Παγκοσμίως, η Γερμανία θεωρείται γενικά ως μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της εφευρετικότητας.
Από τα αρκουδάκια μέχρι τα φίλτρα καφέ, με την πάροδο των χρόνων υπήρξε η γενέτειρα ενός μεγάλου αριθμού διάσημων καινοτομιών.
Γνωρίζατε όμως ότι τα παρακάτω καθημερινά πράγματα είναι επίσης γερμανικές εφευρέσεις;
1. Εφημερίδες
Παρόλο που κάποια μορφή κυκλοφορίας ειδήσεων υπήρχε σχεδόν από την αρχή του πολιτισμού (στην Αρχαία Ρώμη, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σμιλεύονταν σε πέτρα για να διανέμονται σε δημόσια φόρα), η πρώτη “πραγματική” εφημερίδα ήταν μια γνήσια γερμανική εφεύρεση.
Η ανάπτυξη κινητών γραφομηχανών (άλλη μια γερμανική καινοτομία!) επέτρεψε στον Johann Carolus να αρχίσει τη μαζική παραγωγή φύλλων με ειδησεογραφικές ιστορίες.
Η εφημερίδα του, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1604 στο Στρασβούργο, εμφανιζόταν μία φορά την εβδομάδα με το πιασάρικο όνομα “Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien” (Απολογισμός όλων των διακεκριμένων και αξιέπαινων ειδήσεων).
2. Fanta
Είναι γνωστή, δυστυχώς, η αλήθεια ότι οι περίοδοι πολέμου παράγουν έναν ορυμαγδό καινοτομιών, αλλά ξέρατε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το αγαπημένο αναψυκτικό όλων;
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα εμπορικό εμπάργκο σήμαινε ότι τα εργοστάσια στη Γερμανία είχαν πρόβλημα να προμηθεύονται σιρόπι Coca-Cola.
Έτσι, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους προϊόν, χρησιμοποιώντας τα μόνα συστατικά που μπορούσαν να βρουν.
Ανακάτεψαν ζάχαρη από τεύτλα, ορό γάλακτος και πυρήνα μήλου (ακούγεται λαχταριστό, έτσι δεν είναι;) και γεννήθηκε η Fanta!
Ακόμα και το όνομα επιβεβαιώνει τη γερμανική προέλευση του ποτού: κατά τη διάρκεια ενός καταιγισμού ιδεών στο Βερολίνο, είπαν στους συμμετέχοντες να “χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους” (Fantasie), και κάποιος απάντησε: “Fanta!”
3. Κόλλα stick
Ο σωτήρας πολλών έργων χειροτεχνίας, το ταπεινό κολλητικό στικ είναι επίσης μια γερμανική καινοτομία!
Το πρώτο stick κόλλας εφευρέθηκε το 1969 από τη γερμανική εταιρεία Henkel, με βάση την “ευκολία περιστροφής” των απλικατέρ κραγιόν.
Μέχρι το 1971, οι κόλλες της Henckel πωλούνταν σε 38 χώρες και σήμερα η εμπορική ονομασία με την οποία κυκλοφόρησαν – Pritt Stick – έχει γίνει συνώνυμη με τις κόλλες παγκοσμίως.
4. Αρκουδάκια
Η ιστορία αυτής της χαδιάρικης εφεύρεσης περιλαμβάνει έναν Αμερικανό πρόεδρο, ένα ναυάγιο και μια παράξενη σύμπτωση…
Τυπικά, η Γερμανία μοιράζεται τα εύσημα για το αρκουδάκι με την Αμερική, επειδή, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δύο πολύ παρόμοια αρκουδάκια παρήχθησαν ακριβώς την ίδια στιγμή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χωρίς κανένας από τους δύο εφευρέτες να έχει ιδέα για τη δημιουργία του άλλου – ειδικά καθώς το πρώτο φορτίο με γερμανικά αρκουδάκια με προορισμό την Αμερική φέρεται να χάθηκε στη θάλασσα.
Ενώ ο Αμερικανός παιχνιδοποιός Μόρις Μίχτομ εμπνεύστηκε από μια γελοιογραφία του Θίοντορ Ρούσβελτ (με το παρατσούκλι Τέντι), ένα πολύ παρόμοιο λούτρινο παιχνίδι παρήχθη και στη Γερμανία, σύμφωνα με σκίτσα αρκούδων που έφτιαξε ο Ρίτσαρντ Στάιφ στον ζωολογικό κήπο της Στουτγάρδης.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους δύο ανθρώπους γνώριζε για τον άλλον, καθιστώντας αυτή τη σύμπτωση μια από τις πιο αξιοσημείωτες συμπτώσεις όλων των εποχών!
5. Φακοί επαφής
Το πνευματικό τέκνο του κάπως ατυχώς επονομαζόμενου Adolf Gaston Eugen Fick, ο πρώτος επιτυχημένος φακός επαφής δημιουργήθηκε το 1888.
Ενώ εργαζόταν στη Ζυρίχη, ο γερμανικής καταγωγής Fick ανέπτυξε ένα κέλυφος επαφής κατασκευασμένο από βαρύ φυσητό γυαλί – όχι και το πιο άνετο πράγμα για να βάλεις στο μάτι σου!
Αφού πειραματίστηκε με την τοποθέτηση των φακών του σε κουνέλια, στον εαυτό του και στη συνέχεια σε μια μικρή ομάδα εθελοντών, ο Fick τελειοποίησε ένα σχέδιο με διάμετρο 18-21 χιλιοστά και το οποίο μπορούσε να στηριχθεί στο λιγότερο ευαίσθητο χείλος του ιστού γύρω από τον κερατοειδή.
6. Ασφάλιση υγείας
Βέβαια, οι μορφές ασφάλισης ζωής και αναπηρίας χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα ή ακόμη και από την αρχαιότητα, αλλά η πρώτη κρατικά υποχρεωτική ασφάλιση υγείας στον κόσμο ξεκίνησε με τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας του Γερμανού καγκελάριου Όττο φον Μπίσμαρκ.
Φοβούμενος την άνοδο των “επικίνδυνων σοσιαλιστικών” κομμάτων στη Γερμανία, ο συντηρητικός φον Μπίσμαρκ θέσπισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έθεσαν τις βάσεις για το σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρώτη από αυτές, η εντολή να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία από ένα ταμείο ασθενείας, ψηφίστηκε το 1883.
Έτσι, δεν έχουμε να ευχαριστήσουμε τη Γερμανία μόνο για τις εφημερίδες, τα ανθρακούχα ποτά και τα αρκουδάκια, αλλά και για την προσιτή υγειονομική περίθαλψη!
Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι άλλο για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Γερμανούς;
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.