Ο χειμώνας στη Γερμανία μπορεί να είναι αφόρητα κρύος και να φέρει μαζί του τις γνωστές εξάρσεις εποχικών ασθενειών. Αλλά μην ανησυχείτε – εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις καταπολεμήσετε σαν ντόπιοι Γερμανοί.
1. Μην πηγαίνετε στη δουλειά
Ένα από τα πιο ευχάριστα πολιτισμικά σοκ που μπορεί να υποστείτε όταν μετακομίζετε στη Γερμανία είναι η ανακάλυψη της γερμανικής στάσης απέναντι στην ασθένεια, η οποία ακολουθεί το σύνθημα: αν είσαι άρρωστος – μείνε στο σπίτι.
Οι Γερμανοί πιστεύουν τόσο πολύ στη δύναμη της ξεκούρασης και της ανάκαμψης που οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη και να ζητήσουν πίσω τις ημέρες άδειας αν αρρωστήσουν στις διακοπές τους.
Έτσι, αν έχετε γρίπη ή ακόμη και “απλώς” ένα κρυολόγημα, μην πάτε στη δουλειά και αν εργάζεστε κυρίως από το σπίτι – μην εργάζεστε.
Οι περισσότεροι Γερμανοί θα έλεγαν ότι δεν πρέπει να εργάζεστε καθόλου όταν είστε άρρωστοι, ούτε καν αν έχετε μια δουλειά όπου μπορείτε να εργάζεστε από το σπίτι.
2. Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά
Πολλές Γερμανίδες Oma (γιαγιάδες) θα σας πουν ότι το κλειδί για να κρατήσετε τις χειμερινές ασθένειες μακριά είναι να κρατάτε τα πόδια σας ζεστά.
Και δεν έχουν άδικο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι σε περιόδους που κυκλοφορούν κρυολογήματα, η πιθανότητα να κολλήσουν συνάχι αυξάνεται σημαντικά για τα άτομα με κρύα πόδια.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί έχουν μια ποικιλία από θερμαντικά αντικείμενα για τα δάχτυλα των ποδιών τους κατά τους κρύους μήνες.
Τα περισσότερα γερμανικά σπίτια έχουν μια συλλογή από Hausschuhe (παντόφλες) και χοντρές Haussocken (κάλτσες σπιτιού) που περιμένουν τους ίδιους και τους καλεσμένους τους στην εξώπορτα.
Ένα άλλο αγαπημένο είδος είναι οι θερμοφόρες (Wärmflaschen), οι οποίες είναι ιδανικές για να κρατούν τα πόδια σας ζεστά, ειδικά στο κρεβάτι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
3. Προτιμήστε τα βότανα, όχι τα χημικά
Το γεγονός ότι φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη είναι διαθέσιμα για αγορά μόνο από τα φαρμακεία στη Γερμανία και όχι από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα καλλυντικών, σας λέει κάτι για τη γερμανική στάση απέναντι στη λήψη φαρμάκων.
Πολλοί Γερμανοί θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα και τη γρίπη με φυσικές λύσεις και όχι με χημικές και πολλοί γιατροί συνιστούν φυτικά φάρμακα.
Τα τσάγια Erkältungstee (τσάι για κρυολόγημα), Ingwer-Zitrone (τζίντζερ και λεμόνι) και Kamille (χαμομήλι) αναμεμειγμένα με Honig (μέλι) είναι πολύ δημοφιλή φυτικά ροφήματα για την καταπολέμηση των χειμερινών ασθενειών στη Γερμανία.
Οι εισπνοές ατμού και τα ποδόλουτρα με ζεστό νερό αναμεμειγμένο με βότανα όπως ο ευκάλυπτος, το θυμάρι κ.α. είναι επίσης αγαπημένες θεραπείες για τον καθαρισμό των αεραγωγών και την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
Για τον πονόλαιμο, οι γαργάρες με ζεστό νερό αναμεμειγμένο με αλάτι είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία, ενώ οι σπιτικές συνταγές για σιρόπια για το βήχα – όπως ένα μείγμα κρεμμυδιού και μελιού – είναι επίσης δημοφιλείς.
4. Πιείτε μια ζεστή μπύρα
Μια άλλη που μπορεί να ακούσετε από τη γιαγιά ή τον παππού είναι να πίνετε μια ζεστή μπύρα για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα.
Μπορεί να ακούγεται σαν μια απίθανη λύση, αλλά υπάρχει κάποια επιστημονική λογική πίσω από αυτήν.
Τα αιθέρια έλαια και οι πικρές ουσίες από το λυκίσκο και τη βύνη – τα κύρια συστατικά της μπύρας – προάγουν τον ύπνο και την ηρεμία, ενώ το αλκοόλ της μπύρας έχει επίσης αντιβακτηριακή δράση.
Η θέρμανση του μείγματος όχι μόνο σας βοηθάει να ζεσταθείτε, αλλά προάγει και την κυκλοφορία του αίματος.
Αν δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, φροντίστε να μην βράσετε τη μπύρα – αλλιώς το αλκοόλ θα εξατμιστεί. Επίσης, αποφύγετε αυτή τη θεραπεία αν έχετε πυρετό, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένοι.
Και φυσικά – μην πίνετε πάρα πολύ. Μια μπύρα, που καταναλώνεται σε μικρές γουλιές, θα πρέπει να είναι αρκετή για να σας δώσει ώθηση.
5. Πάρτε λίγο καθαρό αέρα
Για τους περισσότερους Γερμανούς, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια υγιή δόση φρέσκου αέρα.
Γι’ αυτό και πολλοί πιστεύουν ότι, με ένα ήπιο κρυολόγημα, μια σύντομη βόλτα στη φύση, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε σε πλήρη λειτουργική κατάσταση πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν μείνετε μέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για όσους έχουν μια πιο βαριά δόση γρίπης, ωστόσο, είναι προτιμότερο να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να αφήσετε τον καθαρό αέρα να έρθει σε σας.
Η κλασική γερμανική συνήθεια του Lüften – του αερισμού – θεωρείται σημαντικό μέτρο για την επιτάχυνση της ανάρρωσης, καθώς η ανταλλαγή του μπαγιάτικου, γεμάτου μικρόβια αέρα, με ένα φρέσκο φύσημα από τον εξωτερικό χώρο μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την αναπνοή.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.