάδα έξι ημερών: ένα μοντέλο για την καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία;
Ωστόσο, το μοντέλο αυτό θα ήταν δύσκολο να μεταφερθεί στη Γερμανία, λέει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher: “Δεν υπάρχει καμία αποδοχή για την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία. Αντιθέτως, η πλειονότητα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θα ήθελε να μειώσει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας της”.
Ωστόσο, η σύγκριση των δύο χωρών είναι ούτως ή άλλως προβληματική, λέει ο οικονομικός εμπειρογνώμονας: “Η Ελλάδα βγαίνει από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μόλις το μισό του μηνιαίου εισοδήματος των ανθρώπων στη Γερμανία και επομένως έχουν σημαντικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο”.
Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσει η Γερμανία περισσότερες θέσεις εργασίας θα ήταν να άρει τα πολλά εμπόδια που εμποδίζουν τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση να εργάζονται περισσότερες ώρες.
“Πολλές γυναίκες με μερική απασχόληση θα ήθελαν να εργάζονται σημαντικά περισσότερες ώρες”, λέει ο Fratzscher.
“Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο διαχωρισμό των συζύγων, τη συνασφάλιση και τις μίνι θέσεις εργασίας, καθώς και μαζικές επενδύσεις στην επέκταση των παιδικών σταθμών και των σχολείων”.
Ο ίδιος βλέπει το μεγαλύτερο αναξιοποίητο δυναμικό για την οικονομία και την αγορά εργασίας στις γυναίκες που δεν εργάζονται.
Εβδομάδα έξι ημερών: αυτή είναι η γνώμη του ισχυρού συνδικάτου DGB
Στη Γερμανία δεν υπάρχει ανάγκη για κρατικές ρυθμίσεις για μεγαλύτερο ωράριο εργασίας, διευκρινίζει η Anja Piel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB).
“Η κατανομή των ωρών εργασίας σε περισσότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη αντιστάθμιση είναι ανά πάσα στιγμή δυνατή στο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων”.
Οι συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με αυτό είναι θέμα των μερών της συλλογικής σύμβασης εργασίας, “ο νομοθέτης δεν καλείται εδώ”.
Κατά τη γνώμη της Piel, οι έξυπνοι εργοδότες προσελκύουν πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους παρέχοντας περισσότερη κατάρτιση και δεσμευόμενοι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Piel είναι επιφυλακτική όσον αφορά τα πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για την υπερωριακή απασχόληση.
Αυτά θα μπορούσαν λανθασμένα να παρακινήσουν τα άτομα με υψηλό φόρτο εργασίας σε χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες κυρίως, να εργάζονται ακόμη περισσότερες ώρες και να διακινδυνεύουν την υγεία τους.
“Αν οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν όλο και περισσότερο λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας και στη συνέχεια δεν καταφέρνουν να βγουν στη σύνταξη με καλή υγεία, τότε ούτε αυτό βοηθάει κανέναν”.
Οι ώρες εργασίας σε σύγκριση με την ΕΕ: Η Γερμανία δεν είναι μεταξύ των καλύτερων
Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι μία από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης δημόσιου χρέους στη δεκαετία του 2010. Κατά τη διάρκεια της τότε ύφεσης, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 28%.
Περίπου 600.000 κατά κύριο λόγο νέοι, ως επί το πλείστον καλά εκπαιδευμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα επειδή δεν έβλεπαν επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους. Η χώρα έχασε τότε πολλά από τα καλύτερα ταλέντα της.
Το στερεότυπο των “τεμπέληδων Ελλήνων” χρονολογείται επίσης από την εποχή της κρίσης. Ειδικά τα γερμανικά ταμπλόιντ μέσα ενημέρωσης το καλλιέργησαν εκείνη την εποχή. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα εργάστηκε κατά μέσο όρο 2.000,1 ώρες το 2023.
Στην ΕΕ, μόνο η Πολωνία εργάστηκε περισσότερο, με 2019,5 ώρες.
Συγκριτικά, ο αριθμός για τη Γερμανία ήταν 1342,4 ώρες. Όσον αφορά τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, οι Έλληνες ήταν πρώτοι στην ΕΕ το 2022 με 41 ώρες, έναντι μόλις 34,7 ωρών στη Γερμανία.
Ωστόσο, οι μεγάλες ώρες εργασίας δεν ωφελούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους. Ο μέσος ακαθάριστος μισθός στην Ελλάδα το 2023 ήταν μόλις 1251 ευρώ. Το 31% των εργαζομένων κερδίζει ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μικτά το μήνα.
Το χαμηλό μέσο εισόδημα είναι επίσης συνέπεια της κρίσης: οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να είναι 27% χαμηλότεροι από το επίπεδο του 2010, ενώ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι μόνο το 67% του μέσου όρου της ΕΕ. Στο 64%, μόνο οι Βούλγαροι μπορούν να αντέξουν οικονομικά λιγότερα.
Πολλή δουλειά αλλά χαμηλοί μισθοί: η αδήλωτη εργασία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας
Για να τα βγάλουν πέρα, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται σε μια δεύτερη δουλειά – συχνά παράνομα.
“Λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ορισμένοι εργοδότες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες, οι οποίες πληρώνονται “παράνομα””, λέει ο πρώην υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εισήγαγε την εξαήμερη εβδομάδα.
Σκοπός είναι να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους να εργάζονται κανονικά μια έκτη ημέρα την εβδομάδα αντί για “μαύρες” υπερωρίες μέσω προσαυξήσεων μισθού.
Το κράτος επωφελείται επίσης από αυτό, καθώς εισπράττει υψηλότερα φορολογικά έσοδα και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει επίσης να επαναφέρει περισσότερους συνταξιούχους στην αγορά εργασίας.
Μέχρι τώρα, οι συνταξιούχοι που συνέχιζαν να εργάζονται έπρεπε να παραιτηθούν από το 30% του μισθού τους. Ως εκ τούτου, πολλοί εργάζονταν παράνομα.
Αντί για περικοπή της σύνταξης κατά 30%, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν στο μέλλον μόνο το 10% της εισφοράς στην κοινωνική ασφάλιση.
Αυτό φαίνεται να έχει επιτύχει. Ο ΕΦΚΑ εκτιμούσε προηγουμένως τον αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονταν παράνομα σε περίπου 100.000.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, 81.000 συνταξιούχοι έχουν ήδη καταχωρίσει την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα του οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης από την έναρξη εφαρμογής της νέας ρύθμισης στις αρχές του έτους.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 50.000Ε για τον θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σοκάρει ο θάνατος ενός Έλληνα στη Γερμανία: Γερμανοί τηλεθεατές προσφέρουν 50.000 ευρώ
- Πώς τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πλουσιότερα;
- Η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλη απειλή πλημμυρών λόγω κακοκαιρίας
- Τρεις άνθρωποι αγνοούνται – δρόμοι κλείνουν για μήνες: Καταιγίδες σάρωσαν την Ελβετία
- Μια γερμανική πόλη η τρίτη πιο ευτυχισμένη πόλη στον κόσμο – Ποια είναι;
- Τι αλλάζει στα τέλη καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία τον Ιούλιο 2024;